Ελλάδα: Τα 18 μνημεία στην λίστα της UNESCO που πρέπει να δεις
Η χώρα μας είναι γεμάτη από εντυπωσιακά μνημεία που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας
Η χώρα μας είναι γεμάτη από μνημεία που αναδεικνύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, ως τα πέρατα του κόσμου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κρατών με τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι ο ύψιστος τίτλος που μπορεί να δοθεί σε ένα κτίσμα, μέρος ή μνημείο για να αναγνωριστεί η ιστορική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική του αξία.
Τα ελληνικά μνημεία που θα βρεις παρακάτω, περιλαμβάνονται στην λίστα της UNESCO.
Ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες της Ηλείας
Το πρώτο ελληνικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που καταχωρήθηκε ήταν ο ναός του Απόλλωνα στις Βάσσες της Ηλείας, το 1986. Αφιερωμένος στον Επικούριο Απόλλωνα, είναι χτισμένος σε υψόμετ.1.131 μέτρων και πιθανολογείται ότι σχεδιάστηκε από τον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.
Ο περίφημος ναός του Θεού της θεραπείας και του ήλιου χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. στα μοναχικά υψώματα των Αρκαδικών βουνών. Ο ναός, ο οποίος έχει το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο που έχει βρεθεί, συνδυάζει το αρχαϊκό στυλ και τη γαλήνη του δωρικού ρυθμού με μερικά τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Ακρόπολη της Αθήνας
Το 1987 προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, ο χώρος των Δελφών και η Ακρόπολη. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης, θεωρείται ως το πιο σημαντικό κτίσμα της κλασικής αρχιτεκτονικής και «ένα από τα ωραιότερα έργα που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος».
Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών
Οι Δελφοί είναι το μέρος όπου δινόταν ο χρησμός του Απόλλωνα. Τον 6ο αιώνα π.Χ., αυτός ο ιερός τόπος αποτελούσε σύμβολο ενότητας και θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου.Στην αρχαία πόλη των Δελφών λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου.
Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ κατέλαβε τη Ρόδο από το 1309 έως το 1523 και ξεκίνησε τη μετατροπή της πόλης σε οχυρό. Στη συνέχεια πέρασε υπό τουρκική και ιταλική κυριαρχία. Με το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων, το Μεγάλο Νοσοκομείο και την Οδό των Ιπποτών, η Άνω Πόλη της Ρόδου είναι ένα από τα πιο όμορφα αστικά σύνολα της γοτθικής περιόδου. Στην Κάτω Πόλη, η γοτθική αρχιτεκτονική συνυπάρχει με τζαμιά, δημόσια λουτρά και άλλα κτίρια που χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο.
Αρχαιολογικός Χώρος Αιγών (Βεργίνα)
Η πόλη Αιγαί ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Ανακαλύφθηκε κατά τον 19ο αιώνα κοντά στη Βεργίνα, στη βόρεια Ελλάδα. Τα σημαντικότερα μνημεία είναι το Παλάτι, το οποίο είναι γεμάτο ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Υπάρχει επίσης ένας χώρος ταφής με περισσότερους από 300 τάφους, μερικοί εκ των οποίων χρονολογούνται πίσω στον 11ο αιώνα π.Χ.
Αρχαιολογικός Χώρος Μυστρά
Ο Μυστράς, το Θαύμα του Μοριά, χτίστηκε ως αμφιθέατρο γύρω από ένα φρούριο το 1249. Επανακτήθηκε από τους Βυζαντινούς, αργότερα κατακτήθηκε από τους Τούρκους και τους Βενετούς και τελικά η πόλη εγκαταλείφθηκε το 1832. Τώρα υπάρχει μόνο ένα όμορφο τοπίο με συναρπαστικά μεσαιωνικά ερείπια.
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας
Τον 10ο αιώνα π.Χ., η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Εκτός από τους πολλούς ναούς, υπάρχουν επίσης και διάφορα ερείπια από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια από το 776 π.Χ.
Αρχαιολογικοί Χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας
Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας είναι τα επιβλητικά ερείπια των δύο μεγαλύτερων πόλεων του μυκηναϊκού πολιτισμού, που κυριάρχησαν στον κόσμο της ανατολικής Μεσογείου από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. Έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασικού ελληνικού πολιτισμού και συνδέονται με τα ομηρικά έπη Ιλιάδα και Οδύσσεια.
Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων
Τα ερείπια αυτής της περιτειχισμένης πόλης βρίσκονται στους πρόποδες μιας ακρόπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, στην αρχαία διαδρομή που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία. Ιδρύθηκε το 356 π.Χ. από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β’. H πόλη αναπτύχθηκε ως «μικρή Ρώμη» με την ίδρυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη Μάχη των Φιλίππων, το 42 π.Χ. Αργότερα η πόλη αυτή έγινε κέντρο της χριστιανικής πίστης μετά την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου το 49-50 μ.Χ. Τα ερείπια των βασιλικών του αποτελούν εξαιρετική μαρτυρία για την πρώιμη καθιέρωση του Χριστιανισμού.
Δήλος
Σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία ο Απόλλωνας γεννήθηκε σε αυτό το μικροσκοπικό νησί στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων. Το ιερό του Απόλλωνα προσέλκυε προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και έτσι η Δήλος ήταν ένα ακμαίο εμπορικό λιμάνι. Ο αρχαιολογικός χώρος εδώ σε αυτό το ακατοίκητο νησί είναι εξαιρετικά εκτεταμένος και πλούσιος και μεταφέρει την εικόνα ενός μεγάλου κοσμοπολίτικου λιμανιού της Μεσογείου.
Μετέωρα
Σε μια περιοχή με σχεδόν απρόσιτες κορυφές ψαμμίτη, Έλληνες μοναχοί εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις «στήλες του ουρανού» από τον 11ο αιώνα και μετά. Είκοσι τέσσερα από αυτά τα μοναστήρια χτίστηκαν, παρά τις απίστευτες δυσκολίες τον 15ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες τους του 16ου αιώνα σηματοδοτούν ένα βασικό στάδιο στην ανάπτυξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά και Νέα Μονή Χίου
Αν και γεωγραφικά απομακρυσμένα μεταξύ τους, αυτά τα τρία μοναστήρια (το πρώτο είναι στην Αττική, κοντά στην Αθήνα, το δεύτερο στη Φωκίδα κοντά στους Δελφούς και το τρίτο σε ένα νησί του Αιγαίου, κοντά στη Μικρά Ασία) ανήκουν στην ίδια τυπολογική σειρά και μοιράζονται τα ίδια αισθητικά χαρακτηριστικά. Οι Εκκλησίες είναι χτισμένες σε εγκάρσια τετράγωνη κάτοψη με μεγάλο τρούλο. Τον 11ο και 12ο αιώνα διακοσμήθηκαν με υπέροχα μαρμάρινα έργα καθώς και ψηφιδωτά με χρυσό φόντο.
Άγιον όρος - Άθως
Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Άγιον Όρος είναι αυτόνομο από τα βυζαντινά χρόνια. Το «Άγιον Όρος», το οποίο είναι απαγορευμένο σε γυναίκες και παιδιά, είναι επίσης αναγνωρισμένος καλλιτεχνικός χώρος. Η διάταξη των μοναστηριών είχε επιρροή μέχρι τη Ρωσία, και η ζωγραφική της σχολή επηρέασε την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης.
Παλιά Πόλη Κέρκυρας
Η Παλιά Πόλη στο νησί της Κέρκυρας βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας και έχει τις ρίζες του στον 8ο αιώνα π.Χ. Τα τρία οχυρά της πόλης, σχεδιασμένα από γνωστούς Βενετούς μηχανικούς, χρησιμοποιήθηκαν για τέσσερις αιώνες για την υπεράσπιση των θαλάσσιων εμπορικών συμφερόντων της Δημοκρατίας της Βενετίας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τελικά, τα οχυρά επισκευάστηκαν και εν μέρει ξαναχτίστηκαν αρκετές φορές, με την πιο πρόσφατη να είναι υπό βρετανική κυριαρχία τον 19ο αιώνα.
Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης
Η πρωτεύουσα της επαρχίας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 315 π.Χ., ήταν μια από τις πρώτες βάσεις για τη διάδοση του Χριστιανισμού. Ανάμεσα στα μνημεία του υπάρχουν εκκλησίες, άλλες χτισμένες στην κάτοψη του ελληνικού σταυρού και άλλες στην τρίκλιτη βασιλική. Κατασκευασμένα σε μακρά περίοδο, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, είχαν σημαντική επιρροή στον βυζαντινό κόσμο. Τα ψηφιδωτά της ροτόντας, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Δαυίδ είναι από τα μεγάλα αριστουργήματα της παλαιοχριστιανικής τέχνης.
Πυθαγόρειο και Ηραίο Σάμου
Πολλοί πολιτισμοί έχουν κατοικήσει στο Αιγαίο στο μικρό νησί της Σάμου κοντά στη Μικρά Ασία, από την 3η χιλιετία π.Χ. Τα ερείπια του Πυθαγορείου, ενός αρχαίου οχυρού λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και μια εντυπωσιακή σήραγγα-υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ναός της Σαμιακής Ήρας, διακρίνονται ακόμη.
Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο
Σε μια μικρή κοιλάδα της Πελοποννήσου βρίσκεται το ιερό του Ασκληπιού. Τα κυριότερα μνημεία της, ιδιαίτερα ο ναός του Ασκληπιού, η Θόλος και το Θέατρο -που θεωρείται ένα από τα πιο αγνά αριστουργήματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής- χρονολογούνται όλα στον 4ο αιώνα. Αυτή η τεράστια τοποθεσία, με τους ναούς και τα κτίρια νοσοκομείων που είναι αφιερωμένα σε Θεούς θεραπείας, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις θεραπευτικές λατρείες των ελληνικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο
Το μικρό νησί της Πάτμου στα Δωδεκάνησα φημίζεται πως είναι το μέρος όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Ένα μοναστήρι ανακαλύφθηκε εκεί στα τέλη του 10ου αιώνα και από τότε είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της Ελληνικής Ορθόδοξης μάθησης.
Ζαγόρι
Η νεότερη προσθήκη στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO έγινε το 2023 με το Ζαγόρι.