Αποκάλυψη-βόμβα: Αυτός είναι ο εσωτερικός κανονισμός που το Facebook δε θέλει να μάθεις (Pics+Vid)
Σάλο έχει προκαλέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχετικά με τους μυστικούς κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές, βάσει των οποίων αποφασίζεται από τους διαχειριστές του Facebook ποιες δημοσιεύσεις των περίπου δύο δισεκατομμυρίων χρηστών του επιτρέπονται και κυρίως ποιες διαγράφονται.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας βασίζεται, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα, σε περισσότερα από 100 εσωτερικά εγχειρίδια εκπαίδευσης, λογιστικά φύλλα και διαγράμματα ροής που παρουσιάζουν μια πρωτόγνωρη εικόνα των σχεδίων του Facebook και τον χειρισμό των δημοσιεύσεων που αναρτώνται στις σελίδες του διαδικτυακού κολοσσού, σε σχέση με θέματα όπως η βία, η ρητορική μίσους, η τρομοκρατία, η πορνογραφία, ο ρατσισμός και οι αυτοτραυματισμοί.
Υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ακόμη και σε σχέση με στημένα παιχνίδια και τον κανιβαλισμό.
Από την άλλη πλευρά, οι εσωτερικές οδηγίες αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της εταιρείας που είναι επιφορτισμένα με τη διαχείριση των δημοσιεύσεων, τα οποία διαρκώς βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες προκλήσεις, όπως το «πορνό εκδίκησης» αλλά και με έναν κλιμακούμενο όγκο εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά διαθέτουν «μόλις 10 δευτερόλεπτα» για να λάβουν μια απόφαση.
«Το Facebook δεν έχει πλέον τον έλεγχο του περιεχομένου του», δήλωσε μια πηγή. «Ο όγκος των δημοσιεύσεων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, πάρα πολύ γρήγορα». Λέγεται μάλιστα ότι πολλοί διαχειριστές περιεχομένου εκφράζουν έντονες ανησυχίες σχετικά με την επιλεκτική ασυνέπεια και την ιδιαίτερη φύση ορισμένων εκ των κανονισμών. Ειδικά οι κανόνες για δημοσιεύσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο, για παράδειγμα, λέγεται ότι είναι οι πιο περίπλοκοι με αποτέλεσμα συχνά να επικρατεί σύγχυση. Παράλληλα, έγγραφο αναφέρει ότι ο όγκος των θεμάτων που χρήζουν καίριων αποφάσεων είναι τόσο μεγάλος οι moderators πρέπει να διεκπεραιώσουν και να αποφασίσουν σχετικά με 6,5 εκατομμύρια αναφορές την εβδομάδα για πλαστούς λογαριασμούς, γνωστούς και ως FNRP.
Μάλιστα, η σύγχυση που επικρατεί καθίσταται αντιληπτή από ένα έγγραφο εσωτερικής χρήσης με φετινή ημερομηνία που περιήλθε στην κατοχή της Guardian και στο οποίο υποδεικνύεται η αντιμετώπιση αναρτήσεων τύπου, «Κάποιος να πυροβολήσει τον Τραμπ» ορίζεται ότι πρέπει να διαγραφεί, διότι ως αρχηγός κράτους εντάσσεται σε μια προστατευμένη κατηγορία, αλλά είναι επιτρεπτό για κάποιον να γράψει: «Για να σπάσετε τον λαιμό μιας σκύλας, φροντίστε να εφαρμόσετε πίεση στη μέση του λαιμού», ή «στο διάολο και να πας να πεθάνεις», επειδή δε θεωρούνται αξιόπιστες απειλές, περιγράφει το δημοσίευμα.
Βίντεο βίαιων θανάτων, αν και χαρακτηρίζονται ως «ενοχλητικά», δεν χρειάζεται σε κάθε περίπτωση να διαγραφούν, καθώς, σύμφωνα με το έγγραφο, μπορούν να βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σε θέματα όπως οι ψυχικές ασθένειες, ενώ κάποιες φωτογραφίες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης και εκφοβισμού παιδιών δεν χρειάζεται να διαγραφούν, εκτός αν προκύπτει η ύπαρξη σαδιστικής ικανοποίησης από την πλευρά του χρήστη που τις δημοσιεύει.
Παράλληλα, φωτογραφίες κακοποίησης ζώων μπορούν να δημοσιευτούν αλλά εξαιρετικά ειδεχθείς εικόνες κακοποίησης διαγράφονται, ενώ η προβολή γυμνού ή σεξουαλικής δραστηριότητας επιτρέπεται αν έχει δημιουργηθεί «στο χέρι», όχι όμως αν αποτελεί παράγωγο ψηφιακής επεξεργασίας. Ανάλογα, βίντεο αμβλώσεων επιτρέπονται, εφόσον όμως δεν περιλαμβάνουν γυμνό.
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο το Facebook επιτρέπει στους χρήστες να μεταδώσουν σε live βίντεο απόπειρες αυτοτραυματισμού, επειδή «δεν θέλει να λογοκρίνει ή να τιμωρήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο», ενώ η οποιοδήποτε άτομο με περισσότερα από 100.000 likes στη διαδικτυακή του σελίδα αντιμετωπίζεται πλέον ως δημόσιο πρόσωπο και δε δικαιούται της προστασίας της ιδιωτικότητας που δικαιούται οποιοδήποτε άλλος χρήστης.
Δείτε περισσότερα στο εξής βίντεο της Guardian: