Όλη η αλήθεια για τα τεστ κορονοϊού ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα
Κορονοϊός: Τεράστιος σάλος έχει προκληθεί από τον πίνακα τον οποίο παρουσίασε ο ΣΚΑΪ και σύμφωνα με τον οποίο φαίνεται η χώρα μας να είναι πρώτη όσον αφορά τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού που έχει πραγματοποιήσει ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα - Ο πίνακας διακινήθηκε και από το υπουργείο Υγείας, όμως όπως προέκυψε στη συνέχεια, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Τεράστιες διαστάσεις πήρε η είδηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, αναφορικά με τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού που έχει πραγματοποιήσει ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Αρχικά, στις 10-05-2020, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε στην ΕΡΤ:
«Πρόσφατα, σε μία επιστημονική δημοσίευση που είδε το φως της δημοσιότητας, ένας δείκτης έφερνε την Ελλάδα πρώτη στις χώρες που έχει το μεγαλύτερο αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα».
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Βεβαίως ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, στο επίμαχο βίντεο δεν έδειξε κάποια στατιστικά στοιχεία, έκανε απλά μια διαπίστωση.
Στη συνέχεια, στις 11-05-2020, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ (από το 00:30:28 του βίντεο), παρουσιάστηκε ένα σχετικό γράφημα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσου (ECDC), όπου φάνηκε στον πίνακα η Ελλάδα να είναι στην πρώτη θέση.
Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ από το οποίο προκλήθηκε τεράστιος σάλος:
Ο υπότιτλος έγραφε «πρώτη η Ελλάδα στον αριθμό των τεστ ανά κρούσμα». Αμέσως μετά προκλήθηκε τεράστιος σάλος στα social media με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι ο πίνακας είναι ψεύτικος και άλλους να ισχυρίζονται ότι είναι σωστός.
Δείτε τον πίνακα που προβλήθηκε στο δελτίο του ΣΚΑΪ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τον παραπάνω πίνακα τον υιοθέτησε και το υπουργείο Υγείας και μάλιστα τον ανάρτησε στο twitter.
Oι υποστηρικτές της θεωρίας ότι ο πίνακας του ΣΚΑΪ είναι σωστός, ανάρτησαν και δεύτερο πίνακα που περιείχε στοιχεία για τις ίδιες και περισσότερες χώρες του γραφήματος του ΣΚΑΙ.
Ποια είναι όμως η αλήθεια; Είναι η χώρα μας πρώτη;
Πηγή του τελευταίου γραφήματος είναι η ερευνητική πρωτοβουλία Our World In Data που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία αναλαμβάνει να παρουσιάσει τα τελευταία και πιο αξιόπιστα δεδομένα για την εξέλιξη του κόσμου μας. Βρίσκουμε το επίμαχο λήμμα για τα τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα εδώ.
Όπως αναφέρει εύστοχα η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, ενώ οι πηγές των δεδομένων είναι οι επίσημες κρατικές, και το γράφημα που παρουσιάζεται παραπάνω μέχρι και τις 5 Μαΐου τεχνικά είναι ορθό, αυτό το γράφημα από μόνο του δεν μπορεί να υποστηρίξει τον ισχυρισμό περί πρώτης θέσης της Ελλάδας στη διενέργεια τεστ πανευρωπαϊκά ή παγκοσμίως, καθώς διαθέτει ένα επιλεκτικό δείγμα χωρών.
Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε τα δεδομένα σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό διεθνές δείγμα:
Στην καταμέτρησή μας για όλες τις χώρες που διέθεταν δεδομένα για τις 9 Μαΐου στο λήμμα του Our World In Data (τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), η Ελλάδα βρισκόταν στην 27η θέση διεθνώς. Σε υψηλότερες θέσεις βρίσκονταν μεταξύ άλλων και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Εσθονία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Λετονία και η Λιθουανία.
Συμπέρασμα: Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση, πανευρωπαϊκά ή παγκοσμίως, όσον αφορά τον αριθμό των τεστ κορωνοϊού, δεν ισχύει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Δείτε στην gallery που ακολουθεί τον αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα