Εθνική συνεννόηση για τη φαρμακευτική πολιτική ζητά η φαρμακοβιομηχανία

Μήνυμα ελπίδας, πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα και αποδοτικότερα στο χώρο της Υγείας, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, κατά την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία του Συνδέσμου, την Τρίτη (31/01/2017).

Εθνική συνεννόηση για τη φαρμακευτική πολιτική ζητά η φαρμακοβιομηχανία
4'

Ο ΣΦΕΕ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ – ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Ο κ. Αποστολίδης επέμεινε στην ανάγκη υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αντί της φοροεισπρακτικής πολιτικής οριζόντιων μέτρων, η οποία εφαρμόζεται. Προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την υγεία, με εθνική – διακομματική συνεννόηση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Η δυνατότητα αυτή διαφάνηκε στην εκδήλωση με τίτλο «Αποκαθιστώντας το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα - Λύσεις για ένα καλύτερο αύριο», που διοργάνωσε ο ΣΦΕΕ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Οι διαπιστώσεις ήταν κοινές, τόσο για αιτίες οι οποίες όξυναν τα χρόνια της κρίσης, τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας, όσο και για τις προτεινόμενες λύσεις, σημείωσε ο κ. Αποστολίδης μιλώντας –αργότερα- σε δημοσιογράφους.

Οι αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις και η αξιοποίηση χρήσιμων και δοκιμασμένων εργαλείων περιλαμβάνουν την περαιτέρω αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη δημιουργία μητρώων ασθενών. Ως προς τη φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΦΕΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη εξαίρεσης προληπτικών κατηγοριών, όπως τα εμβόλια. Το αίτημα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας, ωστόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρόνο υλοποίησής του.

sfee pita1

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, για τα ανοιχτά θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής είναι σε εξέλιξη, με ορίζοντα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο τραπέζι παραμένει ο τρόπος μείωσης κατά 30% του clawback το 2017, καθώς και η αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας και η είσοδος των καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για το ζήτημα της κατάργησης της Επιτροπής Τιμών και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων της στον ΕΟΦ, η φαρμακοβιομηχανία κρατάει στάση αναμονής, ωστόσο επισημαίνει τη μη συμμετοχή εκπροσώπων της στη νέα διαδικασία. Επίσης, τονίζει την ενδεχόμενη σύγκρουση αρμοδιοτήτων, εφόσον ο ΕΟΦ θα καλείται ταυτόχρονα να εισηγείται και να εφαρμόζει τα δελτία τιμών.

Ως προς το θέμα της καινοτομίας, ο κ. Αποστολίδης τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι τα προτεινόμενα μέτρα από το υπουργείο Υγείας πλήττουν καίρια την πρόσβαση βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών σε απαραίτητες θεραπείες.

Διάθεση επαναξέτασης των μέτρων φαίνεται πως υπάρχει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ενδεικτικά, ο υποχρεωτικός αριθμός των χωρών από τις οποίες θα πρέπει να έχει πάρει έγκριση ένα καινοτόμο σκεύασμα, από 14 έχει γίνει 7, με πιθανή περαιτέρω μείωση. Επιπλέον, προς συζήτηση είναι και η παραμονή του επιπλέον rebate ύψους 25% για την είσοδο των καινούριων θεραπειών στην αγορά.

Για το ζήτημα της μείωσης του clawback κατά 30%, η φαρμακοβιομηχανία τονίζει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο μεταφοράς του αντίστοιχου ποσού στο ενοποιημένο κλιμακωτό rebate. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι επιχειρήσεις απαντούν ότι δεν είναι διατεθειμένες να πληρώσουν ούτε ευρώ παραπάνω, πέραν των περίπου 330 εκατ. (ποσό που αντιστοιχεί στο clawback του 2016 αφαιρώντας το 30%), εάν καταγραφεί και πάλι υπέρβαση στη δαπάνη.

Κοινός τόπος η ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών

Στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Ιωάννα Αλυσανδράτου, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με πνευμονική υπέρταση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος τομέα Υγείας, Σάκης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπεύθυνος τομέα Υγείας, Βασίλης Οικονόμου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Κέλλας, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας και η εκπρόσωπος του Ποταμιού, Αθηνά Δρέττα, καθώς και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Κοινός τόπος των τοποθετήσεών τους ήταν η ανάγκη αύξησης του συντονισμού και των προσπαθειών, αλλά και η επιτάχυνση της εφαρμογής των αναγκαίων αλλαγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η διασφάλιση του δικαιώματος των Ελλήνων σθενών να λαμβάνουν χωρίς περιορισμούς τις αναγκαίες για αυτούς φαρμακευτικές θεραπείες.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κατέληξε ότι η αξιολόγηση θεραπειών, η ανακατανομή των πόρων με εκτίμηση κόστους οφέλους, η ενίσχυση της διείσδυσης των γενοσήμων αλλά και η νομοθέτηση των θεσμικών αλλαγών που διασφαλίζουν συνθήκες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, είναι ο τρόπος για να το πετύχουμε, χωρίς να αγνοούμε τις δημοσιονομικές δυσκολίες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή