Ξανθός: Κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τα νέα φάρμακα

Στη δημιουργία μίας κεντρικής βάσης δεδομένων για τα νέα, προς έγκριση φάρμακα (Horizon Scanning), επέμεινε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην ενότητα με θέμα «Πολιτικές προκλήσεις και ρυθμίσεις για τη διασφάλιση κεντρικά εγκρινόμενων φαρμάκων».

Ξανθός: Κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τα νέα φάρμακα
2'

«Ο έγκαιρος προσδιορισμός των καινοτόμων θεραπειών μέσω του Horizon Scanning, καθώς και η άντληση πληροφοριών σχετικά με το κόστος τους, θα βοηθήσει στην ορθολογικότερη ιεράρχηση των αναγκών και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Υγείας, «η λειτουργία της βάσης δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τις κλινικές μελέτες, (Regulation (EU) 536/2014), θα διασφαλίσει πρόσβαση σε έγκυρη επιστημονική γνώση, υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, πληροφορίες για τα κόστη έρευνας και ανάπτυξης (R&D), για τη διάθεση δημόσιων πόρων στην έρευνα, για τα περιθώρια κερδοφορίας».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των διακρατικών συνεργασιών όπως της «πρωτοβουλίας της Βαλέτας», ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι η ειλικρινής κοινωνική διαβούλευση και μια νέα προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κρατικοί και Ασφαλιστικοί Οργανισμοί, Οργανισμοί ΗΤΑ και Διαπραγμάτευσης, Φαρμακευτικές εταιρείες) στα θέματα της αξιολόγησης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των καινοτόμων θεραπειών είναι κρίσιμη. Τόσο οι διακρατικές συνεργασίες όσοι και η διαπραγμάτευση σε εθνικό επίπεδο, έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ισχυρό ρόλο στην υλοποίηση του στόχου της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις καταλληλότερες θεραπείες, προστατεύοντάς τους από δυσβάστακτες οικονομικές επιβαρύνσεις και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, είπε ο κ. Ξανθός.

Ως προς τα ορφανά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις όπως η συλλογή δεδομένων που αποδεικνύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους, δεδομένου μάλιστα του μικρού πληθυσμού-στόχου. Η επέκταση των ενδείξεων και του «θεραπευτικού φάσματος» των ορφανών φαρμάκων σε μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών, επιβάλλουν ρυθμίσεις επαναξιολόγησης του χαρακτηρισμού ενός φαρμάκου ως ορφανό και επαναδιαπραγμάτευσης της τιμής του, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή