Από πού πήραν τα ονόματα τους τα ελληνικά ποτάμια;

Πηγή ζωής που απλόχερα μας χαρίζει η φύση. Στολίδι των βουνών και των πεδιάδων.

Από πού πήραν τα ονόματα τους τα ελληνικά ποτάμια;
2'

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία όλα τα ελληνικά ποτάμια ήταν θεοί

Τα ονόματα που χρησιμοποιούμε σήμερα για τα ποτάμια της Ελλάδας είναι σχεδόν στο σύνολό τους αυτά των ποτάμιων θεών! Μερικά από τα πιο γνωστά ποτάμια της Ελλάδας κρύβουν την δική τους ιστορία!

Αχελώος

axelwos

Ποτάμιος θεός που απεικονίζεται από την μέση και κάτω σαν ψάρι, γενειοφόρος και με κέρατα στο κεφάλι. Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες του, είναι η μάχη με τον Ηρακλή, για τα μάτια (και το κρεβάτι) της όμορφης Διηάνειρας. Ο Αχελώος, αν και άσσος στις μεταμορφώσεις, έχασε τη μάχη και ένα από τα δύο κέρατά του από τον Ηρακλή, ο οποίος όμως του το έδωσε πίσω. Ο ποτάμιος θεός του χάρισε σε αντάλλαγμα το κέρας της Αμάλθειας, το οποίο ο ήρωας δώρισε εν συνεχεία στον πατέρα της αγαπημένης του, για να τον αφήσει να την παντρευτεί.

Αχέροντας

ACHERONTAS RIVER 2 b

Ετυμολογικά, το όνομά του σημαίνει «χωρίς χαρά». Ως γνήσιος γιος των Τιτάνων, ο Αχέροντας συμμάχησε προφανώς με τους γονείς του κατά την Τιτανομαχία, προσφέροντάς τους νερό για να ξεδιψάνε ανάμεσα στις μάχες. Η πράξη του αυτή εξόργισε τον Δία, ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του, που δεν ξαναέγιναν γλυκά μέχρι να εμφανιστεί ο Άι-Δονάτος της χριστιανικής παράδοσης και να σκοτώσει το τέρας που τα δηλητηρίαζε.

Πηνειός

dsc00350

Αυτός ο ποτάμιος Θεός που απέκτησε απογόνους, ο Πηνειός ερωτεύτηκε σφόδρα την ναϊάδα νύμφη Κρέουσα. Καρπός του έρωτά τους ήταν ο μετέπειτα βασιλιάς των Λαπιθών Υψέας αλλά και οι θεσσαλίδες νύμφες, η Στίλβη, η Κυρήνη και η Μενίππη, που αργότερα θα παντρευόταν τον Πελασγό.

Κηφισός

20090426 Kifissos river under the highway view Athens

O Κηφισός είναι πατέρας του γνωστού και μη εξαιρετέου Νάρκισσου. Μητέρα του πανέμορφου, αδικοχαμένου νεαρού είναι η νύμφη Λειριόπη.

Αλφειός

Ήθελε απεγνωσμένα μια νύμφη, την Αρεθούσα, η οποία τον απέφευγε. Η Αρεθούσα τρέχοντας να ξεφύγει από τον Αλφειό που την κυνηγούσε, πέφτει κάποια στιγμή στη θάλασσα και με τη βοήθεια της Αρτέμιδας καταλήγει στις Συρακούσες, όπου μεταμορφώνεται σε πηγή. Ωστόσο, το σχέδιο της θεάς δεν ήταν και ότι πιο σοφό! Καθώς ο ποτάμιος θεός μπορούσε όποτε ήθελε να περάσει κάτω από την θάλασσα, να φτάσει στις Συρακούσες και να ενώσει τα νερά του με εκείνα της αγαπημένης του... υπογείως, όπως και έκανε!

ΑΛΦΕΙΟΣ-ΠΟΤΑΜΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο «πράσινες» πόλεις του κόσμου!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή