Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: «Έχουμε φωνή και ακούγεται μέσα από τις μάσκες μας»
Στις 12 Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, για να υπενθυμίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσηλευτών και νοσηλευτριών σε κάθε κοινωνία. Ειδικά φέτος, η ημέρα είναι φορτισμένη με τη συμβολή των νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, με τίμημα να νοσήσουν ή ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες εργαζόμενοι σε δομές υγείας παγκοσμίως.
Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε το 1965 ως «Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων» για να τιμήσει τη γέννηση της Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, το 1820, της Αγγλοϊταλίδας φιλανθρώπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η νοσηλευτική, ωστόσο, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα διεθνώς.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.
Στον «Ευαγγελισμό», το Σωματείο των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) πραγματοποιεί συγκέντρωση στα Επείγοντα, στις 08:00 το πρωί, για να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς. Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, κ.λπ. ειδικοτήτων υγειονομικών (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί), καθώς και μονιμοποίηση των επικουρικών. «Το σύστημα υγείας "αιμορραγούσε" και πριν την κρίση του κορονοϊού» τονίζουν. Απαιτούν ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Σε σχέση με την πανδημία, ζητούν εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και μέτρων προστασίας, εξοπλισμό όλων των υγειονομικών μονάδων με τα απαιτούμενα υλικά, εξασφάλιση αδειών σε όλους όσοι εκτίθενται στον κορονοϊό, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης συμπτωμάτων. Επίσης, άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και πρόσληψη-εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία τους., καθώς και επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας (χειρουργεία, κλίνες ΜΕΘ, εργαστήρια, κλπ), με αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών και ανάπτυξη δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Τονίζουν, τέλος, ότι πρέπει να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα (απλήρωτη δουλειά μηνών για τραπεζοκόμες – μάγειρες – φύλακες), οι απλήρωτες εφημερίες / εξαιρέσιμα (νύχτες, αργίες), καθώς και να ανακτηθούν οι μισθολογικές απώλειες (2ετης προϋπηρεσία – 13ος/14ος μισθός).
ΠΟΕΔΗΝ: Έχουμε φωνή και θα ακουστεί μέσα από τις μάσκες μας
Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί σε συγκεντρώσεις όλου του υγειονομικού προσωπικού στις πύλες των νοσοκομείων, προκειμένου να αναδειχθούν οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος και τα μείζονα εργασιακά αιτήματα των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων.
«Για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που τώρα οι πάντες έχουν αντιληφθεί τη σημασία του, χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση. Το σημερινό ύψος των δημόσιων δαπανών (4,7% του ΑΕΠ) συγκρίνεται μόνο με τριτοκοσμικές χώρες. Η Δημόσια Υγεία θα φτιάξει μόνο με την σταδιακή αύξησή του στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7,5% ΑΕΠ).
Χρειάζεται ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων 3.000 - 4.000 κατ’ έτος ώστε να καλύπτονται οι 1.500 αποχωρήσεις που γίνονται ετησίως και σταδιακά να μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις. Μονιμοποίηση όλων των έκτακτων υπαλλήλων (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ. ανεξάρτητα ημερομηνιών πρόσληψης). Εκδίωξη όλων των εργολάβων, παράταση συμβάσεων των υπηρετούντων με ατομικές συμβάσεις εργασίας στις υποστηρικτικές υπηρεσίες και νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη δουλειά των υπηρετούντων» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η Ομοσπονδία ζητά επίσης την ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ, για να μην υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς. «Οι κλίνες ΜΕΘ δεν χρειάζονται μόνο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι και οι μεγάλες λίστες αναμονής που δημιουργούνται ειδικά το Χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης». Ταυτόχρονα, χρειάζεται να βελτιωθούν τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό και τα εργαστηριακά τεστ για τον κορονοϊό να είναι διαθέσιμα σε όλους τους εισαγόμενους ασθενείς, με τακτικούς ελέγχους στο προσωπικό.
«Είναι πανθομολογούμενη η αναγκαιότητα ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα με αναγνώριση των ασφαλιστικών ετών που διανύθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Ανήκουμε όλοι σε ενιαίο φορέα Ασφάλισης ΕΦΚΑ και δεν είναι δυνατόν οι υγειονομικοί του ίδιου επαγγέλματος να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά ασφαλιστικά δικαιώματα (οι πρώην ΙΚΑ είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ εν αντιθέσει με όσους προέρχονται από ασφαλιστικό φορέα το Δημόσιο). Άμεση αύξηση των μισθών, νυκτερινών και αργιών. Ο νεοδιόριστος νοσηλευτής λαμβάνει 650 ευρώ το μήνα και η νυκτερινή εργασία αμείβεται προς μισό ευρώ την ώρα. Είναι κοροϊδία. Η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας παραδίδει πόρισμα για το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας τον Ιούνιο. Ζητήσαμε ήδη την αύξηση και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες» σημειώνει η Ομοσπονδία.
«Έχουμε φωνή που θα ακουστεί και μέσα από τις μάσκες μας» είναι το μήνυμα που στέλνει, τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ.
Διαβάστε επίσης:
Πόθεν έσχες: Αυτή είναι η πιο φτωχή βουλευτής - Πόσα λεφτά έχει στην τράπεζα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr