Κορονοϊός: Ποια είναι τα δύο φάρμακα που δίνουν ελπίδες για θεραπεία

Στα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελετών για δύο φάρμακα αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρα - Πρόκειται για τα φάρμακα αντι-ιϊκά ρεμδεσιβίρη και νεουμιφίλη

Κορονοϊός: Ποια είναι τα δύο φάρμακα που δίνουν ελπίδες για θεραπεία
Pixabay
4'

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ρεμδεσιβίρης από το σκέλος μελέτης που διεξάγεται στις ΗΠΑ από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.

Χθες, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φαούτσι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε στο Οβάλ Γραφείο αναφέρθηκε στα υποσχόμενα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τη ρεμδεσιβίρη, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένες δοκιμές «ανοίγουν τον δρόμο» για μια πιθανή θεραπεία έναντι του ιού.

«Ήταν μια διεθνής δοκιμή, η οποία έγινε σε πολλά ερευνητικά κέντρα, τα οποία δεν βρίσκονταν μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Δανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει πολύ σύντομα ότι παρέχει κατεπείγουσα έγκριση για τη χορήγηση ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό.

Στη σχετική αποκάλυψη προχώρησε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη έναν υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο επιδημιολογός Άνθονι Φάουτσι δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19. Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.

Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες. Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία. Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία. Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.

Ο Φάουτσι είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη. «Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο» είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19. Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.

Το δεύτερο πειραματικό φάρμακο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας είναι το αντι-ιϊκό νεουμιφίλη, που αν όντως αποδειχθεί αποτελεσματικό η εταιρεία που το αναπτύσσει λέει ότι θα διατίθεται σε μορφή ρινικού σπρέι.

Η νεουμιφίλη, της spinout εταιρείας Pneumagen του Πανεπιστημίου Σέιντ Άντριου της Σκοτίας, φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξη της λοίμωξης στον οργανισμό καθώς ακυρώνει συγκεκριμένους υποδοχείς στους αεραγωγούς των πνευμόνων και έτσι σταματά ιό από το να μπει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.

Η Pneumagen αξιοποιεί την προϋπάρχουσα εμπειρία της στη χρήση της νεουμιφίλης έναντι άλλων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η εποχική γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέιντ Άντριους, Γκάρρυ Τέιλορ, η νεουμιφίλη σταματά την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού από το να φτάσει στους υποδοχείς ACE2 να προσδεθεί και να μπει στο κύτταρο.

«Τα σημερινά καλά αποτελέσματα των in vitro μελετών έναντι του κορονοϊού δείχνουν ότι έχει την δυνατότητα να εμποδίσει αλλά και να θεραπεύσει τη λοίμωξη» ανάφερε στον βρετανικό τύπο ο CEO της Pneumagen, Douglas Thomson.

Διαβάστε επίσης:

Επανεκκίνηση της οικονομίας: Τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή