Ελλείψεις φαρμάκων: Αναστολή αδειών σε δύο φαρμακαποθήκες
Αρνήθηκαν τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα. Τον έλεγχο έχει ζητήσει με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας. Παράλληλα, πάγωμα των μειώσεων τιμών στα φάρμακα για όλο το 2023 ζητά η φαρμακοβιομηχανία.
Την αναστολή των αδειών δύο φαρμακαποθηκών σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη, ανακοίνωσε την Τετάρτη (28/12/2022), ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι δύο φαρμακαποθήκες αρνήθηκαν «να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό (...) στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας». Η αναστολή ισχύει μέχρι οι εγκαταστάσεις των δύο φαρμακαποθηκών να επιθερωηθούν από τον ΕΟΦ και για το χρονικό διάστημα αυτό, δεν νομιμοποιούνται να διαθέτουν και να διακινούν φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ότι έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες και υπάρχουν κάποιες που δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, «άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι ποινές. Οι ποινές θα είναι αναλόγως της βαρύτητας. Η εντολή η οποία έχω δώσει είναι, όπου βρεθούν φάρμακα που ενώ έπρεπε να τα έχουν δηλώσει και να τα δώσουν στην ελληνική αγορά, η ποινή θα είναι μία, αναστολή άδειας λειτουργίας. Κλείνει η φαρμακαποθήκη, απλά τα πράγματα. Εάν λοιπόν φαρμακαποθήκη αυτή τη στιγμή που ελέγχονται τους έχουμε πει τι ποσότητα έχεις γιατί απαγορεύονται οι εξαγωγές και έχει δηλώσει διαφορετική ποσότητα πέρα από τα φορολογικά και αυτά όλα που μπορεί να υπάρχουν, θα υπάρξει αυτή τη στιγμή κλείσιμο».
Η έλλειψη φαρμάκων εντοπίζεται σε δυο βασικές κατηγορίες, είπε ο Θάνος Πλεύρης. «Η πρώτη κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουμε και είναι αυτά τα ελλειπτικά φάρμακα που λέμε, είναι οι απαγορεύσεις που έχει βάλει ο ΕΟΦ και παράλληλα ο έλεγχος που γίνεται στις φαρμακαποθήκες» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελέγχονται και πέντε πολυεθνικές εταιρείες για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει. Όχι φαρμακαποθήκες, μεγάλες πασίγνωστες πολυεθνικές εταιρείες που πρέπει να έχουν ποσότητες τριμήνου, εάν τις έχουν φέρει ή όχι».
«Πάγωμα» τιμών το 2023
Παράλληλα, η πρόσφατη ανατιμολόγηση των φαρμάκων έφερε νέες μειώσεις στις τιμές και των φθηνών φαρμάκων, προκαλώντας την ανησυχία της φαρμακοβιομηχανίας για ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κάλεσε το υπουργείο Υγείας να «παγώσει» τις μειώσεις τιμών για όλο το 2023.
«Πληθωρισμός, μειώσεις τιμών και υπερφορολόγηση οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων. Σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας
Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση.
Είναι βέβαιο ότι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης.
Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτά καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΦ.
Διαβάστε επίσης:
Διαφάνεια και έλεγχο στις φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις ζητά ο ΣΦΕΕ