ΠΕΦ: Να συνυπολογίζεται η εγχώρια προστιθέμενη αξία στο rebate και το clawback
Θέμα χρόνου να υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα των πρόσθετων επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών, ακόμα και μέσα από νομικές αποφάσεις, εκτιμά πως είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.
Μιλώντας στο 8ο Pharma & Health Conference, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητο τον συνυπολογισμό της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στο rebate και το clawback, υπογραμμίζοντας το όφελος που προκύπτει για το σύνολο της οικονομίας από την ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.
«Πιστεύω στην ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα συνολικές πολιτικές που μαζί με τη συγκράτηση της δαπάνης και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες θα έχουν και αναπτυξιακό πρόσημο» επισήμανε. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη διείσδυση των γενοσήμων, που ήταν και το θέμα του στρογγυλού τραπεζιού στο οποίο συμμετείχε, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε πως οι πρόσφατες παρεμβάσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ο κ. Τρύφων επανέλαβε τις προτάσεις της ΠΕΦ για την εφαρμογή ενός συστήματος τιμολόγησης με κατώτατες τιμές, το οποίο θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των ποιοτικών, οικονομικών γενοσήμων φαρμάκων. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι τα γενόσημα δεν αντιμετωπίστηκαν ως εργαλείο για την παραγωγή εξοικονομήσεων μέσω της επιλογής οικονομικότερων αλλά ισοδύναμων θεραπευτικά φαρμάκων-όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, θεωρήθηκαν μέρος των ισοπεδωτικών μέτρων που επιβάλλουν τα μνημόνια. Παράλληλα η χαμηλότερη τιμή των γενοσήμων σε σχέση με τα αντίστοιχα πρωτότυπα φάρμακα αναφοράς τα κάνει αντιληπτά ως κατώτερα. Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξει αυτή η αντίληψη» δήλωσε.
Επιπλέον, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, Φαίη Κοσμοπούλου, στην τοποθέτησή της σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις νέες ρυθμίσεις για τα καινοτόμα φάρμακα, ανέφερε ότι υπάρχει μια μονομερής εστίαση στο να μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη χωρίς σκέψη, σχέδιο και χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές. «Είναι αναγκαίο να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης. Η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει ποια μέτρα θα ήταν αποτελεσματικά στην περίπτωση της Ελλάδας», κατέληξε η κ. Κοσμοπούλου.