Η σωματική άσκηση, τελικά, βοηθά το ανοσοποιητικό σου;
Τι λένε οι μελέτες;
Με τα προγράμματα που ακολουθούν όλοι και με τα γυμναστήρια να τηρούν αυστηρά τους κανόνες αφού υπάρχει μεγάλη προσέλευση, το να δέσεις τα παπούτσια σου και να πας για τρέξιμο μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί ακόμη καλύτερο. Σίγουρα η ζέστη δεν είναι σύμμαχός σου, αλλά μια ώρα περπάτημα αργά το απόγευμα ή έστω λίγη γυμναστική στο σπίτι, θα την κάνει τη δουλειά της. Για να καταλάβεις τη σχέση μεταξύ άσκησης και ανοσοποιητικού βρήκαμε έρευνες από ειδικούς που έχουν μελετήσει την επίδραση της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δες πώς μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις προπονήσεις για τη γενική υγεία σου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια πανδημίας.
Ακόμη και όταν υπήρχε η εντολή «μένουμε σπίτι» ανώτεροι αξιωματούχοι όπως το CDC και ο ΠΟΥ εξακολουθούσαν να ενθαρρύνουν την τακτική άσκηση - και για καλό λόγο. Εκτός από τη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας, μια επιστημονική ανασκόπηση του 2019 στο Journal of Sport and Health Science διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σου απόκριση, να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας και να μειώσει τη φλεγμονή.
Η μελέτη εξέτασε την «οξεία άσκηση», που σημαίνει μέτρια έως έντονη ένταση που διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. (Η μελέτη εξέτασε κυρίως το περπάτημα, αλλά αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ελλειπτική προπόνηση ή ακόμα και τρέξιμο.) Ο συγγραφέας της μελέτης David Nieman, DrPH, καθηγητής στο τμήμα βιολογίας στο κρατικό πανεπιστήμιο του Appalachian και διευθυντής του Human University είπε στο Health ότι συνήθως, οι άνθρωποι έχουν μόνο έναν μικρό αριθμό ανοσοκυττάρων που κυκλοφορούν γύρω από το σώμα. Αυτά τα κύτταρα προτιμούν να κρέμονται σε λεμφοειδείς ιστούς και όργανα όπως η σπλήνα, όπου το σώμα σου σκοτώνει ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες.
Επειδή η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος και των λεμφών καθώς οι μύες σου συστέλλονται, αυξάνει επίσης την κυκλοφορία των ανοσοκυττάρων, κάνοντάς τα να περιπλανιούνται στο σώμα με υψηλότερο ρυθμό και σε υψηλότερους αριθμούς, λέει ο Nieman. Συγκεκριμένα, η άσκηση βοηθά στην πρόσληψη εξαιρετικά εξειδικευμένων ανοσοκυττάρων - όπως τα κύτταρα που αποκαλούνται φυσικοί δολοφόνοι και τα Τ κύτταρα - να εντοπίζουν παθογόνα (όπως ιούς) και να τα εξαλείφουν. Στην κριτική του Nieman για το 2019, οι συμμετέχοντες που έκαναν έναν γρήγορο περίπατο 45 λεπτών βίωσαν αυτήν την αύξηση των ανοσοκυττάρων που επιπλέουν γύρω από το σώμα για έως και τρεις ώρες μετά τον περίπατο, εξηγεί ο Nieman.
Οπότε αν ψάχνεις μια απλή, σαφή και περιεκτική απάντηση, ναι. Η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό σου.