«Δούρειο Ίππο» κάνει τα παράγωγα αίματος η κυβέρνηση
Την τακτική του αιφνιδιασμού επέλεξε για μία ακόμα φορά το υπουργείο Υγείας, νομοθετώντας κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία για το νοσοκομειακό φάρμακο. Η έκπληξη της φαρμακοβιομηχανίας προκύπτει από την επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με την οποία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τα νέα μέτρα στην πολιτική φαρμάκου.
ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο ΣΦΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενημερωθήκαμε ότι νομοθετείτε κλειστούς προϋπολογισμούς σε επίπεδο ATC4 ή ATC5 (κατηγορία ή προϊόν) στα νοσοκομεία για το 2019, τη στιγμή μάλιστα που μέχρι σήμερα 12/12/2018 δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για την υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνης το 2018 και οι εταιρείες δεν έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά σημειώματα». Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, την Τρίτη (11/12/2018).
Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα για καλύτερο έλεγχο της υπέρβασης της νοσοκομειακής δαπάνης, καθώς και για αμεσότερο προσδιορισμό της υπέρβασης σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, ώστε να μη διαχέεται σε όλους τους κατόχους τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας που προμηθεύουν τα νοσοκομεία αλλά μόνο σε εκείνους τα σκευάσματα των οποίων συμβάλλουν στην υπέρβαση της δαπάνης συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ρύθμιση σε πρώτη φάση αφορά τα παράγωγα αίματος. Δηλαδή, από το σύνολο της νοσοκομειακής δαπάνης, θα προσδιοριστεί ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Η φαρμακοβιομηχανία έχει ζητήσει την εξαίρεση των παραγώγων αίματος (όπως και των εμβολίων) από τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback με την πρόβλεψη ξεχωριστού προϋπολογισμού, καθώς η δαπάνη για τα αιματολογικά προϊόντα είναι συγκεκριμένη και ανελαστική. Έχει απορρίψει, όμως, το μοντέλο των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία, τονίζοντας ότι θα δημιουργήσει νέες, μεγαλύτερες στρεβλώσεις και άδικες επιβαρύνσεις. Θεωρεί, μάλιστα, υποκριτικό από την πλευρά της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί τα παράγωγα αίματος ως όχημα για να περάσει η κατάτμηση του προϋπολογισμού ανά θεραπευτική κατηγορία.
Ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, κατά την οποία ο Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε τη νέα δέσμη μέτρων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανιζόταν να μην έχει καταλήξει στο θέμα των κλειστών προϋπολογισμών, μεταθέτοντας τις όποιες αποφάσεις για το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία για τη δικαιότερη κατανομή του clawback έχει προτείνει την εισαγωγή τριών κλειστών προϋπολογισμών, για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους του ν. 3816, για τα on-patent και τέλος, για τα off-patent και γενόσημα. Η κίνηση, πάντως, να νομοθετήσει κλειστούς προϋπολογισμούς ανά θεραπευτική κατηγορία για το νοσοκομειακό φάρμακο, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, δείχνει και τις προθέσεις της για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο. Το σίγουρο είναι μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον κλάδο του φαρμάκου.