NASA: Σπάνια μαύρη τρύπα στον Ωμέγα Κενταύρου – Εντυπωσιακές εικόνες
Ισχυρές ενδείξεις από το τηλεσκόπιο Hubble της NASA για τη μαύρη τρύπα μέσης μάζας στο Ωμέγα Κενταύρου
Οι περισσότερες γνωστές μαύρες τρύπες είναι είτε εξαιρετικά ογκώδεις, όπως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που βρίσκονται στους πυρήνες μεγάλων γαλαξιών, είτε σχετικά ελαφριές, με μάζα μικρότερη από 100 φορές αυτή του Ήλιου. Οι μαύρες τρύπες μέσης μάζας (IMBH) είναι σπάνιες και θεωρούνται «κρίκοι που λείπουν» στην εξέλιξη της μαύρης τρύπας, σύμφωνα με τη NASA.
Πρόσφατα, μία διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε περισσότερες από 500 εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιοHubble της NASA –που εκτείνονται σε δύο δεκαετίες παρατηρήσεων– για να αναζητήσει στοιχεία μίας μαύρης τρύπας μέσης μάζας, ακολουθώντας την κίνηση επτά ταχέως κινούμενων άστρων στην εσωτερική περιοχή του σφαιρικού αστρικού σμήνους Ωμέγα Κενταύρου.
Αυτά τα αστέρια παρέχουν νέα συναρπαστικά στοιχεία για την παρουσία της βαρυτικής έλξης από μία μαύρη τρύπα μέσης μάζας που τα έλκει. Μόνο μερικοί άλλοι υποψήφιοι του IMBH έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Το σμήνος, που ονομάζεται Ωμέγα Κένταυρος, περιέχει περίπου 10 εκατομμύρια αστέρια. Η μαύρη τρύπα μέσα σε αυτό έχει τουλάχιστον 8.200 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που ονομάζεται «Τοξότης Α» στο κέντρο του Γαλαξία μας έχει 4 εκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου και επισκιάζεται από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε άλλους γαλαξίες.