Βατικανό: Πέντε πράγματα που πρέπει να κάνουμε για να απολαύσουμε την επίσκεψη εκεί
Το Βατικανό είναι σύμβολο του καθολικισμού, όμως προσελκύει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου για την ιστορικότητά του, τα μνημεία και τα ανυπολόγιστης αξίας έργα τέχνης που φιλοξενεί.
Εκτός από τον Άγιο Πέτρο, τόσο την εκκλησία όσο και την πλατεία ακριβώς μπροστά, τα Μουσεία του Βατικανού περιέχουν έργα τέχνης από διάφορες περιόδους της ιστορίας, γλυπτική, ζωγραφική και άλλα, από καλλιτέχνες που σημάδεψαν με το έργο τους όχι μόνο την ιστορία της Τέχνης αλλά της ίδιας της ανθρωπότητας. Ο διάκοσμος της Καπέλα Σιστίνα, του παρεκκλησιού όπου μέχρι και σήμερα γίνεται με μυστικό τρόπο η εκλογή κάθε επόμενου ποντίφικα, είναι έργο του Μιχαήλ Άγγελου, που αποτέλεσε τομή στην ανθρώπινη ιστορία.
Όμως, ακόμα και αν φαίνεται απλή υπόθεση, μία επίσκεψη στο Βατικανό χρειάζεται την προσοχή μας, προκειμένου να την απολαύσουμε πραγματικά και σε όλες της τις πτυχές. Ας δούμε πιο αναλυτικά έξι σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε να γνωρίσουμε πραγματικά και από κοντά το μεγαλείο αυτού του κρατιδίου.
Το ντύσιμο
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Βατικανό είναι μία εκκλησιαστική κοινότητα που έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους οποίους οφείλουμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων, ώστε να επιλέξουμε εάν θα τους σεβαστούμε και θα πραγματοποιήσουμε την επίσκεψή μας ή όχι. Για να μπει κάποιος στο Βατικανό δεν απαιτείται ιδιαίτερη ενδυμασία - φούστα για τις γυναίκες, για παράδειγμα. Αρκεί κάποιος να μην είναι ντυμένος προκλητικά – με πολύ κοντό σορτς ή πολύ βαθύ ντεκολτέ ή ό,τι άλλο θα μπορούσε να φαντάζει προκλητικό σε έναν μέσο άνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και για τη βασιλική του Αγίου Πέτρου αλλά και για τα Μουσεία του Βατικανού, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να μπουν κανονικά να μπουν ακόμα και στην Καπέλα Σιστίνα και να θαυμάσουν το αριστούργημα του Μικελάντζελο.
Η οργάνωση
Στην εποχή της τεχνολογίας, μία επίσκεψη στο Βατικανό μπορεί να οργανωθεί εκ των προτέρων πάρα πολύ εύκολα. Πρόκειται για ένα μέρος που επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και το τελευταίο που θέλουμε είναι να περιμένουμε επί ώρες στις ατέλειωτες ουρές. Προ-κλείνοντας μία ξενάγηση ή απλώς την επίσκεψη, μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο και χρήμα – στις περισσότερες περιπτώσεις.
Η προετοιμασία
Εκτός της οργάνωσης, που αφορά στις έγκαιρες κρατήσεις θέσεων, οφείλουμε να κάνουμε και μια άλλου είδους προετοιμασία, που έχει να κάνει με όλα όσα θα δούμε στο Βατικανό. Κυριολεκτικά σε κάθε μας βήμα υπάρχει ένα έργο τέχνης με συμβολική σημασία που αν δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων, δεν θα παρατηρούσαμε. Από την ενδυμασία των ανδρών της Ελβετικής Φρουράς μέχρι τα γλυπτά των ανέμων στο προαύλιο του Αγίου Πέτρου, την Πιετά, τα ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης του Βατικανού, τη «Σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ, το άγαλμα του Λαοκόοντα, την ίδια την ιστορία της Καπέλα Σιστίνα, αξίζει να μελετήσουμε προσεκτικά τι πρόκειται να δούμε.
Ενημερωνόμαστε για τους κανόνες περί φωτογράφισης
Εκτός από το ντύσιμο, μια σειρά από άλλους κανόνες ισχύουν στο Βατικανό και καλό είναι να τους γνωρίζουμε ώστε να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες καταστάσεις. Για παράδειγμα, η φωτογράφιση δεν επιτρέπεται παντού ή υπάρχουν σημεία που απαγορεύεται το φλας. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να ενημερωθούμε πλήρως πριν αρχίσουμε να φωτογραφίζουμε τα πάντα, καθώς οι λόγοι απαγόρευσης είναι κυρίως προστασίας των εκθεμάτων.
Ο χρόνος της επίσκεψης
Στο Βατικανό δεν πάει κανείς «για μερικές ώρες» - ούτε μία ολόκληρη ημέρα δεν φτάνει για κάποιον που θέλει να γνωρίσει εις βάθος το μέρος. Η ίδια η απέραντη πλατεία με τα δεκάδες έργα, η βασιλική του Αγίου Πέτρου, τεράστια σε μέγεθος, η ανάβαση ως το πιο ψηλό σημείο της – για όποιον αντέχει – απαιτούν αρκετές ώρες επίσκεψης. Όσο για τα Μουσεία, πραγματικά αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς εξαρτάται από την προσωπική μας επιλογή: Τα Μουσεία του Βατικανού είναι συνολικού μήκους πάνω από δύο χιλιομέτρων και φιλοξενούν χιλιάδες εκθέματα!