Αποστολή στο Βερολίνο - IFA 2015: Τι γίνεται όταν «τσιπάρεις» έναν άνθρωπο

Στις 4 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πύλες της η διεθνής έκθεση του κλάδου των consumer electronics & home appliances, IFA, στο Βερολίνο και το Newsbomb.gr με τον απεσταλμένο τουΔημήτρη Μαλλά είναι εκεί και σας μεταδίδουν όλα όσα συμβαίνουν!

Αποστολή στο Βερολίνο - IFA 2015: Τι γίνεται όταν «τσιπάρεις» έναν άνθρωπο
2'

Ο Δημήτρης Μαλλάς βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα για να καλύψει την έκθεση.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της φετινής IFA στο Βερολίνο ήταν η συνέντευξη Τύπου της Kaspersky Lab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων, όπου έγινε ζωντανά η εμφύτευση ενός chip στο χέρι ενός στελέχους της ρωσικής εταιρείας!

Η σχετική παρουσίαση είχε τίτλο «Chipping Humans” (Βάζοντας τσιπ σε ανθρώπους) και το αντικείμενο της ήταν το τι γίνεται με τα θέματα ασφάλειας υπάρχουν από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι –τουλάχιστον 500 στις σκανδιναβικές χώρες- που έχουν βάλει ένα chip στο χέρι τους, το οποίο προγραμματίζεται προκειμένου να κάνει μία συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, να αντικαθιστά την κάρτα εισόδου ενός εργαζόμενου σε μία εταιρεία, ή να έχεις αποθηκευμένα εκεί κάποια βασικά προσωπικά δεδομένα.

Προς το παρόν, τα chip που υπάρχουν είναι περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου αλλά είναι προφανές ότι σύντομα θα εξελιχθούν και, φυσικά, τα θέματα που προκύπτουν είναι ουκ ολίγα. Σημειωτέον πως στη Σουηδία έχει δημιουργηθεί μία ομάδα από κυβερνοακτιβιστές, ονόματι Bionyfiken, πολλά μέλη της οποίας έχουν ήδη το δικό τους εμφυτευμένο chip και πρακτικά προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις και τα ζητήματα που υπάρχουν πριν το κάνουν μεγάλες εταιρείες και οι κυβερνήσεις, οπότε η κατάσταση να εξελιχθεί σε «οργουελική».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι πολλοί εμφυτεύουν chip στο χέρι τους είτε από περιέργεια είτε επειδή είναι κάτι που το έχουν κάνει λίγοι, ενώ η μέχρι τώρα εμπειρία είναι αρκετά καλή. Η διαδικασία εμφύτευσης είναι σχετικά σύντομη και απλή και ελάχιστα επώδυνη, όπως είδαμε από κοντά, ενώ υπάρχουν αρκετές χρήσεις για το εμφυτευμένο chip. Πρακτικά, όπως επισημάνθηκε, από το Internet of Things οδηγούμαστε προς το Internet of Us, κάτι που είναι αρκετά ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε πολλά ζητήματα με κυριότερο αυτό της ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή