Ιός Δυτικού Νείλου: Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν κρούσματα – Κοινό σύμπτωμα με τον κορονοϊό
Πέντε από τα άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό, έχουν παρουσιάσει εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και ένα είχε ήπια συμπτώματα (εμπύρετο νόσημα). Οι ηλικίες των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι από 42 έως 81 ετών, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.
Τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και δύο έχουν πάρει εξιτήριο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι περιοχές που καταγράφεται διάδοση του ιού είναι:
- Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: ο Δήμος Καρδίτσας
- Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: ο Δήμος Τοπείρου
- Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: ο Δήμος Ηράκλειας
- Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: ο Δήμος Νέστου.
Τεστ για κορονοϊό και αιμοδοτική καραντίνα
Στην περιοχή της Καβάλας εντοπίστηκε κρούσμα του ιού του δυτικού Νείλου, μετά από τα δύο πρώτα περιστατικά που καταγράφηκαν στην Ξάνθη. Πρόκειται για έναν άντρα κάτω των πενήντα ετών από την περιοχή της Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου, ο οποίος εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με υψηλό πυρετό.
Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη, στον ασθενή έγινε αρχικά τεστ για κορονοϊό που βγήκε αρνητικό και όταν ο πυρετός επέμενε τότε του έγινε και το σχετικό τεστ για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο ασθενής έχει ήδη πάρει εξιτήριο, αφού με τη χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων έπεσε ο πυρετός και βρίσκεται στο σπίτι του, όπου ακολουθεί τη φαρμακευτική θεραπεία που του έχει δοθεί.
Τα άλλα δυο κρούσματα είχαν εμφανιστεί τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του Δήμου Τοπείρου στην Ξάνθη και για το λόγο αυτόν η περιοχή έχει τεθεί σε αιμοδοτική καραντίνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης, Γιάννη Παπαχρόνη, από τη διεύθυνση αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης τους ζητήθηκε να απευθυνθούν στους εθελοντές αιμοδότες που διαμένουν στο δήμο Τοπείρου και να τους ενημερώσουν να μην αιμοδοτούν, «διότι όλος ο δήμος είναι σε αιμοδοτική καραντίνα από συνολικά δύο κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αφού υπάρχουν τα μέσα και οι τρόποι για την αντιμετώπιση του ιού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η αντιμετώπιση του ιού σχετίζεται άμεσα με τις πρακτικές και τις μεθόδους της Πολιτείας για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών και ιδιαίτερα όσων είναι μολυσμένων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Καστελόριζο - Θερμό επεισόδιο: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» - Έτοιμη η Ελλάδα για το Oruc Reis
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr