Λουράντος: Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού

Πολύ σοβαρές αποφάσεις για «θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία του κόσμου» προανήγγειλε για την αρχή του νέου έτους, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Λουράντος: Η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού
4'

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (19/12/2016), με κύρια θέματα τις ελλείψεις φαρμάκων, την ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη, το ασφαλιστικό, αλλά και την πώληση των Μη (Υποχρεωτικώς) Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων –ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, ο κ. Λουράντος υπενθύμισε: «Δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς τη συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες». Αναφερόμενος περαιτέρω στην επικείμενη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και από σούπερ-μάρκετ, ο κ. Λουράντος υποστήριξε ότι «η απελευθέρωση των τιμών που θα εφαρμοσθεί από 1η Ιανουαρίου, θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών στα φαρμακεία! Με απλά λόγια θα κάνουμε εμείς τη λεγόμενη "βρώμικη δουλειά" για να έλθει μετά η ώρα των σούπερ-μάρκετ, όπου θα φαίνεται στον κόσμο να μειώνουν τις τιμές, οι οποίες στο μεταξύ θα έχουν πάει στα ύψη». Όπως προανήγγειλε, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα λειτουργήσει από τον καινούριο χρόνο, το δικό του Παρατηρητήριο Τιμών.

Σε σχέση με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ δήλωσε ότι «πρώτη φορά στη ζωή του» βλέπει τόσο μεγάλες ελλείψεις στην αγορά. Οι αιτίες είναι δύο, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο: α) ο υποεφοδιασμός της ελληνικής επικράτειας σε εισαγόμενα φάρμακα από τις εταιρείες, λόγω των μειωμένων τιμών και του κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά και β) η αύξηση των παράλληλων εξαγωγών. Όπως διευκρίνισε, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έλλειψη ενός φαρμάκου θεωρείται όταν αυτό δεν μπορεί να βρεθεί στην αγορά, τουλάχιστον για 48 ώρες. «Εδώ έχουμε ελλείψεις μηνών και σε αναντικατάστατα φάρμακα» τόνισε. Όσο για τις ελλείψεις σε εμβόλια, ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι «πράγματι, έχει μειωθεί η παραγωγή εμβολίων». Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας από τους λόγους της μείωσης, είναι το επικίνδυνο αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει κάνει την εμφάνισή του σε πολλές χώρες. Λόγω μειωμένης ζήτησης, επομένως, οι εταιρείες περιόρισαν την παραγωγή τους. Οι διαθέσιμες πλέον ποσότητες, διοχετεύονται κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν να πληρώσουν και μετά ό,τι περισσέψει παίρνουν οι υπόλοιπες, όπου υπάρχει ανασφάλεια» σημείωσε.

Και περνώντας, έτσι, στο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι «η φαρμακευτική αγορά βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον στην Ε.Ε. ότι η φιλοσοφία των περικοπών δεν ωφελεί τα συστήματα». Εκτός από τη φαρμακευτική δαπάνη, πρέπει να ελέγχεται και η νοσοκομειακή, ως προς τα κόστη νοσηλείας και χειρουργείων. Γιατί, για παράδειγμα, «από τότε που βγήκαν τα αντιελκωτικά φάρμακα, μειώθηκαν τα αντίστοιχα χειρουργεία και το νοσοκομειακό κόστος».

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς αποτελεί μια δημογραφική βόμβα στα θεμέλια των συστημάτων υγείας, είπε ο κ. Λουράντος. «Και αυτό γιατί οι ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων στους ηλικιωμένους ασθενείς είναι 4 φορές υψηλότερες και προκαλούν νοσηλείες. Ενώ το 90% αυτών θα μπορούσε να προβλεφθεί» πρόσθεσε, σε σχέση και με τη μη συμμόρφωση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική θεραπεία:

• Προκαλεί 1,25 δισ. ευρώ το χρόνο σε έμμεσα ή άμεσα κόστη

• 194.500 θάνατοι προκαλούνται από μη σωστή συμμόρφωση

• 69% των νοσηλειών λόγω φαρμακευτικής αγωγής οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση

• 50% των νέων ασθενών στη λήψη στατίνης θα διακόψουν τη θεραπεία τους μετά από 6 μήνες.

Αν, όμως, αξιοποιούνταν ο ρόλος του φαρμακοποιού για μία σειρά υπηρεσίες, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πόροι για τα συστήματα υγείας, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Ο κατάλογος των Φαρμακευτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με στοιχεία της PGEU (Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νυκτερινές υπηρεσίες σε 24 χώρες, μέτρηση πίεσης σε 20 χώρες, μέτρηση σακχάρου σε 18 χώρες , διαχείριση διαβητικού ασθενούς σε 15 χώρες , εμβολιασμούς σε 9 χώρες κλπ. «Από το 2017, στα φαρμακεία, συνεπή προς τον κοινωνικό τους ρόλο, θα γίνεται διαχείριση Φαρμακοθεραπείας και οι φαρμακοποιοί θα φροντίζουν για τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη φαρμακευτική του αγωγή». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουράντος ζήτησε τη θεσμοθέτηση των υπηρεσιών φαρμακείου, από το υπουργείο Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή