Ανοσοποιητικό Σύστημα: Οι δημοφιλείς «μύθοι» που πρέπει να καταρρίψουμε
Μπορεί οι ειδικοί να συστήνουν τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση, ως τους δύο ισχυρότερους «συμμάχους» μας ενάντια στην επέλαση της πανδημίας, όμως στην πραγματικότητα, ο πιο πολύτιμος «σύμμαχος» που διαθέτουμε σε αυτή τη μάχη, δεν είναι άλλος από το ανοσοποιητικό μας.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ουσιαστικά η πρώτη και βασική άμυνα του οργανισμού, στην οποία συμμετέχουν πολλά και διαφορετικά όργανα. Από το δέρμα μέχρι τον μυελό των οστών, όλα συνεργάζονται μεταξύ τους για τη απόλυτη «θωράκιση» της υγείας και την προστασία της από τους παθογόνους «εισβολείς» που απειλούν να διαταράξουν το σύστημα.
Ωστόσο, ακόμη και αν το ανοσοποιητικό μας εκτελεί μία τόσο ζωτική λειτουργία, η αλήθεια είναι πως εμείς δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτό, πέρα από κάποιες πολύ βασικές πληροφορίες που διδαχθήκαμε πριν πολλά χρόνια, στο μάθημα της Βιολογίας. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που είμαστε ιδιαίτερα ευκολόπιστοι και καταλήγουμε να πιστεύουμε ανυπόστατους «μύθους», οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τους τέσσερεις πιο δημοφιλείς «μύθους» που σχετίζονται με τη φυσική άμυνα του οργανισμού, εξηγώντας συγχρόνως την μικρή δόση αλήθεια που ίσως «κρύβεται» πίσω από αυτούς.
Το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει τη μύτη και τον λαιμό
Ο λόγος που αρκετός κόσμος πιστεύει πως το ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνει μόνο την αναπνευστική κοιλότητα του οργανισμού, είναι γιατί συνήθως τα συμπτώματα μίας ασθένειας, επηρεάζουν κυρίως τη μύτη και τον λαιμό του ασθενή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το ανοσοποιητικό περιλαμβάνει σχεδόν όλο το ανθρώπινο σώμα, το δέρμα, τους λεμφαδένες, το αίμα και το πεπτικό σύστημα. Ειδικότερα όσον αφορά το έντερο, εκεί επιτελούνται και οι περισσότερες από τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, για αυτό οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά επιλεκτικοί με τις τροφές που προσθέτουμε στα γεύματά μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο υγιές είναι το γαστρεντερικό μας σύστημα, τόσο πιο ισχυρή είναι και η άμυνα του οργανισμού μας.
Αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό
Η αλήθεια είναι πως λαμβάνοντας το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες που παρουσιάζει ο οργανισμός μας, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις λειτουργίες του. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει πως θα προβούμε σε υπερβολές που μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες αντενδείξεις. Με άλλα λόγια, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε πιστά τη δοσολογία που προτείνουν οι φαρμακοποιοί και να μην την ξεπερνάμε, καθώς το πιο πιθανό είναι πως η άσκοπη κατανάλωση, όχι μόνο δεν θα παρουσιάσει καμία απολύτως βελτίωση, αλλά μπορεί να διαταράξει και την ισορροπία του οργανισμού μας. Ακόμη και αν η δόση που θα λάβουμε είναι μεγαλύτερη από αυτή που συνιστά η εταιρία η οποία κατασκεύασε το συμπλήρωμα, το ανοσοποιητικό θα λάβει τα συστατικά που του είναι απαραίτητα και τα υπόλοιπα θα πάνε στράφι.
Ένα δυνατό ανοσοποιητικό δεν πρόκειται να εξασθενήσει ποτέ
Ο συγκεκριμένος «μύθος» είναι και ο πιο επικίνδυνος, καθώς μας κάνει να πιστεύουμε πως εάν έχουμε γεννηθεί με ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό όπως και όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού μας, τείνουν να εξασθενούν, ειδικότερα εάν ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε, λειτουργεί επιβαρυντικά για αυτές. Συνεπώς, ακόμη και αν διαθέτουμε όντως ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, είναι απαραίτητο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να παραμείνει έτσι σε βάθος χρόνου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μεγαλύτερες ηλικίες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, επειδή εξαιτίας της ηλικίας, το ανοσοποιητικό τους δεν έχει την ίδια αντοχή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία λοίμωξη, όπως το ανοσοποιητικό ενός νεαρότερου οργανισμού.
Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα
Ό,τι αναφέραμε πιο πάνω για τα συμπληρώματα διατροφής, το ίδιο περίπου ισχύει και για τα αντιβιοτικά. Αρκετοί από εμάς κάνουν το λάθος και λαμβάνουν αντιβιοτικά, χωρίς να έχουν λάβει πρώτα την έμπειρη γνώμη ενός ειδικού γιατρού, θεωρώντας πως έτσι προστατεύουν τον οργανισμό τους με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό που συμβαίνει όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πως η άσκοπη χρήση αντιβιοτικών τείνει να επιβραδύνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και να το καθιστά ανίσχυρό απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς που εισβάλλουν στο εσωτερικό του οργανισμού. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μην λαμβάνουμε αντιβιοτικά για τα οποία δεν διαθέτουμε την απαραίτητη συνταγογράφηση, καθώς είναι πιθανό να επιβαρύνουμε τον οργανισμό και να επιμηκύνουμε σημαντικά την περίοδο ανάρρωσής του από κάποια λοίμωξη.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που παρουσιάζουμε, όσο κοινά ή συνηθισμένα και αν είναι, η γνώμη ενός έμπειρου γιατρού είναι αυτή που θα μας κατευθύνει στην καλύτερη λύση. Συνεπώς, καλό θα ήταν να μην εμπιστευόμαστε τους δημοφιλείς μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε να βγάζουμε από μόνοι μας πρόχειρες διαγνώσεις εφόσον δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες γνώσεις και τα εργαλεία για να το κάνουμε.