Κορονοϊός - Τσιόδρας: Θετικά νέα από νέο εμβόλιο των ΗΠΑ - Τι αποτελέσματα είχε σε πειραματόζωα

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα - Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε
Intime News
3'

Ο καθηγητής ανέφερε ότι ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.

«Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματόζωων. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών. Τα ζώα που δέχθηκαν μεγαλύτερη δόση, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία κλινική ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους. Η προσπάθεια για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται κι ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τεστάρει πολλά εμβόλια και θα έχουμε μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων», είπε ο καθηγητής.

Τέλος, επισήμανε ξανά πως πρέπει «Να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι σε μια υγιεινή συμπεριφορά με απλούς κανόνες. Την συμπεριφορά με αίσθημα ευθύνης πρέπει να την αυτοεπιβάλλουμε. Θα οδηγήσει στον περαιτέρω περιορισμό των λοιμώξεων».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

«Καμπανάκι» για τη νόσο Kawasaki

Ερωτηθείς για φλεγμονώδες σύνδρομο που πλήττει παιδιά στο εξωτερικό και αν υπάρχει λόγος αύξησης της επιτήρησης στη χώρα μας, σε σχέση με τον κορονοϊό, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το σύνδρομο - νόσος Kawasaki μάλλον συσχετίζεται με τον ιό, αλλά το ψάχνουν ακόμη, ενώ υπάρχει θεραπεία, γνωστή στους παιδίατρους για το συγκεκριμένο νόσημα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε τα εξής: «Η νόσος Kawasaki έχει θεραπεία πολύ γνωστή στους παιδίατρους, είναι σπάνιο σύνδρομο και η συσχέτισή της προς τον ιό μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί 100%.

Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Το ξέρουν πολύ καλά οι παιδίατροι. Υπάρχει τέτοιο περιστατικό στην Βόρεια Ελλάδα και το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για κορονοϊό.

Έχουμε επικοινωνήσει με το δίκτυο παιδίατρων - λοιμωξιολόγων.

Δεν μας προβληματίζει γιατί εξακολουθεί να είναι σπάνιο. Θα προβλημάτιζε αν είχαμε μια τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα. Και ευτυχώς δεν είχαμε. Ναι, παραμένουμε σε επαγρύπνηση.

Είναι πολύ σπάνιο στην πατρίδα μας. Δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε για την πορεία της νόσου στη χώρα μας και τα μέτρα που έχουμε πάρει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 148 θάνατοι στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα - 2.678 στο σύνολο