Διακριτός προϋπολογισμός στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των βιοδεικτών - Χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ

Σε πλήρη λειτουργία μπαίνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών 

Εθνική πολιτική για τον καρκίνο
Η εκδήλωση «Εθνική πολιτική για τον καρκίνο: από τη θεωρία στην πράξη» στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα
ΣΦΕΕ
6'

«Όταν προχωρήσει η ψηφιοποίηση και οι βιοδείκτες, θα έχουμε μια κοσμογονία στην Ελλάδα, θα έχουμε πρωτογενή δεδομένα και θα αλλάξει γενικότερα η πολιτική διαχείρισης της νόσου». Με αυτά τα λόγια, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος Ζένια Σαριδάκη, περιέγραψε το τοπίο που ανοίγεται στη χώρα μας, εν όψει της πλήρους λειτουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών και της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ των βιοδεικτών για τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι νέες παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που ξεκινούν άμεσα και διαμορφώνουν πλέον την εθνική πολιτική για τον καρκίνο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (29/01/2025) με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και τη συμμετοχή του υπουργείου Υγείας, της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι εμπλεκόμενοι φορείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, αναφορικά με τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και φροντίδα των ασθενών.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογράμμισε πως η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη συνάντηση καταδεικνύει τη σημαντικότητα του προβλήματος της διαχείρισης του καρκίνου και επιβεβαιώνει την αξία της συνεργασίας και της συναίνεσης, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά και για κάθε υγειονομική πρόκληση. Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει η διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης σε νέες και καινοτόμες ογκολογικές θεραπείες και υπογράμμισε τη δέσμευση των εταιρειών μελών του ΣΦΕΕ να συνεχίσουν να επενδύουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη νέων θεραπειών και λύσεων, «προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ασθενείς θα έχουν γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης χαιρέτισε την πρωτοβουλία και αναφέρθηκε σε δύο κρίσιμες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Πρώτον, τον καθορισμό ξεχωριστού προϋπολογισμού για την αποζημίωση βιοδεικτών, μια κίνηση που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ασθενείς, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση, όσο και για το σύστημα υγείας, μέσω της βέλτιστης κατανομής των πόρων. Δεύτερον, την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών, ένα διαχρονικό αίτημα των φορέων υγείας, που θα συμβάλει στη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των ογκολογικών περιστατικών, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των πολιτικών υγείας.

Εξοικονόμηση 250 εκατ. από τους βιοδείκτες

«Πέρυσι ήμασταν εδώ και ανακοινώσαμε κάποια πράγματα. Άρα, τώρα θα σας πω τι έχουμε κάνει αυτό τον ένα χρόνο. Είχαμε ανακοινώσει πέρυσι ότι θα εντάξουμε νέους βιοδείκτες μέσα στο σύστημα αποζημίωσης. Έγινε όπως ξέρετε μια πολύ συστηματική δουλειά. Έχει ήδη φύγει η επιστολή μου στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για να έχουμε φέτος διακριτό προϋπολογισμό αποζημίωσης για τους βιοδείκτες. Αρχικά πάμε την χρηματοδότηση από 3,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα, στα 10 εκατομμύρια. Η μελέτη είναι ότι θα χρειαστούμε άλλα περίπου 8 εκατομμύρια, τα οποία μένει να τα βρούμε. Τώρα εφαρμόζεται η διάταξή μου για το rebate σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα, το οποίο θα δώσει περίπου 40 εκατομμύρια. Ένα μέρος του θα πάει εκεί, γιατί θέλω να αποζημιώνονται όλοι οι βιοδείκτες. Η μελέτη του κυρίου Αθανασάκη, το λέω για να προλάβω και την πλευρά της βιομηχανίας που μπορεί να ανησυχήσει για τη δαπάνη, δεν έχει να ανησυχεί διότι σύμφωνα με τη μελέτη η εφαρμογή των βιοδεικτών θα φέρει τα λεφτά της πίσω 15 έως 20 φορές. Μιλάμε για μια εξοικονόμηση που μπορεί να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια. Άρα, πέρυσι σας είπα ότι θα εξετάσω να μπουν οι βιοδείκτες, φέτος σας λέω ότι μπαίνουν οι βιοδείκτες» είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε:

«Δεύτερον, πέρυσι σας είχα πει για το μητρώο ασθενών καρκίνου - που είχα υπογράψει και τη σχετική απόφαση- και γενικά για το έργο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών. Στην εκδήλωση που θα έχουμε στο 9ο ετήσιο συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, έχουμε οργανώσει μια επίσημη παρουσίαση της πλατφόρμας που θα τεθεί τον Φεβρουάριο σε επίσημη λειτουργία. Δεν είναι σχέδιο πλέον, είναι λειτουργική πλατφόρμα. Είναι το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών. Είναι από τα πιο εμβληματικά έργα στην προσπάθεια της ψηφιακής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της χώρας στον χώρο της υγείας. Έχει ήδη ετοιμαστεί και μέσα από αυτό θα λειτουργούν το εθνικό μητρώο νεοπλασματικών ασθενειών και τα θεραπευτικά ογκολογικά και αιματολογικά πρωτόκολλα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ολιστική παρακολούθηση της πορείας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών».

Ο Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ και Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας στην παρέμβασή του ζήτησε «περισσότερη στήριξη, οικονομική ίσως, για τη βελτίωση της διαχείρισης της νόσου και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των φορέων για να προσχωρήσουν οι αλλαγές και ένα Εθνικό σχέδιο θα μπορούσε να φέρει τη χώρα ποιο μπροστά. Ήδη 20 χώρες της Ευρώπης έχουν Εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Χρειάζεται επίσης να βρεθεί χρηματοδότηση για να στηριχθεί από το σχέδιο.»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του PIF και Πρόεδρος και CEO της Abbvie για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας σημείωσε πως είναι σημαντική η πρωτοβουλία για τους βιοδείκτες και ειδικά στον καρκίνο, όπου κάθε μέρα μετράει. «Το ζητούμενο, όμως, είναι πως θα κάνουμε ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες, ειδικά στην ελληνική αγορά, και πώς μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες στα ογκολογικά συμβούλια για να μην περιμένουν οι ασθενείς μήνες για να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους. Κομβικής σημασίας είναι επίσης η αποζημίωση και τη χρηματοδότηση των νέων φαρμάκων που αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η αξία αυτών των φαρμάκων πρέπει να αναγνωριστεί».

Στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης, συνέβαλαν οι: Νίκος Παπανδρέου, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Μόνιμο μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας (SANT), Κώστας Αθανασάκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Γιώργος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, Νίκος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ασθενών, Ελευθέριος Ζέρβας, Ταμίας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Καπετανάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Ελένη Κουρέα, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής, Ζένια Σαριδάκη, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος, Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιώργος Στύλιος, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτριος Δογάνης, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, Δημήτρης Μπούμπας, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών της ομάδας ογκολογίας ομάδας ογκολογίας, του ΔΣ και της διοίκησης του ΣΦΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή