Best Tourism Villages: Διάκριση για το Σουφλί σε διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Μια σημαντική διεθνή διάκριση κατέκτησε το ακριτικό Σουφλί επιτυγχάνοντας την ένταξή του στο δίκτυο των Best Tourism Villages (BTV), στον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στη Μαδρίτη στο πλαίσιο ειδικής τελετής. Από τους 170 διαγωνιζόμενους από 75 χώρες του κόσμου, η Ελλάδα κατάφερε με το Σουφλί να είναι μια από τις 41 υποψηφιότητες που κατέκτησαν τη διάκριση.

Best Tourism Villages: Διάκριση για το Σουφλί σε διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού
Το Σουφλί είναι γνωστό για το μετάξι του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
4'

«Μας δίνει μεγάλη χαρά ότι σήμερα το Σουφλί, ανάμεσα σε τόσους προορισμούς διεθνώς, επιλέγεται να αποτελέσει μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου που προωθεί τα καλύτερα παραδείγματα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης υπαίθρου. Το Σουφλί, ως ένας ιδιαίτερος τουριστικός προορισμός, έχει πολλά να προσφέρει αλλά και να αποκομίσει από το δίκτυο των Best Tourism Villages (BTV), στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών. Είμαστε ευγνώμονες για την εμπιστοσύνη του δικτύου BTV, και είμαι βέβαιη ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας πολύ γόνιμης συνεργασίας και ενός πολύ ενδιαφέροντος ταξιδιού για το ακριτικό μας Σουφλί και τους κατοίκους του», δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και προσέθεσε:

«Μια πολύμηνη προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από το καλοκαίρι κλείνει με τον καλύτερο τρόπο! Υποσχόμαστε να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την ανάδειξη κάθε περιοχής της πανέμορφης χώρας μας όσο μικρή και απομονωμένη μπορεί να είναι. Συγχαρητήρια στον Δήμο Σουφλίου, τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Καλακίκο και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία ενός εξαιρετικού φακέλου. Ελπίζω και εύχομαι η σημερινή επιτυχία να προστεθεί στις κοινές προσπάθειες στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τη στήριξη του Έβρου και την τουριστική ανάπτυξη που του αξίζει».

Από την πλευρά του ο κ. Καλακίκος δήλωσε ότι «το ακριτικό Σουφλί αποτελεί πια την πρώτη και μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που κατέκτησε το δικαίωμα χρήσης του σήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο που κατοικείται από εξαίρετους ανθρώπους και συγκεντρώνει ενδιαφέροντα συγκριτικά πλεονεκτήματα ικανά να στηρίξουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης. Ας αποτελέσει αυτή η διάκριση τον λόγο να διαπιστωθεί η αξία αυτού του τόπου, και η αφορμή να τύχει της αρμόζουσας αντιμετώπισης από όλους και ειδικότερα τους κεντρικούς φορείς και υπεύθυνους της χώρας μας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για την ιδιαίτερη τιμή που μας έκανε και ανυπομονούμε να ξεκινήσει η κοινή μας συνεργασία».

Το Σουφλί είναι γνωστό για το μετάξι του, διαθέτει μάλιστα τρία σχετικά μουσεία, και αποτελεί μέρος του Δρόμου του Μεταξιού (Silk road), μιας διαδρομής που συνδέει τις χώρες που βρίσκονται στον ίδιο δίκτυο θαλάσσιων και χερσαίων διαδρομών που συνδέουν την Ανατολή με τη Δύση πολιτιστικά, οικονομικά και τουριστικά και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή. Πρόκειται για έναν προορισμό του ακριτικού Έβρου με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού και της αυθεντικής εμπειρίας. Εκεί βρίσκονται το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, Λευκίμης, Σουφλίου, το οποίο είναι μοναδικό ως προς τη βιοποικιλότητα και φιλοξενεί σπάνια αρπακτικά πτηνά και τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Εντός του εθνικού πάρκου βρίσκεται και το Απολιθωμένο Δάσος Λευκίμης ηλικίας 40 εκατομμυρίων χρόνων, το μοναδικό στην Ευρώπη που τα απολιθώματά του βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στο καταπράσινο δάσος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με τρεις υποψηφιότητες τις οποίες προέκρινε η ομάδα εργασίας του υπουργείου Τουρισμού, αφού αξιολόγησε τις αιτήσεις και την τεκμηρίωσή τους: των Δήμων Αλοννήσου, Δυτικής Σάμου και Σουφλίου.

Η επιλογή των φακέλων των δήμων έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση ειδικής επιτροπής που συνέστησε η υφυπουργός Τουρισμού.

Ο διαγωνισμός αφορούσε την ανάδειξη τριών (3) χωριών ή δημοτικών κοινοτήτων της Ελλάδας, με πληθυσμό μέχρι 15.000 κατοίκους, που προωθούν τον αγροτουρισμό είχε τρεις πυλώνες: α) την απονομή σήματος «best tourism village», β) τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αναβάθμισης όσων υποψηφιοτήτων δεν κατάφεραν να πάρουν το σήμα και γ) τη συμμετοχή των υποψηφίων στο δίκτυο συντονισμού και ανάδειξης καλών πρακτικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Έλληνας από τη Νότια Αφρική το πρώτο κρούσμα – Εντοπίστηκε στην Κρήτη

Εμβόλια Moderna και Pfizer: Ποιο είναι αποτελεσματικότερο – Τι δείχνει νέα έρευνα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Έχω κάνει τα πάντα εκτός από λίφτινγκ, αυτό έχω πάντα στην τσάντα μου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή