Κορονοϊός: Αγωνία για την αύξηση των μεταλλάξεων - Προβληματισμός για τη διασπορά του ιού στα παιδιά
Συγκεκριμένα τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού στην Ελλάδα φτάνουν τα 232 ανώ αυτά της αφρικανικής ανέρχονται πλέον σε 4.
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα ο ΕΟΔΥ το Σάββατο κατέγραψε τετραψήφιο αριθμός κρουσμάτων καθώς ανακοίνωσε 1.113 νέες μολύνσεις του νέου κορονοϊού σε ένα 24ωρο.
Την ίδια ώρα, χωρίς ενδείξεις υποχώρησης εξελίσσεται η έξαρση της πανδημίας στην Αττική με 565 νέα κρούσματα.
Νέα κρούσματα των μεταλλαγμένων στελεχών
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά επτά στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).
Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.
Προβληματίζει τους ειδικούς η αύξηση διασποράς στα παιδιά
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα μεταδοτική φαίνεται πως είναι και στα παιδιά, η βρετανική μετάλλαξη του κορoνοϊού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν στη χώρα μας, ενώ καθημερινά κλείνουν όλο και περισσότερα σχολεία εξαιτίας μαθητών και εκπαιδευτικών που βρίσκονται θετικοί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να μελετηθούν τα τελευταία δεδομένα και να παρθούν τυχόν νέες αποφάσεις.
«Κρίθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι τα σχολεία. Και η κατάσταση είναι λίγο πιο ελεγχόμενη» δήλωσε ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο Open TV με τον παιδίατρο, Σπύρο Μουζάνη να συμπληρώνει «Όσο πιο μικρά είναι τα παιδάκια, τόσο πιο εύκολα κολλάνε από τους γονείς τους, όσο μεγαλύτερα πιθανόν να μεταδίδουν και αυτά στους γονείς του. Είπαμε μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία αλλά υπό προϋποθέσεις». Τα στοιχεία δείxνουν ότι μέσα σε 15 ημέρες 8 παιδιά νοσηλεύτηκαν. Ωστόσο η διευθύντρια Β' Παιδιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων, Μαρίζα Τσολια σημείωσε ότι: «Δεν είχαμε σοβαρό περιστατικό. Διαγνώσθηκαν ακόμα 10 παιδιά, που διαγνώσθηκαν αλλά έφυγαν».
Από την άλλη πλευρά η Πρόεδρος ιατρικού συλλόγου Πάτρας, Αννα Μαστοράκου, είπε: «Έχουμε μία μεγάλη διασπορά στα παιδιά, ανησυχητικό είναι ότι έχουμε και νοσηλείες στα παιδιά». Η Αχαΐα είναι μία από τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές πλέον της χώρας. Στη κατανομή των κρουσμάτων είναι σταθερά τις τελευταίες ημέρες τρίτη στη λίστα, ενώ ένας 9χρονος και ένας 10χρονος νοσηλεύτηκαν, όπως και ένα βρέφος δύο μηνών.
Τέλος ο Πολ Χάντερ, καθηγητής φαρμακολογίας, Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας, μιλώντας στο Open TV έκανε την εξής διαπίστωση: «Κατά τη διάρκεια του lockdown του Νοεμβρίου, η νέα μετάλλαξη της Μ.Βρετανίας, φαινόταν ότι εξαπλώνεται κυρίως στα παιδιά μέσω του σχολείου». Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή έχει μπει λουκέτο σε δύο Γυμνάσια, ενώ 34 είναι με μερική αναστολή.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο