Τι είναι τα wearables;
Ένα από τα πιο hot τεχνολογικά προϊόντα των τελευταίων μηνών είναι τα αποκαλούμενα wearables, τα οποία, ιδίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελούν την τελευταία μόδα.
Του Δημήτρη Μαλλά
Τα wearables είναι απλά ότι λέει η λέξη: συσκευές που φοριούνται. Προς το παρόν κυρίως στον καρπό μας, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και άλλου τύπου wearables, όπως είναι τα γυαλιά και τα παπούτσια μας. Σε αυτή την κατηγορία, τοποθετούνται και μία σειρά από ψηφιακές συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης με smartphones ώστε να μπορούν να αποκαλούνται «έξυπνες», οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα καταμέτρησης κάποιου χαρακτηριστικού μας, όπως είναι για παράδειγμα η αρτηριακή πίεση ή το βάρος μας.
Αν και τα wearables συζητιούνται ως όρος τα τελευταία 2-3 χρόνια, ο πρόγονος τους έκανε την εμφάνιση του στα τέλη της δεκαετίας του '90 όταν αρκετοί πρωταθλητές φορούσαν στις προπονήσεις τους παπούτσια εξοπλισμένα με ειδικά τσιπάκια που μετρούσαν τις επιδόσεις και τις κινήσεις τους!
Τα wearables είναι ένας γενικός όρος – ομπρέλα, κάτω από τον οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από συσκευές που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι ...φοριούνται. Και όχι απαραίτητα στον καρπό του χεριού μας, όπως νομίζουν πολλοί αλλά και στο κεφάλι μας (π.χ. γυαλιά) ή πάνω από τον αγκώνα του χεριού (π.χ. ψηφιακό πιεσόμετρο).
Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν 3 κατηγορίες wearables:
• Η πρώτη περιλαμβάνει τα αποκαλούμενα wristbands ή «έξυπνα» βραχιόλια. Πρόκειται για «έξυπνες» ψηφιακές συσκευές που μοιάζουν πολύ με ένα βραχιόλι, έχουν ή δεν έχουν οθόνη, συνδέονται με smartphone και αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των βιομετρικών δεδομένων του χρήστη τους.
• Η δεύτερη είναι τα smartwatches ή «έξυπνα» ρολόγια, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η ψηφιακή εξέλιξη των ρολογιών. Τα smartwatches μπορούν να έχουν λειτουργίες αντίστοιχες με των smartbands όσον αφορά την παρακολούθηση βιομετρικών δεδομένων, αλλά από εκεί και πέρα μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα smartphone με μικρότερη οθόνη απλώς. Φυσικά, λειτουργούν και ως ...ρολόι.
• Η τρίτη περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες wearable συσκευές. Το πιο γνωστό προϊόν σε αυτή την κατηγορία είναι τα Google Glass, αλλά τα «έξυπνα» γυαλιά δεν έχουν έρθει στα μέρη μας. Υπάρχουν, όμως, άλλες συσκευές όπως «έξυπνες» ζυγαριές, αισθητήρες ύπνου, ασύρματα πιεσόμετρα που έχουν και αυτά τη χρησιμότητα τους και σταδιακά αναζητούνται από τους καταναλωτές.
Smartbands
Οι συσκευές που άνοιξαν το δρόμο για τα wearables είναι τα αποκαλούμενα smartbands. Ήτοι, «έξυπνα» και ψηφιακά βραχιόλια, τα οποία, κατά κύριο λόγο, χρησιμοποιούνται, για την παρακολούθηση της βιομετρικής δραστηριότητας του ανθρώπου που τα φορά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι χρήστες τους μπορούν να καταγράψουν την αθλητική δραστηριότητα τους, όπως επίσης τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Τα στοιχεία "μεταφέρονται" και προβάλλονται στο smartphone του χρήστη όπου έχει εγκατασταθεί μία ειδική εφαρμογή (app). Στην εφαρμογή προβάλλονται διάφορα δεδομένα και ανάλογα με τον κατασκευαστή, υπάρχουν ακόμη πληροφορίες, συμβουλές και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία με στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τουχρήστη του smartband. Επειδή γενικώς παρακολουθούν τις δραστηριότητες του χρήστη, τα smartbands αποκαλούνται και activity trackers.
Τα πρώτα smartbands έκαναν την εμφάνιση τους πριν 2-3 χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τα πρώτα μοντέλα να προέρχονται από εταιρείες αθλητικών ειδών όπως η Nike και η Adidas. Στη συνέχεια, έκαναν την εμφάνιση τους "παίκτες" από το χώρο των αξεσουάρ, όπως η Pebble και η Jawbone με τις δύο τελευταίες να είναι εκείνες που έκαναν μόδα τα smartbands στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τη μόδα να έχει αρχίσει πλέον να περνά και στην Ευρώπη. Επιπλέον, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Sony και η Samsung έκαναν και αυτοί την εμφάνιση τους στο χώρο των smartbands, ενώ στο χορό μπήκε πρόσφατα και η Microsoft.
Τα smartbands είναι σχετικά απλά στην εμφάνιση και τον σχεδιασμό τους και τα πιο προσιτά wearables που υπάρχουν. Το κοινό στο οποίο απευθύνονται δεν είναι μόνο όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό ή απλώς τρέχουν και γυμνάζονται για να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση τους. Είναι και άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να διατηρήσουν την υγεία τους σε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο και τα smartbands είναι η ιδανική λύση γι' αυτό.
Το εύρος τιμών των smartbands είναι αρκετά διευρυμένο και εξαρτάται από τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής. Στο Public, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη γκάμα από smartbands, οι τιμές των συσκευών που υπάρχουν ξεκινούν από τα 64,99 ευρώ, τιμή που είναι σχετικά προσιτή δεδομένου τι προσφέρει τα συγκεκριμένα μοντέλα.
Smartwatches
Μετά τα smartphones και τις smart TVs τώρα ήρθε η ώρα για κάτι πιο «προσωπικό» να αποκτήσει και αυτό ψηφιακή εξυπνάδα. Τα «έξυπνα» ρολόγια ή smartwatches είναι κάτι που άπαντες οι κατασκευαστές έχουν στο μυαλό τους εδώ και αρκετά χρόνια και στο παρελθόν είχαν γίνει ορισμένες προσπάθειες για κινητό – ρολόι που δεν στέφθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία.
Η προσέγγιση που ακολουθείται πλέον με τα smartwatches είναι αρκετά διαφορετική, καθώς τα μοντέλα που κυκλοφορούν εξελίσσονται διαρκώς και προσφέρουν όλο και καλύτερη εμπειρία χρήσης. Το τελευταίο στοιχείο είναι και το πιο σημαντικό καθώς ένα ρολόι είτε είναι «έξυπνο» είτε όχι, πρέπει να κάνει κατ' αρχήν μία δουλειά καλά: να ενημερώνει τον κάτοχο του για την ώρα!
Τα smartwatches έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και οι επιλογές κινούνται σε διάφορα επίπεδα τιμών, χαρακτηριστικών αλλά και εμφάνισης που είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ρολόι είναι από τα βασικά αξεσουάρ που έχουν άνδρες και γυναίκες.
Τι μπορεί να κάνει κάποιος με ένα smartwatch; Κατ' αρχήν, ότι και με ένα smartband, δηλαδή έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τα βιομετρικά δεδομένα του (πόσο περπατάει, πόσο τρέχει, τι θερμίδες καταναλώνει, πόσην ώρα κοιμάται κ.ά.). Είναι προφανές, όμως, δεν σταματάνε εκεί. Τα περισσότερα smartwatches βασίζονται σε ανοικτές πλατφόρμες, όπως είναι το Tizen που χρησιμοποιεί η Samsung και το Android Wear, η ειδική έκδοση του γνωστού λειτουργικού της Google για φορητές συσκευές. Αυτό σημαίνει ότι το smartwatch μπορεί να «κατεβάσει» ειδικές εφαρμογές και να κάνει ότι έχει σκεφτεί η φαντασία του δημιουργού του συγκεκριμένου app.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η δυνατότητα απάντησης σε κλήσεις που έχουν τα smartwatches, τα οποία απαιτείται να έχουν σύνδεση με ένα smartphone. Αν και σε ορισμένα μοντέλα η σύνδεση με ένα smartphone δεν είναι απαραίτητη, δεδομένου ότι έχουν τη δική τους υποδοχή για κάρτα SIM που να λειτουργεί σε δίκτυα 3G. Κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το smartwatch γίνεται ένα μικρού μεγέθους smartphone.
Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα τεχνολογικά προϊόντα, το κόστος απόκτησης ενός smartwatch ποικίλλει ανάλογα με τις δυνατότητες του και την εμφάνιση του. Στο Public, οι τιμές των smartwatches ξεκινούν από τα 129 ευρώ με τα περισσότερα μοντέλα πάντως να είναι στα επίπεδα των 199 ευρώ.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr
Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr