Γεωργιάδης για φάρμακα: Πήρα μια δύσκολη πολιτική απόφαση - Αυξήθηκαν 850, όμως μειώθηκαν 6.500

Καλύτερα μια μικρή αύξηση, παρά να μην υπάρχει ένα φάρμακο στην αγορά, εξήγησε ο υπουργός Υγείας 

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS
2'

Την απόφαση για αυξήσεις 1-5 ευρώ σε περίπου 850 φάρμακα υπερασπίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον Real FM, την Τρίτη (03/09/2024). «Πήρα μια δύσκολη πολιτική απόφαση», είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε γιατί ήταν επιβεβλημένη.

Απαντώντας στην ανησυχία των πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι η πρώτη σκέψη των ασθενών δεν είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της υποκατάστασης φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα -για το οποίο έχουν μιλήσει εκτενώς οι φαρμακοποιοί-, αλλά ότι θα πληρώνουν περισσότερο από πριν. Όμως, «στην πολιτική μπαίνουμε, για να κάνουμε το σωστό», είπε.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «επί 15 χρόνια κάνουμε μόνο μειώσεις τιμών στα φάρμακα» και έφερε το παράδειγμα του λιθίου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας. Το φάρμακο ήταν σε χρόνια έλλειψη, ενώ δεκάδες μηνύματα έφταναν καθημερινά στο υπουργείο με παράπονα ασθενών που δεν μπορούσαν να το βρουν. Με λίθιο προμήθευαν την ελληνική αγορά δύο εταιρείες, η μία σταμάτησε τελείως να το εισάγει καθώς η τιμή του ήταν πολύ χαμηλή και η άλλη παρήγαγε τη μισή ποσότητα σε σχέση με τις ανάγκες. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε σε συνάντηση την εταιρεία και του εξήγησαν ότι είναι ασύμφορο να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες, καθώς σε κάθε κουτί έχαναν σχεδόν 1 ευρώ. «Άρα, έπρεπε να πάμε τις τιμές εκεί που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι στην πλειονότητα των φαρμάκων, οι αυξήσεις στην τιμή είναι μεταξύ 1-2 ευρώ, επομένως ακόμα μικρότερες στη συμμετοχή των ασθενών. Μάλιστα, τόνισε ότι στο ίδιο δελτίο τιμών φαρμάκων, αυξήθηκαν μεν οι τιμές σε 850 σκευάσματα, όμως μειώθηκαν σε άλλα 6.500.

Τέλος, διερωτήθηκε, «τι είναι καλύτερο για τον ασθενή, να πληρώνει 1-2 ευρώ παραπάνω και να βρίσκει το φάρμακο ή να μην πληρώνει 1-2 ευρώ και να μην το βρίσκει;»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή