Νέο σύστημα επικοινωνίας για τον Stephen Hawking

Σημαντική βελτίωση στην ικανότητα επικοινωνίας του με τον κόσμο είδε ο γνωστός Βρετανός καθηγητής Stephen Hawking, ο οποίος παρά την τετραπληγία του είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως. Ο Βρετανός καθηγητής χρησιμοποιεί πλέον μία νέα, παραμετροποιήσιμη πλατφόρμα επικοινωνίας που δημιούργησε η Intel και η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας από τις αρχές του έτους.

Νέο σύστημα επικοινωνίας για τον Stephen Hawking
3'

Μελετώντας τις επιτακτικές ανάγκες του καθηγητή Hawking και την πολύ ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με την τεχνολογία, η Intel έχει δημιουργήσει μια λύση - που ονομάζεται ACAT (Assistive Context Aware Toolkit), η οποία οδηγεί στη βελτίωση της επικοινωνίας με τον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει τη βάση ενός σύγχρονου, παραμετροποιήσιμου συστήματος, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλοι ερευνητές και σχεδιαστές προϊόντων τεχνολογίας, ώστε να ωφελήσουν όσους έχουν νόσο κινητικού νευρώνα (MND) και τετραπληγία.

Ο Stephen Hawking πάσχει από τη νόσο κινητικού νευρώνα που σχετίζεται με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια κατάσταση που έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των χρόνων. Έχει παραλύσει σχεδόν εντελώς και επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας.

Μια ομάδα ερευνητών από διάφορους επιστημονικούς κλάδους από τα εργαστήρια της Intel, εργαζόταν για τρία χρόνια με τον καθηγητή Hawking για να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα επικοινωνιών του, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Ο κ. Hawking συνέβαλε στη διαδικασία σχεδιασμού, παρέχοντας τις παρατηρήσεις του σε συνεχή βάση, για να βοηθήσει την Intel να βελτιώνει το σύστημα σε κάθε έκδοσή του.

Κατ' αναλογία με τα μέρη του κινητήρα, τα οποία αλληλεπιδρούν ομαλά για να λειτουργήσει ένα αυτοκίνητο, το περιβάλλον λογισμικού που δημιούργησε η Intel επιτρέπει στις υφιστάμενες και τις νέες τεχνολογίες να λειτουργούν και να συνεργάζονται απροβλημάτιστα. Το αποτέλεσμα: η ταχύτητα δακτυλογράφησης του καθηγητή Hawking είναι δύο φορές μεγαλύτερη και υπάρχει μια βελτίωση σε επίπεδο 10x για κοινές εργασίες, όπως η ευκολότερη, ακριβέστερη και ταχύτερη επεξεργασία, διαχείριση και πλοήγηση στο Διαδίκτυο, η επικοινωνία με e-mail και ο χειρισμός εγγράφων, το άνοιγμα ενός νέου εγγράφου και η αποθήκευση, η επεξεργασία και η εναλλαγή μεταξύ των εργασιών.

Ο αισθητήρας στο μάγουλό του ανιχνεύεται από ένα διακόπτη υπερύθρων, ο οποίος είναι τοποθετημένος στα γυαλιά του και τον βοηθά να επιλέξει ένα χαρακτήρα στον υπολογιστή. Η ενσωμάτωση του λογισμικού, από την εταιρεία βρετανικής γλωσσικής τεχνολογίας SwiftKey, έχει βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα του συστήματος να μαθαίνει από τον Hawking και να προβλέπει τους επόμενους χαρακτήρες και τις λέξεις, ώστε να χρειάζεται να πληκτρολογήσει λιγότερο από το 20% του συνόλου των χαρακτήρων.

Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στον υπάρχοντα συνθέτη ομιλίας του, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους άλλους μέσω του υπολογιστή του. Για παράδειγμα, για να πραγματοποιήσει μία αναζήτηση στο Web, ο κ. Hawking έπρεπε, έως τώρα, να ακολουθήσει ένα δύσκολο δρόμο, όπως η έξοδος από το παράθυρο επικοινωνίας του, η πλοήγηση με το ποντίκι για την εκτέλεση του προγράμματος περιήγησης, η πλοήγηση με το ποντίκι και πάλι στη γραμμή αναζήτησης και τέλος, η πληκτρολόγηση του κειμένου αναζήτησης. Το νέο σύστημα αυτοματοποιεί όλα αυτά τα βήματα, για μια απρόσκοπτη και άμεση διαδικασία.

Σημειωτέον πως η νέα πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από την Intel μπορεί να παραμετροποιηθεί και να μετασχηματιστεί για να προσαρμόζεται σε διαφορετικούς χρήστες. Το σύστημα που δημιούργησε η Intel είναι ένα σύγχρονο περιβάλλον λογισμικού για τους ερευνητές και τους σχεδιαστές τεχνολογιών, ώστε να δημιουργήσουν προσαρμοσμένες λύσεις, που ενεργοποιούνται με την αφή, το άνοιγμα/κλείσιμο των ματιών, τις κινήσεις των φρυδιών ή άλλους τρόπους εισαγωγής για την επικοινωνία με το χρήστη.

Καθιστώντας την πλατφόρμα προσβάσιμη και δωρεάν, η Intel και ο Στίβεν Χόκινγκ οραματίζονται ότι κοινότητες έρευνας και τεχνολογίας που εστιάζουν στη διάγνωση, την πρόβλεψη εισαγωγής κειμένου, την αντίληψη του περιβάλλοντος περιεχομένου και το σχεδιασμό της επικοινωνίας με τους χρήστες, θα βασιστούν σε αυτή και θα προσφέρουν νέες, βελτιωμένες λύσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή