Δημ. Γιαννακόπουλος: «Όσο μας χτυπούν τόσο δυναμώνουμε»

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Βιανέξ» παρεχώρησε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος» και μιλά για την πολιτική φαρμάκου, τη συνεργασία με τη Lilly, τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και τον εξαγωγικό σχεδιασμό

Δημ. Γιαννακόπουλος: «Όσο μας χτυπούν τόσο δυναμώνουμε»
5'

Επιμέλεια: Λουκιανός Κάλλιμπαν

Αίσθηση αφήνει στον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο η συνέντευξη που παρεχώρησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Βιανέξ» κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη δημοσιογράφο κ. Νατάσσα Σπαγαδώρου από την οικονομική εφημερίδα «Κέρδος». Η συνέντευξη αρχίζει με τη φράση «Όσο μας κτυπούν, τόσο δυνατότεροι γινόμαστε» την οποία πρόσφατα απηύθυνε ο κ. Γιαννακόπουλος και προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για την πολιτική που έχει ακολουθηθεί διαχρονικώς για το φάρμακο και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Βιανέξ» μιλά για τη συνεργασία με τη “Lilly”, καρπός της οποία είναι το σκεύμασμα βανκομυκίνη που θα εξάγεται στην Κίνα. Αναφέρεται στο θέμα των κλινικών μελετών οι οποίες αποτελούν το μοναδικό «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας για την ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας. Ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος προαναγγέλλει επίσης μια νέα συμφωνία με την κινεζική πλευρά.

Εντύπωση προκαλεί το σχόλιο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της «Βιανέξ» ότι δεν βλέπει μέλλον και φως στο τούνελ, αλλά ούτε τούνελ.

«Όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου μόνο το φάρμακο υπέστη μείωση και μάλιστα τεράστια. Αντίθετα υπάρχουν άλλοι τομείς και άλλα κέντρα, όπως διαγνωστικά και κλινικές κ.λπ., τα οποία μέχρι πρότινος είχαν συνεισφέρει λίγο στον εξορθολογισμό των δαπανών.

»Εκτιμώ λοιπόν, ότι και διαγνωστικά και ο τομέας των αναλωσίμων θα πρέπει να μπουν στη διατίμηση με συγκεκριμένο πλαφόν. Εκτός όμως από τα διάφορα χαράτσια όπως rebate, clawback, υπερκοστολογήσεις κ.λπ. η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει πληγεί και από το PSI- το κούρεμα των ομολόγων – ειδικότερα η Βιανέξ επλήγη συνολικά σε ποσοστό 23%. Εκτιμώ ότι όλα αυτά τα χρόνια, η λογική που ακολουθήθηκε στο φάρμακο είχε να κάνει μόνο με το κόστος, ήταν δηλαδή εντελώς λογιστική χωρίς να υιοθετηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη ο κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ και στην πραγματική οικονομία», δηλώνει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Σημαντική είναι η επισήμανση ότι η απόφαση για συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας προκάλεσε ποιοτική υποβάθμιση του φαρμάκου στην ελληνική αγορά, «τη στιγμή που το μυαλό μας πρέπει να είναι στοχευμένο στον ασθενή, στις ανάγκες του και στην ποιότητα των σκευασμάτων». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβολο της «Βιανέξ», ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η σύνταξη μελετών για τη βιοϊσοδυναμία και βιοδιαθεσιμότητα, προκειμένου να ενισχύσει τα οικονομικά του ενώ ταυτοχρόνως πρέπει να υποστηρίξει την ελληνική φαρμακευτική παραγωγή.

Όσον αφορά στα καινοτόμα φάρμακα, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει στο «Κέρδος» ότι όπως και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας αναμένει επί δυόμισι έτη το νέο δελτίο τιμών, το οποίο θα εκδοθεί στο τέλος Αυγούστου και θα περιλαμβάνει 80 με 100 καινοτόμες και μοναδικές θεραπείες. «Ωστόσο με την καθυστέρηση του δελτίου, πλήττεται η καινοτομία και ο Έλληνας ασθενής», υπογραμμίζει.

«Πατριώτης ο νέος υπουργός»

Όσον αφορά στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της «Βιανέξ» σημειώνει πως «είναι πατριώτης και πιστεύουμε ότι δεν θα χτυπήσει το φάρμακο, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς». Σχετικώς με το μείζον θέμα των Κλινικών Μελετών, το οποίο σύμφωνα με το φαρμακευτικό φόρουμ του ΕΒΕΑ μπορεί να τετραπλασιάσει (από 80 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα) τα έσοδα στη χώρα, ο υπογραμμίζει ότι ακριβώς επειδή δεν υπάρχει όριο, μπορεί να τονώσει σημαντικά την πραγματική οικονομία με επενδύσεις δίνοντας, παράλληλα, υπεραξία στη χώρα μας. Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν μάλιστα ότι η πολιτική φαρμάκου και το θέμα των κλινικών μελετών αποτελούν ζητήματα επί των οποίων θα ζητήσει προτάσεις ο υπουργός Υγείας εν όψει της σύσκεψης που θα έχει την Τρίτη με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη της αγοράς.

Για τη συμφωνία στρατηγικής σημασίας που συνήψαν η «Βιανέξ» με τη “Lilly για την παραγωγή βανκομυκίνης, δραστικής ουσίας που θα παράγεται από τη «Βιανέξ» και θα εξάγεται στην Κίνα έχουν ιδιαίτερη σημασία οι αναφορές του κ. Γιαννακόπουλου: «Η Βιανέξ επελέγη, γιατί μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις μιας διεθνούς βιομηχανίας που είναι στην αιχμή της τεχνολογίας και διαρκώς εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται, ενώ η Lilly έχει πολύ υψηλά στάνταρ παραγωγής». Συμπληρώνει μάλιστα ότι η βανκομυκίνη είναι περίπλοκο σκεύασμα το οποίο μπορεί να παράγει η «Βιανέξ» διότι διαθέτει στο ενεργητικό της τέσσερα εργοστάσια τα οποία φέρουν παγκόσμια πιστοποίηση και πολύ καλή τεχνογνωσία.

Πρόκειται για επένδυση που αγγίζει το 1,5 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 135 νέες θέσεις εργασίας και ο εκτιμώμενος κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Οι πρώτες παρτίδες του σκευάσματος θα βγουν από τις γραμμές παραγωγής στις αρχές του 2014.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αναφορά που κάνει ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος για τον πατέρα του και «πατριάρχη» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας κ. Παύλο Γιαννακόπουλο. «Σίγουρα οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, όχι από μένα προσωπικώς αλλά και από τον κόσμο. Και δικαίως θα έλεγα, διότι τα παπούτσια του πατέρα μου είναι μεγάλα, αλλά πιστεύω ότι με την καθοδήγησή του και τις γνώσεις μου, θα τα καταφέρω», λέει.

  • Η «Βιανέξ» παρουσίασε κύκλο εργασιών 260 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 6% (δηλαδή 15 εκατ. ευρώ) αφορά σε εξαγωγές. Η εταιρεία εξάγει στην Ευρώπη, την Ωκεανία, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Υπάρχει σχεδιασμός επέκτασης των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακόπουλος στο «Κέρδος» γίνονται συζητήσεις για επέκταση στη Ρωσία, αλλά βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ενδιαφέρον εντοπίζουν επίσης οι αγορές στη Νότιο Αφρική, στη Βραζιλία και στην Αργεντινή.

Διαβάστε ακόμα:

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου

09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου