Κορονοϊός στην Ελλάδα: 500 κινητές μονάδες νοσηλευτών για κατ’ οίκον λήψη δειγμάτων
Πρόκειται για την υλοποίηση του ειδικού σχεδιασμού ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, που ανακοίνωσε την Τρίτη (17/03/2020) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο «Ειδικές Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟμΥ νοσηλευτών) για την υποστήριξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του Ε.Σ.Υ. στο πλαίσιο της πρόληψης της δημόσιας υγείας λόγω εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορωνοϊού (COVID-19)».
Το υπουργείο Υγείας για να περιορίσει τις περαιτέρω συνέπειες και προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον.
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Στόχος είναι να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πιθανών κρουσμάτων και νοσούντων (μέσω ΕΚΑΒ ή κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων μέσων) και άρα και η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίας ΠΦΥ νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από τον COVID-19 στην κοινότητα και κατ’ οίκον. Ειδικότερα προβλέπεται:
1. Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα -πιθανά κρούσματα κορωνοϊού. Θα στελεχωθούν 500 κινητά συνεργεία λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
2. Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων, που πρόκειται να προσληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Θα περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης όσο και απομακρυσμένη κατάρτιση.
3. Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού κατ’ οίκον, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις επικοινωνίας με τα ύποπτα ή και πιθανά κρούσματα που απαιτούν λήψη δείγματος βιολογικού υλικού.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Δεύτερο κρούσμα στο νοσοκομείο Καλαμάτας
Κορονοϊός - Μητρόπουλος στο Newsbomb.gr: Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ
Κορονοϊός: Γιατί η Ελλάδα δεν ελέγχει όλα τα ύποπτα κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr