Πέντε λόγοι που εξηγούν γιατί γινόμαστε καλύτεροι ταξιδιώτες

Το lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας της νόσου covid-19 ήταν για τον τουρισμό και τους ταξιδιώτες το «σημείο μηδέν».

Πέντε λόγοι που εξηγούν γιατί γινόμαστε καλύτεροι ταξιδιώτες
5'

Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι όσα συνέβησαν την άνοιξη του 2020 θα επηρεάσουν ολοκληρωτικά τον τρόπο που ταξιδεύουμε και θα μας κάνουν καλύτερους ταξιδιώτες. Ο τρόπος που επιλέγουμε προορισμό, ο τρόπος που επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς, η διαμονή, οι περιηγήσεις μας, ο σκοπός του ταξιδιού, όλα όσα συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε διακοπές έχει ήδη επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και το γεγονός αυτό δεν είναι προσωρινό. Αντίθετα, πρόκειται να διαμορφώσει την νέα πραγματικότητα στον τομέα του τουρισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας δούμε πέντε λόγους που εξηγούν γιατί μετά το lockdown γινόμαστε καλύτεροι ταξιδιώτες.

1. Μένουμε περισσότερο στην πατρίδα μας
Μέχρι τη συγκεκριμένη συγκυρία, μας φαινόταν πιο θελκτικό να οργανώσουμε και να απολαύσουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και μάλιστα όσο πιο μακρινός ήταν ο προορισμός, τόσο πιο ενδιαφέρων έμοιαζε στα μάτια μας. Οι διάφοροι περιορισμοί στα ταξίδια όμως που επιβλήθηκαν μετά τη νόσο covid-19, άλλαξαν ολοκληρωτικά αυτή την πραγματικότητα. Πλέον μας φαίνεται πολύ πιο ελκυστικό ένα ταξίδι εντός των συνόρων – μια τάση που ονομάστηκε Staycation και αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δημοφιλής το επόμενο διάστημα. Η Γη είναι ένας πολύ πλούσιος πλανήτης με ομορφιές κρυμμένες παντού. Ειδικά η Ελλάδα, που θεωρείται μια από τις πιο όμορφες γωνιές του, διαθέτει προορισμούς για κάθε εποχή: Τα νησιά και η πλούσια ακτογραμμή της για το καλοκαίρι, οι ορεινοί προορισμοί της για τον χειμώνα, οι λίμνες της που το φθινόπωρο μοιάζουν μαγικές, η ολάνθιστη ύπαιθρος την άνοιξη. Χωριά και πόλεις στην ελληνική επαρχία που μας καλούν να αρπάξουμε την ευκαιρία και να τα γνωρίσουμε από κοντά, να μείνουμε Ελλάδα και να απολαύσουμε το ταξίδι μας στην πατρίδα όπως ποτέ άλλοτε.

2. Σκεφτόμαστε περισσότερο το ενδεχόμενο μιας πτήσης
Καθώς μένουμε περισσότερο στην πατρίδα μας, περιορίζονται περισσότερο και οι αεροπορικές μας μετακινήσεις. Το γεγονός οδηγεί σε συμπεριφορές που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον και αντιστρέφουν την κλιματική αλλαγή, αφού είναι γνωστό πως οι ρύποι των αεροσκαφών επιβαρύνουν σημαντικά την γήινη ατμόσφαιρα. Ακόμα και όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μεγάλα ταξίδια όμως, το ενδεχόμενο να επιλέξουμε αεροπλάνο απομακρύνεται, καθώς εξετάζουμε όλο και περισσότερο εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων. Τα τρένα επανέρχονται στο προσκήνιο, όπως και τα πλοία. Πλέον το ίδιο το ταξίδι αποκτά ξεχωριστή σημασία από τον προορισμό και γίνεται ισάξιος τρόπος διακοπών.

3. Στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις τοπικές κοινωνίες
Δεν επιλέγουμε να επισκεφθούμε έναν τόπο για να ξεκουραστούμε, να μας εξυπηρετήσουν και να γυρίσουμε πίσω, έχοντας δει λίγο από τη φύση του ή τυχόν άλλα αξιοθέατα. Επιλέγουμε ένα μέρος και γνωρίζουμε πρώτα από όλα την τοπική κοινωνία. Τον τρόπο λειτουργίας της, τα ήθη και τις συνήθειες της, την κουλτούρα της, τους ανθρώπους της. Βεβαίως μας ενδιαφέρουν το ίδιο και τα αξιοθέατά της, της φύσης ή του πολιτισμού, αλλά πλέον δεν τα αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά. Αποδεικνύουμε με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον μας για τον συνάνθρωπο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουμε να εργαστούμε εθελοντικά κατά τη διάρκεια των διακοπών μας, προσφέροντας ό,τι μπορούμε σε αυτές τις κοινωνίες και σε όποιον τομέα έχουν ανάγκη.

4. Επιλέγουμε ξενοδοχεία με νέα κριτήρια
Τα ξενοδοχεία που προσφέρουν πλήρεις παροχές και πλήρη απομόνωση, χάνουν έδαφος, με δεδομένο ότι το ζητούμενο του σύγχρονου «καλύτερου» ταξιδιώτη είναι να γνωρίσει τον τόπο προορισμού του και τους ανθρώπους του. Επομένως όλο και περισσότερο στρεφόμαστε σε μικρές μονάδες, οικογενειακού τύπου, που λειτουργούν μέσα στις πόλεις και τα χωριά και παρέχουν φιλοξενία με τον τρόπο που αυτή διαμορφώνεται από τα ήθη και τον τρόπο ζωής της κάθε περιοχής. Επιλέγουμε ξενοδοχεία που αποδεικνύουν πως έχουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, συνυφασμένο με το μέρος που βρίσκονται, με τους εργαζόμενους που το αποτελούν, με το πνεύμα της εποχής τους.

5. Επιλέγουμε «άγνωστους» προορισμούς
Με δεδομένο πως πολλοί προτιμούν να αποφύγουν πλέον τον συνωστισμό είτε για λόγους υγείας, είτε ακόμα και απόλαυσης, αναμένεται οι εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμοί να υποχωρήσουν στις προτεραιότητές τους. Τη θέση τους θα πάρουν νέες περιοχές, συνήθως κοντινές, που διαθέτουν παρόμοιες ανέσεις ή φυσικό τοπίο, χωρίς τον «χαμό» που γίνεται στα σούπερ «χοτ» μέρη. «Άγνωστες» πόλεις και χωριουδάκια βρίσκουν τη θέση τους στον τουριστικό χάρτη, καθώς ένα πολύ καλό ξενοδοχείο, ή η ευκαιρία να δεις από εκεί πολλά πράγματα μαζί, είναι το δέλεαρ για τους νέους ταξιδιώτες. Εκτός του ότι αυτή η πρακτική θα ευνοήσει περιοχές που θα αναπτυχθούν πλέον και τουριστικά, θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση προορισμών που πλήττονται σοβαρά από τον λεγόμενο «υπερτουρισμό» και ήδη αναζητούν τρόπους να τον αντιμετωπίσουν.

Το κλισέ πλέον, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, πως «η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία» βρίσκει στον τομέα αυτό εφαρμογή, αφού, έστω και αναγκαστικά λόγω των συνθηκών, οι συνήθειες των ταξιδιωτών έχουν ήδη αλλάξει οριστικά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σχολεία: Ξεκάθαρο το υπ. Παιδείας για το άνοιγμά τους - Ανοιχτό το ενδεχόμενο της μάσκας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή