Αισιοδοξία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Οι συμμαχίες για την πρώτη ψηφοφορία

Αισιοδοξία για τη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
3'

Για την πορεία της ελληνικής υποψηφιότητας για τη μεταφορά της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ενημέρωσαν τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, ότι η Ελλάδα με ένα άρτια τεκμηριωμένο φάκελο που έχει καταθέσει και με τα σοβαρά επιχειρήματα που προβάλλει, διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις την μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο, στην Αθήνα.

Η ανάπτυξη του κλάδου του φαρμάκου είναι στρατηγικός στόχος για τη χώρα μας, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, καθώς συμβάλλει στο ΑΕΠ με 3,5%. «Έγινε μια πολύ καλή προετοιμασία του φακέλου μας, η πρόταση έχει ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τηρεί με το παραπάνω όλα τα κριτήρια, ενώ έχει και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής φαρμακοβιομηχανίας» ανέφερε.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάδα προωθεί την πρότασή της να αλληλοϋποστηριχθούν οι χώρες του Νότου στην πρώτη ψηφοφορία, επισήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Ποιοτικά, ο δικός μας φάκελος είναι ο καλύτερος. Εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται η τελική απόφαση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και αφού θα έχουν προηγηθεί τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να γίνεται ανάμεσα στις δύο επικρατέστερες» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για μια κοινή προσπάθεια με εθνικά χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «η έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου, με τους 900 εργαζόμενους και με τη διαρκή παρουσία των πάνω από 3.500 εμπλεκομένων στο χώρο του φαρμάκου, είναι ένα κρίσιμο αναπτυξιακό κομμάτι».

Έμφαση έδωσε και στην αξιοπιστία του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την υποψηφιότητά μας, καθώς και στο καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στις χώρες του Νότου, με τις οποίες, όπως είπε, «διαπραγματευόμαστε το θέμα των προσιτών τιμών στα φάρμακα».

«Είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση εθνικού χαρακτήρα για την Ελλάδα, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές δυνατότητες να μπούμε σε αναπτυξιακή πορεία, που δεν θα στηρίζεται στο κλασσικό μοντέλο του τουρισμού και παλαιότερα της οικοδομής, αλλά σε τομείς που έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως ο χώρος των φαρμάκων που είναι προνομιακός, με μεγάλες εξαγωγικές δυνατότητες. Η πρόταση μας λοιπόν ενισχύει αυτή την προοπτική» υπογράμμισε ο κ. Ξανθός και κατέληξε:

«Οι οιωνοί είναι καλοί. Η επιτυχής κατάληξη της υποψηφιότητας θα δώσει και ένα σημαντικό στίγμα, ότι η Ελλάδα, μετά την οικονομική κρίση που πέρασε, διεκδικεί να σταθεί όρθια στα πόδια της».

Θετική ήταν η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο οικονομοτεχνικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα, θα σηματοδοτήσει γενικότερα και μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Πάντως, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας, αναρωτήθηκε σε ποια επιχειρήματα βασίζει η κυβέρνηση την αισιοδοξία της για την υπερίσχυση της Αθήνας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. «Ακούσαμε ότι είμαστε στους πέντε επιλεγέντες. Δηλαδή, ποιοι είναι οι υπόλοιποι 13 που έχουν ήδη αποκλειστεί; Ξέρετε κάτι που δεν ξέρει κάποιος άλλος;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με τη διεκδίκηση της έδρας, τόνισε και ανέφερε ότι θα υπάρξουν οφέλη για την Ελλάδα με αυτή τη μεταφορά στην οικονομία, στην τοπική απασχόληση, στην ανάπτυξη και στον τουρισμό.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή