«Πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού Chikungunya. 
κουνούπια
Ο ιός μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια
AP
2'

Ο ιός Chikungunya προκαλεί μια ιογενή νόσο που ονομάζεται και πυρετός CHIK. Μεταδίδεται από μολυσμένα κουνούπια, κυρίως του είδους Aedes aegypti και Aedes albopictus. Το εμβόλιο, την κυκλοφορία του οποίου συστήνει ο ΕΜΑ, ονομάζεται Ixchiq, είναι κατάλληλο για ενήλικες άνω των 18 ετών και χορηγείται ως εφάπαξ δόση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό Chikungunya, αναπτύσσουν συμπτώματα εντός 3-7 ημερών. Τα πιο κοινά συμπτώματα της οξείας νόσου είναι ο πυρετός και ο πόνος στις αρθρώσεις. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, μυικό πόνο, πρήξιμο στις αρθρώσεις ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα, κάποιοι όμως μπορεί να αναπτύξουν επίμονο πόνο στις αρθρώσεις για αρκετούς μήνες ακόμα και πάνω από χρόνο, που μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία. Επίσης, ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορεί να αναπτύξει σοβαρή νόσο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια που παρατηρείται συχνότερα σε νεογνά τα οποία εκτέθηκαν στον ιό κατά τον τοκετό και σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπερία για τη νόσο Chikungunya. Οι λοιμώξεις από τον ιό CHIKV επηρεάζουν τους ανθρώπους κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές και δεν είναι ενδημικός στην Ευρώπη. Η πλειονότητα των κρουσμάτων στην ΕΕ αφορά ταξιδιώτες που μολύνθηκαν εκτός της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ωστόσο, υπήρξαν σποραδικά περιστατικά περαιτέρω μετάδοσης από μολυσμένους ταξιδιώτες μετά την επιστροφή τους, κυρίως στη Νότια Ευρώπη όπου πλέον συναντάται το κουνούπι Aedes albopictus. Η εξάπλωση του κουνουπιού λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κρούσματα Chikungunya σε περιοχές που μέχρι στιγμής δεν είχαν εμφανιστεί, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή