Υπογραφή συμφωνίας ΒΙΑΝΕΞ – Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για προμήθεια γ-σφαιρινών στην Ελλάδα
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων γ-σφαιρινών στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2020, ο κ. Δημήτριος Π. Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. με τον κ. Δημήτριο Φιλίππου, Πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων και Πρόεδρο του ΕΟΦ, υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση μεταξύ των 2 μερών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Υγείας, είχε εντοπίσει από νωρίς την αυξημένη ανάγκη για προμήθεια γ-σφαιρινών στη χώρα μας και προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες.
Ήδη από το Νοέμβριο ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για την άμεση χορήγηση παραγώγων αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, στις κλινικές που παρακολουθούνται ή νοσηλεύονται οι ασθενείς, χωρίς καμία ταλαιπωρία από ώρες αναμονής ή οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.
Παράλληλα, για να εξασφαλισθεί η επάρκεια των σκευασμάτων γ-σφαιρίνης και να μην παρατηρηθούν ξανά ελλείψεις, υλοποιείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών που λαμβάνουν γ-σφαιρίνη, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Υγείας θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή και με απόλυτη ακρίβεια, τις ανάγκες της χώρας σε γ-σφαιρίνη.
Ακολούθησε σειρά συναντήσεων μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των εταιρειών που διαθέτουν γ-σφαιρίνες στην Ελλάδα, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Οι θεραπευτικές ενδείξεις των γ-σφαιρινών είναι:
Θεραπεία υποκατάστασης σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους ( 0-18 ετών) σε:
• Σύνδρομα πρωτοπαθούς ανοσοανεπάρκειας (PID) με μειωμένη παραγωγή αντισωμάτων
• Δευτεροπαθείς ανοσοανεπάρκειες (SID) σε ασθενείς που πάσχουν από βαριές ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και υποβάλλονται σε αναποτελεσματική αντιμικροβιακή θεραπεία με έλλειψη αντισωμάτων.
Ανοσοτροποποίηση σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους ( 0-18 ετών) σε:
• Πρωτοπαθή άνοση θρομβοπενία (ITP), Σύνδρομο Guillain Barré, Σύνδρομο Kawasaki μαζί με ακετυλοσαλικυλικό οξύ, Χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυριζονευροπάθεια (CIDP), Πολυεστιακή κινητική νευροπάθεια (MMN).
Τα προϊόντα γ-σφαιρίνης παρασκευάζονται από πλάσμα εθελοντών με τη μέθοδο κλασματοποίησης. Έτσι, εξασφαλίζεται τελικό προϊόν με τη μέγιστη δυνατή περιεκτικότητα σε ανοσοσφαιρίνες, καθώς και με ευρύ φάσμα ειδικών αντισωμάτων, αντίστοιχου ενός υγιούς ατόμου. Η δυσκολία της παραγωγικής διαδικασίας έχει ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ζήτηση να είναι υψηλότερη από την ικανότητα παραγωγής.
Παρά λοιπόν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο λόγω του CODIV-19, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικές ποσότητες για την κάλυψη των εθνικών μας αναγκών.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Φοράμε μάσκα ή όχι; - Τι είπε ο Τσιόδρας