Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης συνεχίζεται - Προλαβαίνουμε να εμβολιασθούμε πριν το επιδημικό κύμα
Πόσο καλά είμαστε οπλισμένοι μπροστά στη γρίπη που έρχεται; Του Dr Γιώργου Μακρή*
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την κατάσταση της γρίπης καθώς πλησιάζει η εποχή, που παραδοσιακά η γρίπη παρουσιάζει απότομη επιδημική αιχμή. Αν δούμε την επιδημιολογική εικόνα της γρίπης την περσινή χρονιά, βλέπουμε ότι η γρίπη αυξήθηκε απότομα στα τέλη του Γενάρη και παρουσίασε επιδημική αιχμή με αυξημένη νοσηρότητα μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου.
Είναι προφανής η ανησυχία των επιστημόνων καθώς μία πιθανή αύξηση της επιδημίας γρίπης θα προκαλέσει μία σειρά επιπρόσθετων πρόβλημα στο Σύστημα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα σε ατομικό επίπεδο η νόσηση από γρίπη εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη από COVID-19, γεγονός που θα περιπλέκει την κλινική διάγνωση και τη διαχείριση του περιστατικού. Σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων αναπνευστικού, όπου και οι δύο λοιμώξεις είναι πιθανές, θα πρέπει να διενεργείται ειδική διαγνωστική δοκιμασία, ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει ήδη υπάρχουσες συννοσηρότητες, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Θετικά μηνύματα έρχονται από τη μελέτη της γρίπης στο Νότιο Ημισφαίριο τα οποία έδειξαν ότι λόγω της καραντίνας, της χρήσης μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η κυκλοφορία της γρίπης περιορίσθηκε σημαντικά. Το κύριο θετικό μήνυμα έρχεται όμως και πάλι από τον εμβολιασμό. Γνωρίζουμε ότι στη χώρα μας διατέθηκαν μετά από μεγάλη προσπάθεια εκατομμύρια εμβόλια τα οποία αποτελούν σήμερα την κυριότερη ασπίδα του πληθυσμού έναντι της γρίπης.
Η αξία του εμβολιασμού της γρίπης είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς έχει υπολογιστεί ότι ο εμβολιασμός εναντίου του ιού της γρίπης έχει αποτρέψει κατά τη δεκαετία 2010-2020 1,4 έως 7,5 εκατομμύρια λοιμώξεις, 0,7 έως 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρό, 39.000 έως 10.5000 νοσηλείες και 3.500 έως 12.000 θανάτους στις ΗΠΑ ανά έτος.
Πολλές πληθυσμιακές ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Σήμερα υπάρχουν σαφή κλινικά δεδομένα που δείχνουν δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιολογικών επιπλοκών και εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων μετά από την εμφάνιση γρίπης.
Πέραν όμως των θετικών μηνυμάτων υπάρχουν και ανησυχητικά μηνύματα, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν προλάβει να εμβολιασθούν για διάφορούς λόγους. Για αυτούς τους συμπολίτες μας, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή είναι πάνω από 60 ετών ή είναι μικρότεροι σε ηλικία αλλά έχουν υποκείμενα νοσήματα, συστήνεται να εμβολιασθούν άμεσα προκειμένου να προστατευθούν από το επικείμενο κύμα της γρίπης. Οι ομάδες αυτές είναι πιο επικίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές και να επιβαρύνουν τη συνολική τους Υγεία.
Σύμφωνα λοιπόν με τη σύσταση των επιστημόνων, ο εμβολιασμός της γρίπης δεν έχει τελειώσει. Συστήνεται κάθε χρόνο να επεκτείνεται σε όλη την περίοδο της εποχικής γρίπης προκειμένου ο πληθυσμός να είναι προστατευμένος πριν εμφανισθεί η αύξηση της γρίπης. Ειδικά φέτος ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιο σημαντικός και πιο εύκολος καθώς το κράτος έχει διασφαλίσει να υπάρχουν ακόμη και σήμερα διαθέσιμα εμβόλια γρίπης.
Η φετινή χρονιά είναι μία τεράστια δοκιμασία για την Υγεία μας. Ευτυχώς διαθέτουμε σημαντικά όπλα για να την προστατεύσουμε. Αρκεί να τα αξιοποιήσουμε.
*Ο Dr Μακρής Γιώργος είναι Ειδικός Καρδιολόγος