Οργή ΣΦΕΕ: Με αναδρομική ισχύ η επιπλέον επιβάρυνση 25% σε όλα τα νέα φάρμακα

Με τροπολογία, η οποία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, το υπουργείο Υγείας επιβάλλει αναδρομικά τέλος εισόδου στην ελληνική αγορά 25% σε όλα τα νέα φάρμακα τα οποία εντάχθηκαν στη θετική λίστα αποζημίωσης από 01/01/2017.

Οργή ΣΦΕΕ: Με αναδρομική ισχύ η επιπλέον επιβάρυνση 25% σε όλα τα νέα φάρμακα
2'

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης, τόνισε σήμερα (19/09/2017) από το βήμα του συνεδρίου «Cancer & Personalized Medicine»: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου με ισχύ από 1/1/2017 για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».

Η τροπολογία εισήχθη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις - Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ», το οποίο έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 18:00 σήμερα, Τρίτη (19/09/2017). Σημειώνεται ότι στο επίμαχο σχέδιο νόμου έχει εισαχθεί και η τροπολογία για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, το επιπλέον ποσό επιστροφής θα ισχύει μέχρι να ξεκινήσει η αποζημίωση των φαρμάκων αυτών με την τιμή που θα επιτευχθεί από τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και σε κάθε περίπτωση μέχρι δύο χρόνια από την ένταξή τους στη θετική λίστα.

Επιπλέον, στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται ο υπολογισμός του νέου rebate όγκου στα νοσοκομειακά φάρμακα, σε πανελλαδικό επίπεδο και όχι ανά νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως είχε αποκαλύψει το Newsbomb.gr. Στη ρύθμιση αυτή επέμεινε το υπουργείο Υγείας, παρά την αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας και τις προειδοποιήσεις ότι μπορεί να φέρει αποσύρσεις φαρμάκων.

Ο κ. Αποστολίδης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι, οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα, λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τη νέα διαδικασία. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιρειών αυξάνεται συνεχώς, καθώς 1 στα 3 φάρμακα
προσφέρεται δωρεάν στο σύστημα υγείας, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους.

«Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή