Εμβόλιο κορονοϊού: Η AstraZeneca ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 70,4%
Εμβόλιο κορονοϊού: Σε διαδικτυακή ενημέρωση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca παρουσίασαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3, με την αποτελεσματικότητα όπως έγινε γνωστό να φτάνει στο 70,4% χωρίς σοβαρές επιπλοκές για τους εθελοντές.
Με τη συμμετοχή των καθηγητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Sarah Gilbert και Andrew Pollard, αλλά και των εκπροσώπων της AstraZeneca, Mene Pangalos και Pascal Soriot διεξήχθη η διαδικτυακή ενημέρωση.
Σε αυτή ανακοινώθηκαν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα τριών κλινικών δοκιμών φάσης 3 του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα σχετικό άρθρο για αυτό δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, και προέκυψε πως υπάρχει αποτελεσματικότητα 70,4% στο εμβόλιο.
Ο υπολογισμός έγινε με βάση δεδομένα από 11.636 εθελοντές που προέρχονταν από τη Βρετανία και τη Βραζιλία. Το γεγονός ότι μεταξύ όλων όσοι έκαναν το εμβόλιο δεν παρατηρήθηκε σοβαρή επιπλοκή, νόσος ή ανάγκη νοσηλείας, θεωρήθηκε εξόχως σημαντικό.
«Αυτή είναι ίσως η καλύτερη ημέρα που είχαμε το 2020», είπε σχετικά η καθηγήτρια Sarah Gilbert του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ερευνών.
Οι φάσεις έρευνας των εμβολίων
Από την αρχή της πανδημίας, η μόνιμη ερώτηση των περισσότερων ανθρώπων ήταν «πότε θα βγει το εμβόλιο;». Αυτό περίμενε, άλλωστε, όλος ο πλανήτης από τη στιγμή που ο κορονοϊός εξελίχθηκε σε έναν φονικό ιό που άλλαξε την πραγματικότητα όλης της ανθρωπότητας. Είναι προφανές πως το να γίνει η έρευνα, η ανεύρεση και στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για ένα εμβόλιο, δεν είναι κάτι απλό. Και προφανώς, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε χρόνο «dt».
Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα ζούσαμε τίποτα από όλα όσα έχουν αλλάξει την κοινωνία παγκοσμίως εδώ και περίπου έναν χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν απαιτηθεί ακόμα και χρόνια μελετών και έρευνας προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τύπος εμβολίου που προκαλεί την ανάσχεση επιδημιών ή πανδημιών. Δεδομένα, όμως, τα στάδια που ακολουθούνται όταν μια έρευνα προχωρά και δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα, είναι δεδομένα και όπως αποδέχεται η επιστημονική κοινότητα γίνονται στις ακόλουθες φάσεις:
- Προκλινικές δοκιμές: Οι επιστήμονες δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο σε κύτταρα και στη συνέχεια το δίνουν σε ζώα (συνήθως ποντίκια ή πίθηκοι) για να δουν αν παράγει ανοσοαπόκριση.
- Φάση 1 – Δοκιμές ασφαλείας: Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε μικρό αριθμό ανθρώπων για να ελέγξουν την ασφάλεια και τη δοσολογία αλλά και για να επιβεβαιώσουν ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Φάση 2 – Δημιουργικές δοκιμές: Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε εκατοντάδες άτομα που χωρίζονται σε ομάδες, όπως παιδιά και ηλικιωμένοι, για να δουν αν το εμβόλιο δρα διαφορετικά. Αυτές οι δοκιμές δοκιμάζουν περαιτέρω την ασφάλεια και την ικανότητα του εμβολίου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Φάση 3 – Δοκιμές απόδοσης: Οι επιστήμονες δίνουν το εμβόλιο σε χιλιάδες ανθρώπους και περιμένουν να δουν πόσοι μολύνθηκαν, σε σύγκριση με εθελοντές που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Αυτές οι δοκιμές μπορούν να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο προστατεύει από τον εκάστοτε ιό. Επιπλέον, οι δοκιμές Φάσης 3 είναι αρκετά μεγάλες για να αποκαλύψουν ενδείξεις σχετικά σπάνιων παρενεργειών που μπορεί να χαθούν από προηγούμενες μελέτες.
- Πρώτη ή περιορισμένη έγκριση: Απαιτείται να έχει περάσει το εμβόλιο από τη Φάση 3 με θετικά αποτελέσματα για να προχωρήσει στην πρώτη έγκριση, που είναι αρχικά περιορισμένου εύρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια βιαστική διαδικασία για παροχή της πρώτης έγκρισης μπορεί να ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους.
- Έγκριση: Οι ρυθμιστικές αρχές σε κάθε χώρα επανεξετάζουν τα αποτελέσματα της δοκιμής και αποφασίζουν εάν θα εγκρίνουν το εμβόλιο ή όχι. Κατά τη διάρκεια πανδημίας, ένα εμβόλιο μπορεί να λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης πριν λάβει επίσημη έγκριση. Μόλις χορηγηθεί άδεια χρήσης ενός εμβολίου, οι ερευνητές συνεχίζουν να παρακολουθούν άτομα που το λαμβάνουν για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: 1.382 νέα και 102 θάνατοι σε 24 ώρες - «Ασφυξία» στις ΜΕΘ με 579 διασωληνωμένους