Ταξίδι στην Κίνα: Το ελληνικό μυστικό που κρύβει ο Στρατός από τερακότα (pics)

Ο Στρατός από τερακότα (ή πήλινος στρατός) βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang), στα ανατολικά της πόλης Χσιάν, στην Κίνα.

Ταξίδι στην Κίνα: Το ελληνικό μυστικό που κρύβει ο Στρατός από τερακότα (pics)
Ένας τεράστιος στρατός αποκαλύπτει τα μυστικά του...
PIXABAY
2'

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ αυτοανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 221 π.Χ. αφού κατάφερε να υποτάξει έξι αντιμαχόμενα κράτη και να ενώσει την Κίνα. Σύμφωνα με τον ιστορικό Sima Qian (145-90 π.Χ.), η κατασκευή του μαυσωλείου, για την ολοκλήρωση του οποίου εργάστηκαν 700.000 άνθρωποι, ξεκίνησε το 246 π.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουανγκ ήταν 13 ετών.

Το 1974 κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν ορισμένες από τις πήλινες φιγούρες.

Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 αγάλματα στρατιωτών του πεζικού από τερακότα.

Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού. Επίσης βρέθηκε και ένας ακόμη αλλά άδειος, ίσως επειδή κάποια εξέγερση δεν επέτρεψε την αποπεράτωσή του.

Και οι τέσσερις λάκκοι έχουν γύρω στα εφτά μέτρα βάθος και βρίσκονται περίπου ενάμισι χιλιόμετρο ανατολικά του τάφου του αυτοκράτορα. Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.

Ας δούμε όμως και τρία σημαντικά μυστικά που κρύβει αυτός ο ασυνήθιστος στρατός αγαλμάτων.

Ήταν πνευματικοί πολεμιστές

Ο Αυτοκράτορας Τσιν ήλπιζε πως ο στρατός αυτός θα μπορούσε να υπερασπιστεί το βασίλειό του στη μεταθανάτια ζωή.

Πολλοί που προσπάθησαν να τους ανακαλύψουν, σκοτώθηκαν

Παρά το γεγονός ότι το μαυσωλείο και ο Στρατός από τερακότα παρέμειναν ανέγγιχτοι για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Αναμφίβολα δεν ήταν λίγοι εκείνου που γνώριζαν για τους θησαυρούς που υπήρχαν μέσα στο μαυσωλείο, αλλά κανένας δεν κατόρθωσε να το λεηλατήσει. Κι αυτό γιατί υπήρχε η πεποίθηση πως ένα περίτεχνο σύστημα παγίδων ήταν πάντοτε σε λειτουργία. Το πλέον απίστευτο είναι ότι πολλοί άνθρωποι, ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουν ότι αυτό ήταν μύθος.

Ενδεχομένως να μην υπήρχαν εάν δεν ήταν οι Έλληνες

Ακούγεται, ενδεχομένως, απίστευτο, αλλά είναι η αλήθεια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως οι αρχαίοι Έλληνες γλύπτες επηρέασαν σημαντικά την κατασκευή του Στρατού από τερακότα.

Πιστεύεται, μάλιστα, ότι Έλληνες τεχνίτες που έφτασαν στην Ξιάν, το σημείο απ' όπου ξεκινούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, δίδαξαν την τέχνη του πηλού και της γλυπτικής στους ντόπιους.

Μια μαρτυρία ως προς το αληθές αυτής της υπόθεσης είναι η ανακάλυψη DNA κατά μήκος του ξακουστού εμπορικού δρόμου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή