Ανοσοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση από τον πιο επιθετικό καρκινο του μαστού

Σημαντικά αποτελέσματα από την ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων κλινικής δοκιμής Φάσης 3
καρκίνος του μαστού
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού έχει τον υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής
AP
4'

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού και η πεμπρολιζουμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, φαίνεται πως έχει σημαντικά αποτελέσματα στη συνολική επιβίωση των ασθενών, πρώιμου σταδίου.

Συγκεκριμένα, η ενδιάμεση ανάλυση επιβεβαίωσε ότι, η πεμπρολιζουμάμπη ως νεοεπικουρική θεραπεία -συνδυαστικά με χημειοθεραπεία πριν από το χειρουργείο- και εν συνεχεία ως επικουρική θεραπεία (μονοθεραπεία μετά το χειρουργείο) βελτιώνει σημαντικά τη συνολική επιβίωση των ασθενών με υψηλού κινδύνου, πρώιμου σταδίου, τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC), συγκριτικά με την προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Επίσης, η ενδιάμεση ανάλυση που διεξήχθη από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης δεδομένων έδειξε ότι, δεν αναφέρθηκαν νέα ζητήματα ασφάλειας και το προφίλ τοξικότητας αποδείχθηκε ότι ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες αναφορές.

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης θα παρουσιαστούν σε προσεχή ιατρική συνάντηση και θα κοινοποιηθούν στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Η πεμπρολιζουμάμπη συνδυαστικά με χημειοθεραπεία είναι εγκεκριμένη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού.

Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (TNBC) είναι ο πιο επιθετικός τύπος καρκίνου του μαστού, ο οποίος έχει τον υψηλότερο κίνδυνο υποτροπής μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση και σχετίζεται με χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. Περίπου το 10-15% των ασθενών με καρκίνο του μαστού διαγιγνώσκονται με TNBC. Ενώ ορισμένοι καρκίνοι του μαστού μπορεί να είναι θετικοί για υποδοχείς οιστρογόνων, υποδοχείς προγεστερόνης ή υπερέκφραση του υποδοχέα 2 του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (HER2), ο TNBC είναι αρνητικός και για τα τρία. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού τείνει να είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, που ανήκουν στη μαύρη φυλή ή έχουν μετάλλαξη BRCA1.

1.600 κλινικές δοκιμές για την πεμπρολιζουμάμπη σε πολλούς τύπους καρκίνου

Η βιοφαρμακευτική εταιρία MSD προάγει την έρευνα που στοχεύει στη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και γυναικολογικούς καρκίνους (ωοθηκών, τραχήλου της μήτρας και ενδομήτριου). Η εταιρεία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης για τους συγκεκριμένους καρκίνους, που αποτελείται από περισσότερες από 20 μελέτες Φάσης 3, χρηματοδοτούμενες από την MSD, που αξιολογούν την πεμπρολιζουμάμπη ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Μεταξύ των ερευνητικών προσπαθειών της MSD είναι κλινικές δοκιμές που επικεντρώνονται στην αξιολόγηση της πεμπρολιζουμάμπης στα πρώιμα στάδια του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του ενδομήτριου, καθώς και στον εντοπισμό νέων φαρμακευτικών συνδυασμών με πεμπρολιζουμάμπη.

Η MSD διαθέτει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κλινικής έρευνας στον τομέα της Άνοσο-Ογκολογίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 1.600 κλινικές δοκιμές που μελετούν την πεμπρολιζουμάμπη σε μια μεγάλη ποικιλία τύπων καρκίνου και θεραπευτικών σχημάτων. Το κλινικό πρόγραμμα της πεμπρολιζουμάμπης επιδιώκει να κατανοήσει τον ρόλο της στους καρκίνους και τους παράγοντες που μπορεί να προβλέψουν την πιθανότητα ενός ασθενούς να επωφεληθεί από τη θεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης αρκετών διαφορετικών βιοδεικτών.

Η KEYNOTE-522 σηματοδοτεί την τέταρτη μελέτη για την αξιολόγηση ενός θεραπευτικού σχήματος με βάση την πεμπρολιζουμάμπη σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου και αποδίδει όφελος στη συνολική επιβίωση. Οι άλλες περιλάμβαναν την KEYNOTE-A18 στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την KEYNOTE-671 στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και την KEYNOTE-564 στο καρκίνωμα των νεφρών.

Η διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να δώσει στους ασθενείς μεγαλύτερες πιθανότητες μακροπρόθεσμης επιβίωσης. Πολλοί καρκίνοι θεωρούνται πιο ιάσιμοι και δυνητικά ιάσιμοι στο αρχικό στάδιο της νόσου. Οικοδομώντας πάνω στην ισχυρή κατανόηση του ρόλου της πεμπρολιζουμάμπης στους καρκίνους προχωρημένου σταδίου, η MSD αξιολογεί το χαρτοφυλάκιο των φαρμάκων και υποψήφιων θεραπειών της στα πρώιμα στάδια της νόσου, με περισσότερες από 30 εν εξελίξει μελέτες σε πολλούς τύπους καρκίνου.

Η πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab) είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο προσδένεται στον υποδοχέα του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου-1 (PD-1) και παρεμποδίζει την αλληλεπίδραση του με τους συνδέτες PD-L1 και PD-L2, ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανιχνεύει και να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα. Ο υποδοχέας PD-1 είναι ένας αρνητικός ρυθμιστής της δραστικότητας των Τ-κυττάρων, που έχει δειχθεί ότι εμπλέκεται στον έλεγχο των ανοσολογικών ανταποκρίσεων των Τ-κυττάρων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή