Στο πλαίσιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, από σήμερα επιτρέπεται ξανά η λειτουργία όλων των ανοιχτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων.
Το προηγούμενο διάστημα υπήρχε ανησυχία μεταξύ των ειδικών σχετικά με το αν ο ιός θα μπορούσε να παραμείνει ενεργός στο νερό της πισίνας. Αξιωματούχοι υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) της Αμερικής και της Ευρώπης συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να διασπαρεί στο νερό. Οι κολυμβητές επομένως - θεωρητικά - δεν κινδυνεύουν από τον ιό, εάν το νερό των κολυμβητηρίων, των υδρομασάζ και των ιαματικών λουτρών, είναι αυστηρά επεξεργασμένο με χλώριο και ειδικά χημικά απολυμαντικά.
Το εν λόγω ζήτημα σχολίασε όμως και ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Κυριακής (17/05). «Το νερό της κολυμβητικής δεξαμενής υφίσταται μία συγκεκριμένη διαδικασία με χλωρίωση και τα επίπεδα του χλωρίου πρέπει να διατηρούνται και δώσαμε τη συγκεκριμένη οδηγία, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε μία συγκεκριμένη πυκνότητα χλωρίου μέσα στο νερό, που αυτό είναι σίγουρα και αντισηπτικό κατά κάποιο τρόπο, όσον αφορά το συγκεκριμένο ιό», τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Αμερικανικό CDC σε δήλωση του ανέφερε: «Η σωστή λειτουργία, συντήρηση και απολύμανση με χλώριο και βρώμιο απομακρύνει ή προκαλεί αδράνεια στον κορονοϊό που προκαλεί τη νόσο COVID-19».
Πού πρέπει να προσέχουμε
Όπως όμως τονίζουν οι ειδικοί, ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε στους βοηθητικούς χώρους των κολυμβητηρίων εκτός του νερού. Ο συγχρωτισμός ανθρώπων στα αποδητήρια ή τα ντους μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Αυτή την ανησυχία εξέφρασε και ο κ. Χατζηγεωργίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα με τους κανόνες υγιεινής είχε συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. «Πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε οι αποστάσεις. Δεν σημαίνει επειδή ανοίγουν τα κολυμβητήρια, ότι μπαίνει όλος ο κόσμος μέσα χωρίς έλεγχο. (…) Και επίσης το άλλο που θυμάμαι ότι είχαμε συζητήσει, ήταν το θέμα των αποδυτηρίων και των λουτήρων. Εκεί, ενώ μέχρι τώρα προβλεπόταν να γίνεται ένα απλό ντους, είχαμε συστήσει να γίνεται κανονικό μπάνιο με σαπούνι. Νομίζω με αυτά, λοιπόν, τα μέτρα και με τις προϋποθέσεις αυτές θεωρούμε ότι οι συνθήκες θα είναι καλές, για να μην υπάρξει η διασπορά του ιού», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.
Ποιος πρέπει να είναι ο μέγιστος αριθμός των κολυμβητών
Υπενθυμίζεται ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, δια της αναπνευστικής οδού. Κατά την άθληση και λόγω της ταχύπνοιας υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά σταγονιδίων καθώς και μεγαλύτερη εισπνοή σωματιδίων ιού και μάλιστα βαθύτερα στους πνεύμονες, από παρευρισκόμενους κοντά στο φορέα. Ακριβώς το λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των αθλουμένων σε σχέση με την απόσταση που τηρείται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα και στο πλαίσιο της άσκησης με επαρκή απόσταση ασφαλείας, δίνεται παρακάτω ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων, ο οποίος θα επικαιροποιείται με νεότερες οδηγίες και με βάση τα νέα επιστημονικά στοιχεία και την πορεία της πανδημίας.
Ανοικτά κολυμβητήρια
- 50×25: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 60 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 50×20: έως 6 άτομα ανά διαδρομή ή 48 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 33×25: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 25×15: έως 3 άτομα ανά διαδρομή ή 20 συνολικά χωρίς διαδρομές
Κλειστά κολυμβητήρια
- 50×25: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 40 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 50×20: έως 4 άτομα ανά διαδρομή ή 32 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 33×25: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 25 άτομα συνολικά χωρίς διαδρομές
- 25×15: έως 2 άτομα ανά διαδρομή ή 12 συνολικά χωρίς διαδρομές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Άρση μέτρων: Έτσι θα ανοίξουν σήμερα τα εμπορικά κέντρα - Τι αλλάζει σε μετακινήσεις και σχολεία