Εξερευνώντας τα εντυπωσιακά σπήλαια της Αμοργού
Η Ελλάδα έχει πάνω από 15.000 σπήλαια και η Αμοργός πάνω από 50 με 70
Έναν μεγάλο θησαυρό που προσπαθούν να αναδείξουν σπηλαιολόγοι και ερευνητές κρύβει στα έγκατά του το νησί της Αμοργού.
Μια ομάδα 15-16 ανθρώπων, από όλη την Ελλάδα, που στην πλειονότητα αποτελείται από άτομα πεδίου για κάθετη καταρρίχηση με σχοινιά, επιχειρούν σε απάτητα μέρη χωρίς να υποτιμούν και να παραβλέπουν τους κινδύνους.
Πρόκειται για άτομα εκπαιδευμένα και εξειδικευμένα, επιστήμονες γεωλόγους και φυσικούς, με άρτιο εξοπλισμό, που αναλαμβάνουν κυριολεκτικά επικίνδυνες αποστολές και εργάζονται με ένα στόχο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.
«Η Ελλάδα έχει πάνω από 15.000 σπήλαια και η Αμοργός πάνω από 50 με 70. Η προσπάθεια στοχεύει μεταξύ άλλων σε ένα αποτέλεσμα∙ να αναδειχθεί το νησί. Θέλουμε να αφήσουμε μια παρακαταθήκη και να δώσουμε μια προστιθέμενη αξία στον τόπο, γιατί ο τουρισμός δεν τελειώνει τον Αύγουστο και δεν είναι μόνο ξαπλώστρα και φρέντο», δηλώνει ο κύριος Κουλέλης, σπηλαιολόγος.
Με πολλά αναρριχητικά πεδία η Αμοργός προσφέρεται για επισκέψεις έως και τον Νοέμβριο. «Συναντούμε πολλούς ξένους, που έρχονται μαζί μας, όπως έναν Γάλλο, που γνωρίζει από φυτά και βότανα και προς τιμή του δώσαμε το όνομα του σε ένα σπήλαιο».
Η έκσταση που καταλαμβάνει τους σπηλαιολόγους όταν για πρώτη φορά ανακαλύπτουν και ερευνούν ένα σπήλαιο δεν έχει μέτρο σύγκρισης. Εξ ου και ένα σλόγκαν, ολίγο υποτιμητικό, όπως αναφέρει ο κ. Κουλέλης: «Ένα σπήλαιο στο οποίο έχουν μπεί πολλοί άνθρωποι το λέμε απλά τουριστικό. Οι σπηλαιολόγοι είναι σαν τους αστροναύτες που πατούν για πρώτη φορά στο διάστημα». Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονται σχολιασμό.
Η “κατάκτηση” ενός σπηλαίου δεν είναι αυτοσκοπός. Μετά την πρώτη επαφή ανοίγεται ένα ευρύτατο πεδίο για γνώση. «Όταν φτάσουμε στο τέρμα, χαρτογραφείται, εξερευνείται, γίνεται καταγραφή όλων των σπηλαιώδιων ειδών, οργανισμών και μια πλήρης περιγραφή γεωλογική, διότι είναι ένα χρονοντούλαπο της ιστορίας». Είναι μια τομή της γης από την οποία αντλούνται στοιχεία για όλο το πεδίο και την επιφάνεια.
Χωρίς τους τολμηρούς ειδικούς που ερευνούν τα σπήλαια και παραδίδουν την σκυτάλη σε παλαιοντολόγους, ανθρωπολόγους και γεωλόγους, η γνώση της ανθρωπότητος θα είχε μείνει στα στενά όρια του 20ου αιώνα για την εξέλιξη του πλανήτη και ειδικά την καταγωγή του ανθρώπου, καταρρίπτοντας πλέον στερεότυπα και παρωχημένες θεωρίες.
Πηγή φωτογραφιών: ΕΡΤ