«Σταθερή φαρμακευτική δαπάνη αντί για clawback στα νοσοκομεία»
Συνάντηση και διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, επιδιώκει η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο εφαρμογής του clawback στη φαρμακευτική δαπάνητων νοσοκομείων και αναμένεται μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Της Διονυσίας Προκόπη
Στόχος είναι να διαμορφωθεί μία κοινή διαπραγματευτική θέση, ώστε να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν, οι αρνητικές συνέπειες από την «παγκόσμια πρωτοτυπία» της επιβολής clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, και να διασφαλιστεί η ομαλή διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων και η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Η φαρμακοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε, καθώς δεν είχε προηγηθεί διάλογος με τους φορείς, τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, σε ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου. Το μέτρο του clawback, το οποίο μέχρι σήμερα εφαρμόζεται μόνο στη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, είναι ένας τεχνητός τρόπος να παραμένει καθηλωμένη η δημόσια δαπάνη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδο. Πλέον, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είτε ελληνικές είτε ξένες, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το ύψος των ποσών που καλούνται να επιστρέψουν σε clawback, συνέχισε ο κ. Αναστασόπουλος και επισήμανε ότι δρα αποτρεπτικά για τις επενδύσεις.
Τα νοσοκομεία της χώρας θα χάσουν 450 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία από τον προϋπολογισμό τους για προμήθειες φαρμάκων, επισήμανε το μέλος της Επιτροπής και επικεφαλής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD, Αντώνης Καρόκης. Το ποσό της υπέρβασης θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτό θα υπολογίζεται με βάση τις αξίες των παραγγελιών, των εκτελέσεων ή των πληρωμών. Σημειώνεται δε, ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες ανέρχονται σε 1,32 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά σε οφειλές του 2015 (μόλις το 7% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους έχει καταβληθεί στις εταιρείες).
Επιπλέον, ανακύπτουν ζητήματα πρόσβασης για τους ασθενείς στις θεραπείες τους. Η διάταξη για το clawback (άρθρο 15, Ν. 4346/2015) στα νοσοκομεία προβλέπει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί πλέον να χορηγεί φάρμακα σε ασθενείς, που λαμβάνουν θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές, όπως συμβαίνει συχνά με ογκολογικούς ασθενείς. Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Καρόκη, είναι αν τα δημόσια νοσοκομεία θα αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.
Ένα ακόμα πρόβλημα εντοπίζεται στην ανυπαρξία «λογιστικής και λειτουργικής» διασύνδεσης των νοσοκομείων, άρα δεν θα είναι δυνατό να προσδιορίζεται το ύψος της δαπάνης και πώς διαμορφώνεται αυτή κάθε στιγμή. Συνέπεια θα είναι, η όποια υπέρβαση να γίνεται αντιληπτή «όταν θα είναι πάρα πολύ αργά».
Ως λύση, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προτείνει η χρηματοδότηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης να παραμείνει σταθερή για τα επόμενα τρία χρόνια (αντί των μειώσεων που προβλέπονται) στο ύψος των 700-750 εκατ. ευρώ ανά έτος, κατ’ αναλογία της εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Το ποσό προκύπτει με βάση τη δαπάνη του 2015, καθώς 507 εκατ. ευρώ είναι οι δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων και πάνω από 250 εκατ. η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων που διακινούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετά από βεβαίωση «ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ» των δημόσιων νοσοκομείων.
Με τον τρόπο αυτό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος αντικινήτρων για «σφιχτή» διαχείριση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων από τις διοικήσεις τους. Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας θεωρούν ότι η πρόσφατη διάταξη για το clawback εισάγει ένα σύστημα αντικινήτρων, το οποίο θα αυξήσει ανεξέλεγκτα τη συνολική δαπάνη: οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί θα παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες για να υπάρχει επάρκεια στα φαρμακεία τους, οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα γνωρίζουν ότι δεν έχουν δέσμευση να τηρήσουν τον προϋπολογισμό τους αφού οι φαρμακευτικές εταιρείες θα κληθούν στο τέλος να καταβάλουν την υπερβάλλουσα δαπάνη και δεν θα εισαχθεί κανένα κίνητρο για τη βελτίωση της νοσοκομειακής αποδοτικότητας.
Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιρειών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σημειώνει ότι θα κινηθεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ενώ δεν αποκλείεται και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, καθώς εντοπίζονται νομικά προβλήματα στον τρόπο εφαρμογής του μέτρου και συγκεκριμένα στη διαδικασία έγκρισης δαπάνης για τις παραγγελίες των νοσοκομείων από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες και το υπουργείο Υγείας.