Το Curiosity ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα του πλανήτη Άρη
Το ρομπότ Curiosity, το οποίο προσεδαφίσθηκε στον Άρη στις αρχές Αυγούστου, ταυτοποίησε το πρώτο πέτρωμα, μεγέθους γροθιάς, χάρις σε μία μικρή κάμερα γαλλικής σύλληψης και το πρώτο αυτό επίτευγμα προαναγγέλλει ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.
Το ρομπότ της NASA έστρεψε για λίγα λεπτά την κάμερα ChemCam πάνω σε μία κροκάλα, τονίζει στην ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία.
«Είναι λίαν ενθαρρυντικό. Μπορούμε να αναμένουμε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις με την ChemCam, η οποία μέλλει να αναλύσει χιλιάδες στόχους μέσα στην επόμενη διετία», τονίζει ο Σιλβέστρ Μορίς, ένας από τους υπευθύνους του προγράμματος Chem Cam στο Ινστιτούτο Ερευνών Αστροφυσικής και Πλανητολογίας (Itap) της Τουλούζης, στη Γαλλία.
Για την πρώτη αυτή πέτρα, «τα ληφθέντα δεδομένα είναι ακόμη καλύτερα απ' όσα είχαμε στις δοκιμές επί γήινου εδάφους», τόνισε ο γάλλος ερευνητής, ένας από τους εμπνευστές της κάμερας μαζί με το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (Cnes).
Η ChemCam αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του Curiosity κι ένα από τα πλέον ορατά, καθώς βρίσκεται τοποθετημένη στην κορυφή ενός στύλου στο πρόσθιο τμήμα του ρομπότ, θυμίζοντας την όψη ενός κυκλώπειου ματιού.
Το καινοτόμο αυτό εξάρτημα αποτελείται από ένα λέιζερ, ένα τηλεσκόπιο και μία κάμερα και δύναται να πραγματοποιεί μία πρώτη ανάλυση των πετρωμάτων και του εδάφους γύρω από το Curiosity σε μία απόσταση έως και 9 μ. από αυτό.
Η ChemCam πέρασε 30 ακτίνες λέιζερ σε 10'' πάνω στο πέτρωμα, που ονομάστηκε Coronation (επίστεψη). Κατά την διάρκεια της ανάλυσης του πετρώματος, οι ειδικοί μπορούν να διαπιστώσουν εάν μεταβάλλεται η σύστασή του, γεγονός που μπορεί να επισημάνει την παρουσία κι άλλων στοιχείων κάτω από την επιφάνειά του.
«Λάβαμε πολλά μηνύματα από την Coronation», θριαμβολόγησε ο Ρότζερ Γουάιενς, ο οποίος προΐσταται της ανάλυσης του ερευνητικού έργου της ChemCam στο αμερικανικό εργαστήριο του Λος Άλαμος, στο Νέο Μεξικό, έναν από τους συμπαραγωγούς του εξαρτήματος. Ο επιστήμονας δεν έκρυβε τη χαρά του για τα δεδομένα, καθώς για την κατασκευή της κάμερας απαιτήθηκε δουλειά 8 ολόκληρων ετών.
Το ρομπότ βρίσκεται σήμερα σε απόσταση 12 χλμ. από τις υπώρειες του όρους Sharp, ύψους 5.000 μ.
Πηγή: ΑΜΠΕ