Μετάλλαξη κορονοϊού: Παγκόσμια ανησυχία για το νέο στέλεχος - Για «φυσιολογική εξέλιξη» μιλά ο ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπάθησε να κατευνάσει τις μεγάλες ανησυχίες που έχει προκαλέσει μια νέα, εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη του κορονοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία, λέγοντας ότι αυτή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης μιας πανδημίας.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ παρουσίασαν από την άλλη μια θετική πτυχή της ανακάλυψης των νέων στελεχών του ιού που έβαλαν σε συναγερμό πολλές χώρες ωθώντας τις να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Βρετανία και την Νότια Αφρική, λέγοντας ότι νέα εργαλεία για την παρακολούθηση του ιού έχουν αποτελέσματα.
«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια, είναι πολύ σημαντικό να πούμε στο κοινό τα πράγματα όπως έχουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της εξέλιξης του ιού», δήλωσε σε μια διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ.
«Το να είσαι σε θέση να παρακολουθείς τόσο στενά έναν ιό, τόσο προσεκτικά, τόσο επιστημονικά σε πραγματικό χρόνο είναι μια πραγματικά θετική εξέλιξη για την παγκόσμια δημόσια υγεία, και οι χώρες που κάνουν αυτό το είδος της παρακολούθησης αξίζουν επαίνους».
Επικαλούμενοι δεδομένα από τη Βρετανία, αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία απόδειξη ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού προκαλεί βαρύτερη ασθένεια στους ανθρώπους ή ότι είναι πιο θανατηφόρος από τα υπάρχοντα στελέχη της Covid-19, αν και φαίνεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Οι χώρες που επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενήργησαν παίρνοντας μέτρα μέγιστης προσοχής, αξιολογώντας τους κινδύνους, είπε ο Ράιαν, προσθέτοντας: «Αυτό είναι συνετό. Αλλά είναι επίσης σημαντικό όλοι να αναγνωρίσουν ότι αυτό συμβαίνει, αυτές οι μεταλλάξεις συμβαίνουν».
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ ανέφεραν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι μέχρι στιγμής πολύ πιο αργές από ό,τι με την γρίπη και ότι ακόμη η νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύ λιγότερο μεταδοτική από άλλες ασθένειες όπως η παρωτίτιδα.
Είπαν ότι τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζουν και τα νέα στελέχη του ιού, αν και έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι αυτό όντως συμβαίνει.
«Μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουμε δει πολλές αλλαγές, πολλές μεταλλάξεις, καμία δεν έχει επηρεάσει σημαντικά ούτε την ευαισθησία στον ιό σε οποιαδήποτε από τις τρέχουσες θεραπευτικές ουσίες και φάρμακα ούτε στα υπό ανάπτυξη εμβόλια και υπάρχει η ελπίδα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.
Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι αναμένει να λάβει περισσότερες λεπτομέρειες εντός ημερών ή εβδομάδων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του εξαιρετικά μεταδοτικού νέου στελέχους κορονοϊού.
BioNTech: Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης
Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, ο Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από την εταιρεία του θα είναι αποτελεσματικό έναντι ενός νέου στελέχους του ιού που εμφανίστηκε στη Βρετανία.
Ο Σαχίν δήλωσε στην τηλεόραση της Bild ότι η εταιρεία θα διερευνήσει την μετάλλαξη τις επόμενες μέρες, αλλά ότι εξετάζει το θέμα με «ένα βαθμό νηφαλιότητας».
Θ. Δημόπουλος: Το εμβόλιο «χτυπά» και τις μεταλλάξεις
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το εμβόλιο «χτυπά» και τις μεταλλάξεις του ιού.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Ανακοινώνονται αυστηρά μέτρα για την μετακίνηση τα Χριστούγεννα