Τι θα συνέβαινε αν οι εξωγήινοι έρχονταν σε επαφή με τη Γη

Πρώην ειδικός της NASA εξηγεί

Τι θα συνέβαινε αν οι εξωγήινοι έρχονταν σε επαφή με τη Γη
5'

Είναι μια στιγμή που έχει περιγραφεί αμέτρητες φορές στην επιστημονική φαντασία - αλλά τι θα συνέβαινε στην πραγματικότητα όταν οι εξωγήινοι έρθουν σε επαφή με τη Γη, μέσω κάποιου σήματος;

Το ερώτημα θα μπορούσε να απαντηθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, αν οι εξωγήινοι λάβουν τα σήματα που έστειλε το Deep Space Network (DSN) της NASA στον δορυφόρο Pioneer 10 τη δεκαετία του '70.

Σύμφωνα με την Daily Mail, όταν έρθει η στιγμή, το σήμα είναι πολύ πιθανό να ληφθεί από μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια όπως το FAST στην Κίνα, το Very Large Array (VLA) στο Νέο Μεξικό και το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία, λέει ο πρώην ειδικός της NASA, Σιλβέστερ Καζμάρεκ.

Πρώτη ημέρα

Δεν υπάρχει καθολικά συμφωνημένος κανόνας για το πώς θα αντιδράσουν οι επιστήμονες ή οι κυβερνήσεις, αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Αλλά οι οργανώσεις που ασχολούνται με τους εξωγήινους, συμπεριλαμβανομένης της Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI), συνέταξαν ένα πλαίσιο το 2010.

Αντί να ανακοινώσουν αμέσως την ανακάλυψη στον κόσμο, οι επιστήμονες θα εργάζονταν για να επιβεβαιώσουν ότι ήταν πραγματική - αποκλείοντας πρώτα παρεμβολές από την ίδια τη Γη, όπως δορυφόροι και ραδιοφωνικές μεταδόσεις.

Ένα μυστηριώδες σήμα στο ραδιοτηλεσκόπιο Parkes τη δεκαετία του '90 ανακαλύφθηκε ότι ήταν ένας φούρνος μικροκυμάτων στην καντίνα του προσωπικού.

Ο Καζμάρεκ λέει: «Για να θεωρηθεί ένα σήμα πιθανώς εξωγήινο, οι ερευνητές συνήθως απαιτούν πολλαπλά επίπεδα επιβεβαίωσης και ανάλυσης, συχνά για αρκετές εβδομάδες ή μήνες».

«Το σήμα θα πρέπει να επιδεικνύει ιδιότητες που δεν συνάδουν με φυσικές αστροφυσικές πηγές και ανθρωπογενείς παρεμβολές».

Στη «Διακήρυξη Αρχών σχετικά με τη διεξαγωγή της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης» του SETI, που δημοσιεύθηκε το 2010 με τη Διεθνή Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA), οι οδηγίες υποδεικνύουν ότι οι ερευνητές θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλα ιδρύματα για να βεβαιωθούν ότι το σήμα είναι πραγματικό.

Τίποτα δεν θα ανακοινωθεί έως ότου επιβεβαιωθεί, αν και οι επιστήμονες θα απαντήσουν σε ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης εάν «διαρρεύσει» η είδηση.

Πρώτη εβδομάδα (μετά την επιβεβαίωση)

Οι επιστήμονες του παρατηρητηρίου θα ενημέρωναν οργανισμούς όπως η Διεθνής Ακαδημία Αστροναυτικής (IAA) και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Ο Καζμάρεκ λέει ότι ενώ οργανισμοί όπως το SETI έχουν τις δικές τους στρατηγικές για την πρώτη επαφή σε περίπτωση που γίνει ξαφνικά, οργανισμοί με εμπειρία στη διαστημική επικοινωνία, όπως η NASA, και η ESA θα εμπλακούν σχεδόν σίγουρα.

Ο Καζμάρεκ λέει: «Οι κυβερνήσεις θα αναμειγνύονταν επίσης γρήγορα, ιδίως εκείνες με προηγμένα διαστημικά προγράμματα ή αμυντικές δυνατότητες, όπως η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ ή αντίστοιχες υπηρεσίες».

«Ωστόσο, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα υπήρχε πιθανώς σύγχυση και ανταγωνιστικά συμφέροντα προτού προκύψει μια ενιαία παγκόσμια στρατηγική».

Μόλις οι επιστήμονες είναι βέβαιοι, η ανακάλυψη θα κοινοποιηθεί - πιθανώς μέσω μιας δημόσιας ανακοίνωσης που θα περιλαμβάνει δελτίο τύπου και επιστημονική δημοσίευση, λέει ο Καζμάρεκ.

«Αυτή η διαφάνεια θα μπορούσε να καθυστερήσει ανάλογα με τις γεωπολιτικές ανησυχίες ή τις ανησυχίες για την ασφάλεια, ειδικά αν εμπλέκονται κυβερνήσεις ή αμυντικές υπηρεσίες».

Αλλά μόλις το μυστικό βγει προς τα έξω, είναι βέβαιο ότι θα διαρρεύσει, οπότε οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να προλάβουν τον πανικό και τη σύγχυση που θα ακολουθούσε.

Δεύτερη εβδομάδα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συνέβαιναν θα ήταν να «προστατευθεί» η συχνότητα στην οποία ελήφθη το σήμα για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περισσότερα και να μην χαθεί η επικοινωνία.

Οι οδηγίες του SETI προτείνουν τη σύσταση μιας ομάδας μελέτης μετά την ανίχνευση για να αναλύσει το σήμα και να ξεκινήσει συζητήσεις για το πώς να αντιδράσει.

Σε αυτό το σημείο, είναι πιθανό να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη στην αποκρυπτογράφηση του σήματος και στην επεξεργασία του τρόπου αντίδρασης.

Ο Καζμάρεκ λέει: «Κατ' αρχήν, τα Ηνωμένα Έθνη θα έπαιζαν κεντρικό ρόλο σε οποιαδήποτε συντονισμένη παγκόσμια αντίδραση».

«Το Γραφείο του ΟΗΕ για τις Υποθέσεις του Διαστήματος (UNOOSA) είναι το πιο πιθανό όργανο που θα ηγηθεί, καθώς επιβλέπει την ειρηνική χρήση του διαστήματος και διαθέτει υπάρχουσες συνθήκες, όπως η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, που καλύπτουν τη διεθνή συνεργασία στο διάστημα».

Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις θα συνεργαστούν σε αυτό το σημείο για να καταλάβουν από πού προέρχεται το σήμα, τι σημαίνει - και αν πρέπει να ανταποκριθούν ή όχι.

Τρίτη εβδομάδα

Η αντίδραση στην επαφή με τους εξωγήινους θα ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή που θα έπαιρνε: μια επίσκεψη από ένα διαστημόπλοιο θα απαιτούσε άμεση απάντηση, λέει ο Καζμάρεκ.

Αλλά ένα σήμα που λαμβάνεται από τα βάθη του διαστήματος θα απαιτούσε «μακροπρόθεσμο σχεδιασμό» για να απαντηθεί.

Είναι πιθανό ότι η ανταπόκριση σε ένα τέτοιο σήμα θα ήταν μια παγκόσμια απόφαση, σύμφωνα με τη Διακήρυξη Αρχών σχετικά με τη διεξαγωγή της έρευνας για την εξωγήινη νοημοσύνη.

Αντί οι επιστήμονες ή κάποια ομάδα να διαμορφώσουν μια απάντηση, οι επιστήμονες θα ζητούσαν καθοδήγηση από παγκόσμιες ομάδες όπως τα Ηνωμένα Έθνη.

Το έγγραφο αναφέρει: «Σε περίπτωση επιβεβαιωμένης ανίχνευσης ενός σήματος, οι υπογράφοντες την παρούσα διακήρυξη δεν θα ανταποκριθούν χωρίς να ζητήσουν πρώτα την καθοδήγηση και τη συγκατάθεση ενός ευρέως αντιπροσωπευτικού διεθνούς οργανισμού, όπως τα Ηνωμένα Έθνη».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή