Δυσαρέσκεια ΣΦΕΕ και PIF από τις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας

Για διορθώσεις στο μέτρο του εφικτού δεσμεύθηκε ο υπουργός Υγείας - Αδιέξοδο βλέπουν οι φαρμακευτικές εταιρείες καινοτομίας. 

Υπουργείο Υγείας
Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα
INTIME NEWS
6'

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και το Phrma Innovation Forum (PIF), το οποίο εκπροσωπεί διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες καινοτομίας, μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για το θέμα του επιμερισμού της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στην ευρεία σύσκεψη της Τρίτης (27/09/2022), συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφού άκουσε διεξοδικά τις θέσεις των φορέων, τους ανακοίνωσε ότι θα συνυπολογιστούν, ώστε να γίνει «πιο ορθολογική ανακατανομή των κλειστών προϋπολογισμών, στο μέτρο του εφικτού». Οι οριστικές αποφάσεις για την αναλογία των φαρμάκων υψηλού κόστους (1Α και 1Β) σε σχέση με τα φάρμακα της κοινότητας που διακινούνται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, η οποία σήμερα είναι στο 38%-62%, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα (03/10/2022). Τα σενάρια που εξετάζονται κάνουν λόγο για μια διόρθωση της τάξεως του 2% με 3% υπέρ των ΦΥΚ.

«Προτεραιότητα η κάλυψη των ασθενών»

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η συνάντηση ήταν «ακαρπη». Ο Σύνδεσμος διαπιστώνει ότι «το φάρμακο δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, και συνεπώς ούτε και η βιωσιμότητα και προβλεψιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων». Από την πλευρά του, το PIF επισημαίνει ότι «η κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών».

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «για μια ακόμη φορά έγινε αντιληπτό πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποκλειστικά υπεύθυνες για την ανοδική πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν βλέπει την ανάγκη αναπροσαρμογής της συνεισφοράς του δημοσίου σε αυτήν, με αποτέλεσμα να καταλογίζει ολοένα και μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές στις επιχειρήσεις, επιστροφές που ξεπερνούν το 60% των πωλήσεών τους.

Η κυβέρνηση – σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αγνοεί τις αυξημένες φαρμακευτικές ανάγκες λόγω της πανδημίας της COVID-19, αγνοεί την αυξητική τάση σημαντικών χρονίων παθήσεων, αγνοεί την αυξητική τάση των νεοπλασιών, αγνοεί την αυξημένη θεραπευτική αξία νέων καινοτόμων θεραπειών και διατηρεί επί εννέα συναπτά έτη την υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, την ίδια στιγμή που επικροτεί τις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών και τις επιλογές θεραπειών που κάνουν. Γιατί όχι άλλωστε, αφού έχει αποφασίσει να μην τις πληρώνει αλλά να τις φορτώνει στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Κάνοντας σημαία το επιχείρημα ότι δεν αποχωρήσαμε από τη χώρα ή δεν κλείσαμε ακόμη, "άρα αντέχουμε", η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα, όχι την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης (και όχι με "δημιουργικά" μαθηματικά) ή την ορθολογική χρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, αλλά την ανακατανομή των υπερβάσεων μεταξύ των εταιρειών, προχωρώντας σε κατάτμηση της δημόσιας δαπάνης με λογιστικούς όρους, δημιουργώντας "πατρίκιους" και "πληβείους", ευνοούμενους και αδικούμενους. Ο καθένας έχεις τις δικές του προτεραιότητες. Η δική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των ασθενών με τα φάρμακα που χρειάζονται και είμαστε υπερήφανοι που συνεχίζουμε και το κάνουμε στις δύσκολες αυτές συνθήκες» καταλήγει ο ΣΦΕΕ, στη σχετική ανακοίνωση.

«Διαιωνίζεται η υποχρηματοδότηση»

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, θέτει εκ νέου το PIF. «Η πολιτική ηγεσία έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Στην πράξη ωστόσο, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί προς αυτές τις κατευθύνσεις». Και συνεχίζει:

«Αντίθετα, σήμερα, και ενώ η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας διαιωνίζεται και σπανίζουν τα μέτρα για έλεγχο και εξορθολογισμό της δαπάνης, ζητούνται ακόμα μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, οι οποίες υπερβαίνουν το 70%. Για έναν ασθενή με σοβαρή και απειλητική για τη ζωή νόσο όπως ογκολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α. το κράτος καλύπτει τη δαπάνη της φαρμακευτικής τους περίθαλψης μέχρι τα μέσα Απριλίου. Από το σημείο αυτό και έως το τέλος του έτους το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να το παρέχουν δωρεάν για να μπορούν οι ασθενείς να λαμβάνουν τη θεραπεία τους. Η λογική μιας τέτοιας πολιτικής είναι αδιέξοδη. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του κράτους στην αποζημίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Τελικός ζημιούμενος είναι ο ασθενής που θα κινδυνεύσει να στερηθεί την πρόσβασή σε θεραπείες που έχει ανάγκη και που μπορούν να σώσουν ζωές.

Η νέα κατάτμηση του ανεπαρκέστατου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών και απειλεί τη βιωσιμότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας. Δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στον τρόπο αντιμετώπισης των διαφορετικών προϊόντων και κλάδων της φαρμακοβιομηχανίας και θέτει σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών και σπάνιων παθήσεων. Γίνεται προφανές ότι η άνιση μεταχείριση μεταξύ προϊόντων και νοσημάτων εμμέσως μεταφράζεται και σε άνιση μεταχείριση μεταξύ ασθενών.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) διαμηνύει ότι τα μέλη του δεν δύνανται να διαθέτουν επ’ αόριστον 2 στα 3 καινοτόμα φάρμακα δωρεάν στην Ελληνική Πολιτεία, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης, καταγγέλλει αυτή τη στρέβλωση ως απαράδεκτη και καλεί τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να αλλάξουν στάση με γνώμονα το συμφέρον των ασθενών στην Ελλάδα.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF Greece) ζητά ενιαίο προϋπολογισμό για την υγεία, ισότιμη μεταχείριση εταιρειών και ασθενών μέσω κοινού ανώτατου ορίου επιστροφών για όλα τα φάρμακα, αναγνώριση της κλινικής αξίας των καινοτόμων φαρμάκων και εφαρμογή των μέτρων που έχει προτείνει για ορθολογικό σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα κατάλληλα φάρμακα ενώ η χρηματοδότηση του συστήματος να είναι βιώσιμη για όλους» τονίζει, τέλος, το φόρουμ.

Διαβάστε επίσης:

Πρόληψη του καρκίνου: Νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεοπλασμάτων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Σύμπλευση των φορέων της Υγείας με τη «φωνή των ασθενών»

Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού – Μειώθηκαν οι νέοι θάνατοι

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή