Δυσμενής εξέλιξη η παράταση του clawback - Τι λένε ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ
Για ένα ακόμη έτος παρατείνεται η ισχύς του μέτρου της αυτόματης επιστροφής για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης (clawback), την οποία καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο για τη νοσοκομειακή όσο και για την εξωνοσοκομειακή αγορά. Η επέκταση του clawback και για το 2025 εισήχθη στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες φυσικών καταστροφών, η οποία υπερψηφίστηκε την Πέμπτη (30/09/2021) από τη Βουλή.
Η ρύθμιση εισάγει δύο νέα στοιχεία, την έννοια της συνυπευθυνότητας Πολιτείας – επιχειρήσεων για το ύψος των αυτόματων επιστροφών, καθώς και τη σύνδεση του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, από το 2023 και πέρα. Ωστόσο, πολλά μένουν να διευκρινιστούν από την πλευρά της κυβέρνησης, για παράδειγμα ως προς την κατανομή της ετήσιας αύξησης των ορίων ανάμεσα στις κατηγορίες της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, το ενδεχόμενο να προκύψουν μικρότεροι κλειστοί προϋπολογισμοί μετά από διαπραγματεύσεις, μπορεί να «κρύψει» το συνολικό ύψος του clawback και οι εταιρείες να επιβαρυνθούν τελικά περισσότερο. Γι’ αυτό και η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε στάση αναμονής.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε ο κ. Πλεύρης να καταλήξει στη νέα φαρμακευτική πολιτική, βασικός άξονας της οποίας θα είναι ο εξορθολογισμός του clawback. Η πίεση για τη μείωση των αυτόματων επιστροφών προκύπτει και από τις δεσμεύσεις της χώρας πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, επομένως έπρεπε να θεσμοθετηθούν οι προβλέψεις των ποσών απομείωσης από το 2022 και μετά. Έτος βάσης θεωρείται το συνολικό clawback του 2020.
Υπενθυμίζεται, πάντως, πως ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνάντηση με δημοσιογράφους, είχε επισημάνει ότι θα επιχειρηθεί μέσω διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες, σημαντική μείωση του clawback, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Δεύτερος άξονας είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης με τη χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο συνέδριο του Economist για τη βιωσιμότητα στη Ν.Α. Ευρώπη και τη Μεσόγειο, χθες, «η κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 3-4 φορές παραπάνω από άλλες χώρες της ΕΕ».
Δυσμενής η παράταση - Έπρεπε να έχει καταργηθεί από το 2018
Περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο μείωσης του clawback περιμένουν από το υπουργείο Υγείας, τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας. Σε πρώτη φάση αναγνωρίζουν ως θετικό στοιχείο την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας, η οποία ήταν αίτημα του κλάδου. Ωστόσο, επισημαίνουν ως αρνητικό την επέκταση της ισχύος ενός μέτρου που υιοθετήθηκε το 2012 ως έκτακτο και προσωρινό.
Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) επισημαίνει σε σχόλιό του στο Newsbomb.gr: «H αρνητική πλευρά είναι ότι ένας προσωρινός θεσμός που εισήχθη το 2012 έχει παραταθεί συνολικά για 13 χρόνια. Το Νοέμβριο του 2020 είχε παραταθεί μέχρι το 2024 και τώρα με το RRF παρατείνεται μέχρι το 2025. Η θετική πλευρά είναι ότι οι Θεσμοί έχουν αναγνωρίσει το δυσβάσταχτο ύψος του και, μετά από πιέσεις ετών από τον ΣΦΕΕ, έχουν εισαγάγει μια μορφή συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία. Πρέπει να διαλευκανθεί ο επιμερισμός της ενίσχυσης και η βάση ενεργοποίησης της συμμετοχής της Πολιτείας».
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τονίζει στο Newsbomb.gr ότι «η παράταση της εφαρμογής του μηχανισμού του clawback αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη για την εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς το υπέρμετρο ύψος των επιβαρύνσεων, μαζί με την άμεση φορολογία, έχουν φθάσει να αναλογούν στο 70% του κύκλου εργασιών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στον επενδυτικό σχεδιασμό των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών και απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά του κλάδου
Η δυνατότητα συμψηφισμού ενός μέρους του clawback με επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας κινείται στην ορθή κατεύθυνση όμως δεν αρκεί. Η δραστική μείωση του clawback μέσω διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο της κατανάλωσης και αποζημίωσης των φαρμάκων και η υλοποίηση των μέτρων για την συνυπευθυνότητα του κράτους όπως αυτό άλλωστε προβλέπονται και στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια».
O πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, επισημαίνει: «Για ακόμα μια φορά, δίνουν τσιρότο στον καρκινοπαθή. Εμείς κρατάμε ότι το clawback, ενώ θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί πλήρως το 2018, πάλι βλέπουμε ότι θα κρατήσει μέχρι το 2025. Η κοροϊδία των διαφόρων κυβερνήσεων στο θέμα αυτό, πρέπει να σταματήσει».
Από την πλευρά του, το Phrma Innovation Forum (PIF) αναφέρει στο Newsbomb.gr: «Χαιρετίζουμε την κίνηση της κυβέρνησης για την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας καθώς αποτελεί για πρώτη φορά την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας για συνυπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το πλάνο Ελλάδα 2.0, στο πλαίσιο του οποίου εμπίπτει η συγκεκριμένη τροπολογία, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας και τη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης δεν αποτελεί πανάκια. Όπως έχει αποτυπωθεί στον Οδικό Χάρτη που έχει παρουσιάσει το PIF, η μείωση του clawback απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση και δέσμη μεταρρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Σε διαφορετική περίπτωση, η χρηματοδοτική αυτή "ένεση" θα επικαλυφθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη συνολική δαπάνη».
Οι στόχοι
Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει πως «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάσει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, αύξηση σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της αντίστοιχης δαπάνης του έτους 2020, τα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 προσαυξάνονται κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ».
Επίσης, «στην περίπτωση που το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης, της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου για το έτος 2022 παρουσιάζει, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, μείωση μικρότερη από 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με το συνολικό ύψος της αυτόματης επιστροφής της αντίστοιχης δαπάνης του 2020, τα αντίστοιχα ετήσια συνολικά όρια της φαρμακευτικής δαπάνης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, το νοσοκομείο του ΕΣΥ και του ΓΝΘ Παπαγεωργίου προσαυξάνονται κατά την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο στόχο μείωσης των 50 εκατ. ευρώ και στην πραγματική μείωση του ύψους της αυτόματης επιστροφής».
Για το 2023 το όριο αύξησης της δαπάνης είναι 150 εκατ. ευρώ, για το 2024 είναι 300 εκατ. ευρώ και για το 2025 είναι 400 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Επίθεση σκύλου σε 4χρονο κοριτσάκι - Την δάγκωσε στο πρόσωπο
«Βόμβα» από την ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη: «Ξέραμε για τον Νίκο» (vid)
Ζωή Παπαδοπούλου: Δύσκολες ώρες για την τραγουδίστρια - Προχώρησε σε αναγκαστική διακοπή κύησης