Μέλος της επιτροπής εμβολιασμών στο Newsbomb.gr: Έτσι αποφασίσαμε για το εμβόλιο της AstraZeneca
Για την απόφαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε στο Newsbomb.gr το μέλος της, Εμμανουήλ Σμυρνάκης.
Ο κ. Σμυρνάκης, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Υγείας – Ιατρικής Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ, εξήγησε ότι «τα δεδομένα που εξετάζονται είναι πάντα τα εθνικά σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και βέβαια συνάδουν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».
Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να δείχνουν αιτιολογική σχέση των επεισοδίων που έχουν καταγραφεί με το εμβόλιο».
Επανέλαβε, δε, ότι η απόφαση της επιτροπής για συνέχιση των εμβολιασμών στην Ελλάδα με το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν «ομόφωνη» και κανένα μέλος της δεν εξέφρασε διαφορετική άποψη.
Στην ερώτηση αν θα έχει πρόβλημα κάποιος που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca αλλά τώρα θέλει να κλείσει το εμβολιαστικό σχήμα με εμβόλιο άλλης εταιρείας, ο κ. Σμυρνάκης απάντησε ότι «το ιδανικό είναι να ολοκληρώνει κανείς τις δόσεις με το ίδιο εμβόλιο γιατί αυτό έχει και το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Συμπλήρωσε, πάντως, ότι σε περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα και αποφασιστεί ότι κάποιο εμβόλιο πρέπει να αποσυρθεί «η δόση δεν χάνεται υπό την έννοια της ανοσολογικής απόκρισης και θα υπάρξουν οδηγίες» καθώς για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού που θα ανακοινωθεί αύριο, Πέμπτη, με τον κ. Σμυρνάκη να τονίζει ότι «ο ΕΜΑ εξετάζει τα δεδομένα από όλες τις χώρες οπότε έχει την καλύτερη εικόνα. Όπως αυτός αποφάσισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό το ίδιο θα γίνει και τώρα».
Το μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών εξήγησε, επίσης, στο Newsbomb.gr, ότι «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είχαν αναφερθεί ως ανεπιθύμητες ενέργειες για το εμβόλιο της AstraZeneca και με αυτόν τον τρόπο είναι κάτι καινούργιο».
«Θρομβώσεις, όμως, συμβαίνουν και στον γενικό πληθυσμό. Για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του εμβολίου της AstraZeneca με τα επεισόδια αυτά. Παράλληλα είναι μικρότερο το ποσοστό αυτών των επεισοδίων σε όσους εμβολιάστηκαν από το ποσοστό παρόμοιων επεισοδίων στον γενικό πληθυσμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μελετηθούν ένα προς ένα τα περιστατικά για να δούμε αν υπάρχει κάποια συσχέτιση».
Η εκτίμηση του κ. Σμυρνάκη είναι, πάντως, ότι «δεν θα αποσυρθεί το εμβόλιο αλλά πιθανόν να υπάρξει κάποια οδηγία για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων».
Η πρόεδρος της επιτροπής
Στο εμβόλιο της AstraZeneca αναφέρθηκε την Τρίτη και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι «λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο».
«Ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων, δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Όπως υπενθύμισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις και έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Η μία ανακοίνωση ήταν πριν τέσσερις ημέρες και υπάρχει και η πρόσφατη τοποθέτησή της, το μεσημέρι της Τρίτης με την κυρία Θεοδωρίδου να αναφέρει:
«Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO, καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.
Επομένως, για τη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας.
Και μια πρακτική αναφορά. Έχουμε ακούσει οι περισσότεροι γιατροί, ότι ορισμένα άτομα από τον φόβο αυτών των θρομβοεμβολικών επεισοδίων παίρνουν αντιπηκτικά πριν από τον εμβολιασμό. Αυτό είναι ένα λάθος, να συνεχίσουν να πηγαίνουν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή! Η... Μεγάλη Παρασκευή των αποφάσεων - Άρση μέτρων ή παράταση;