«Πανόραμα της φαρμακευτικής ιστορίας»: Το επετειακό βιβλίο - λεύκωμα του Αντώνη Ευαγγελίδη

Τα 200 χρόνια των φαρμακείων στην Ελλάδα, τα 90 και πλέον χρόνια του Φαρμακεμπορείου και τα 100 χρόνια της ιστορίας της ελληνικής και διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας

«Πανόραμα της φαρμακευτικής ιστορίας»: Το επετειακό βιβλίο - λεύκωμα του Αντώνη Ευαγγελίδη
3'

«Το Πανόραμα της φαρμακευτικής ιστορίας», στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του επετειακού βιβλίου-Λευκώματος του κ. Αντώνη Ευαγγελίδη, θα παρουσιαστεί στο 10ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο στη Λάρισα, το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 2024 με εξειδίκευση στην ιστορία των Φαρμακείων – Φαρμακεμπορείου -Συνεταιρισμών της περιοχής Θεσσαλίας.

Σε μία πραγματική κατάθεση ψυχής, επιστημοσύνης και εμπειρίας, ο συγγραφέας της επετειακής έκδοσης Αντώνης Ευαγγελίδης, επιχειρεί να διερευνήσει μέσα από το πολυσέλιδο αυτό πανόραμα, την Φαρμακευτική, το Φάρμακο, τα Φαρμακεία, το Φαρμακεμπόριο και τελικά τη Φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλία. Πρόκειται για μία ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από τα 200 χρόνια παρουσίας των φαρμακείων και τα 100 χρόνια της ελληνικής και διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας και εμπορίου.

Όπως σχολιάζει ο ίδιος, «τα φαρμακεία στην Ελλάδα κατείχαν πάντα από πολύ παλιά, μία περίοπτη θέση στην κοινωνία, στους χώρους των οποίων παρασκευάζονταν φάρμακα διά χειρός φαρμακοποιού. Μάλιστα ακόμα και οι γιατροί, εξέταζαν τους ασθενείς τους στα εργαστήρια των φαρμακείων. Μάλιστα πολλές φορές, τα φαρμακεία λειτουργούσαν και ως πολιτικά σαλόνια, όπου συγκεντρωνόταν η ανώτερη αστική τάξη και συζητούσε την επικαιρότητα, ενώ συχνά σε προεκλογικές περιόδους μετατρέπονταν και σε εκλογικά κέντρα. Σημαντική ήταν όμως, η παρουσία των φαρμακείων και στους εθνικούς αγώνες, καθώς εκεί γίνονταν συναντήσεις αγωνιστών και περιθάλπονταν τραυματίες πατριώτες. Το πρώτο φαρμακείο -Σπετσαριό στην Ελλάδα ιδρύθηκε στην Υδρα το 1828 από τον φαρμακοποιό Βονιφάτιο Βοναφίν. Η συμβολή του στη ζωή της δεύτερης πρωτεύουσας της Ελλάδας, του Ναυπλίου ήταν τόσο σημαντική, που ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο του Φοίνικα. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη δολοφονία του Καποδίστρια, αφού στο φαρμακείο του ταριχεύτηκε η σωρός του. Το φαρμακείο λειτούργησε έως το 1972 από την Ε. Γουζουάση».

Το δε επάγγελμα του φαρμακοποιού, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, ήταν ανέκαθεν συνυφασμένο με την κοινωνική προσφορά- εκτός από την προσφορά στη δημόσια υγεία- και με την εμπιστοσύνη που απολάμβανε ο φαρμακοποιός από τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο πρώτος Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 1930 στο Βόλο.

Ο κ. Αντώνης Κων. Ευαγγελίδης, σπούδασε Χημικός Μηχανικός (1978-1983), με εξειδίκευση στην Οργανική Χημική Τεχνολογία και MSc στην Τεχνολογία Φαρμάκων, στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ιασίου «Gheorghe Asache».

Η εμπειρία του στον χώρο της Φαρμακοβιομηχανίας ξεκινά από το 1986. Από τότε μέχρι σήμερα εργάστηκε ως στέλεχος (Marketing, Επιστημονικής Ενημέρωσης Στρατηγικού Σχεδιασμoύ και Διοίκηση) στις εταιρείες Φαρμασέρβ-Eli Lilly, Boehringer Ingelheim, Parke-Davis/Warner Lambert, Pfizer και στον Όμιλο ΒΙΑΝΕΞ, όπου εισήγαγε καινοτόμα προϊόντα στην ελληνική αγορά (Ceclor, Mesulid, Geriatric Pharmaton, Neurontin, Lipitor, κ.ά.). Από το 2012 και ως τις αρχές του 2024 εργάστηκε ως Διευθυντής Εταιρικής Συμμόρφωσης και Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων (DPO) στη ΒΙΑΝΕΞ του Ομίλου Γιαννακόπουλου).

«Το Πανόραμα της Φαρμακευτικής ιστορίας», τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΦ, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
10:47ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα SOS του ΔΕΗ Christmas Factory