Ρεαλιστικές οι αυξήσεις στα φάρμακα - «Σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκαμε ούτε τα πιο καθημερινά»

Οι λελογισμένες αυξήσεις τιμών που ίσχυσαν από τις 26 Αυγούστου κρατούν στην αγορά οικονομικά φάρμακα με χαμηλή συμμετοχή.

φαρμακείο
Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ελλείψεων και υποκατάστασης
Eurokinissi
2'

Με αυξήσεις τιμών από ένα έως πέντε ευρώ για τη μεγάλη πλειονότητα των 850 φαρμάκων, τα οποία ανατιμήθηκαν, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ελλείψεων και υποκατάστασης, κρατώντας στην αγορά φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα.

Όπως τονίζει ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, «εάν έστω και ένας άνθρωπος στερηθεί τη θεραπεία του, τότε έχουμε αποτύχει όλοι μας, έχουμε αποτύχει πρωτίστως ως κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο βασικός σκοπός μιας λελογισμένης αύξησης δεν είναι μόνο να βρίσκει ο ασθενής άμεσα τα φάρμακά του, χωρίς φαινόμενα ελλείψεων ή περιορισμένης διάθεσης, αλλά και να μπορεί να τα πληρώσει. Εάν αυξάνονται δραματικά οι συμμετοχές των πολιτών και βγαίνουν από την αποζημίωση κρίσιμα φάρμακα, τότε ο πολίτης επιβαρύνεται πολλαπλάσια. Το «νοσηρό» φαινόμενο της υποκατάστασης, όπως το χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ, «μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τεχνητές ελλείψεις» εξηγεί.

Όταν φθηνά, παλαιά και αποτελεσματικά φάρμακα εξαφανίζονται από την αγορά, είτε επειδή αποσύρονται από τις εταιρείες καθώς καθίστανται ασύμφορα, είτε επειδή εξάγονται στις παράλληλες εξαγωγές από το χονδρεμπόριο για να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη, τότε υποκαθίστανται από νεότερα και ακριβότερα φάρμακα. Αυτό για τον ασθενή σημαίνει μεγαλύτερο κόστος συμμετοχής, αλλά και επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Οι στοχευμένες αυξήσεις τιμών στοχεύουν να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

«Η ρεαλιστική προσέγγιση της πρόσφατης ανατίμησης στα πολύ φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα, λέει πως ήταν αναγκαίο κακό, διότι πολύ απλά σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκαμε φάρμακα, ακόμη και τα πιο καθημερινά», τονίζει ο κ. Δαγρές στο CNN Greece και συνεχίζει: «Ακούγεται προφανές, όμως δεν είναι… πολλά φάρμακα είχαν καταντήσει να κοστίζουν όσο ένα κουτάκι τσίχλες. Επομένως ήταν επιτακτική ανάγκη να δοθεί μία λύση, η οποία εκκρεμούσε από τα μνημονιακά χρόνια» καταλήγει.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή