«Ιεροτελεστίες» ευεξίας από όλο τον κόσμο που αξίζουν μία θέση στην καθημερινότητά μας
Η αλήθεια είναι πως η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη για όλους και ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι μέσα σε αυτή την κατάσταση, είναι να εστιάσουμε λίγο περισσότερο στις συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής μας.
Εντάσσοντας στο καθημερινό πρόγραμμά μας σύντομες «ιεροτελεστίες» που μας βοηθούν να περιορίσουμε το άγχος που συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ συγχρόνως ενισχύουν τη φυσική άμυνα και τις λειτουργίες του οργανισμού, είναι βέβαιο πως μέσα στο 2021 θα γυρίσουμε «σελίδα» στην ζωή μας, αποκτώντας έναν καλύτερο και πολύ πιο ωφέλιμο τρόπο ζωής.
Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις «ιεροτελεστίες» ευεξίας που ακολουθούν διάφοροι λαοί σε όλο τον κόσμο και οι οποίες σκοπό έχουν να μας εμπνεύσουν και να μας παρακινήσουν να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας. Μέσα από απλές, καθημερινές πράξεις, όχι μόνο θα τονώσουμε τον οργανισμό μας, αλλά θα απολαμβάνουμε καθημερινά και μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι Κινέζοι μας παροτρύνουν να πίνουμε καθημερινά μία κούπα ζεστό νερό
Όλοι γνωρίζουμε πόσο ευεργετική μπορεί να είναι η κατανάλωση νερού για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως οι Κινέζοι ήταν εκείνοι που συμπεριέλαβαν πρώτοι αυτή τη συνήθεια ως μία ιατρική πρακτική, σύμφωνα με έγγραφα που χρονολογούνται από τα αρχαία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ζεστού νερού μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου, καθώς βοηθά τον οργανισμό να εξουδετερώσει τις φλεγμονές που δημιουργούνται στο εσωτερικό του, αποτοξινώνει με φυσικό τρόπο το σώμα και το αίμα από τις περιττές τοξίνες, ενώ λειτουργεί ωφέλιμα στην καταπολέμηση του στρες. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να εντάξουμε αυτή την αρχαία συνήθεια στην καθημερινότητά μας και να αντικαταστήσουμε ένα από τα φλιτζάνια καφέ που πίνουμε μέσα στην ημέρα με μία κούπα ζεστό νερό, εμπλουτισμένη με λίγες σταγόνες λεμονιού;
«Inemuri» για τους Ιάπωνες ή «siesta» για τους Ισπανούς
Ο μεσημεριανός ύπνος είναι μία καθημερινή συνήθεια που παρατηρείται σε πολλούς πολιτισμούς ανά τον κόσμο, την οποία οι Ιάπωνες αποκαλούν «inemuri» ενώ οι Ισπανοί «siesta». Πρόκειται για μια πρακτική που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των εγκεφαλικών λειτουργιών, στη μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, ειδικότερα σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στο μυαλό να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, να κάνει ένα σύντομο διάλλειμα και να συνεχίσει να «δουλεύει» με ακόμη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και συγκέντρωση. Πιο συγκεκριμένα, 30 λεπτά την ημέρα είναι ακριβώς το… power nap που χρειαζόμαστε για να γεμίσουμε «μπαταρίες» και να επανέλθουμε δριμύτεροι και με μεγαλύτερη όρεξη στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.
Η διαχρονική αξία του «tea time» για τους Βρετανούς
Κι όμως μερικές φορές, κάτι τόσο απλό όσο ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να κάνει… θαύματα στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό είναι κάτι που οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ καλά, για αυτό άλλωστε έχουν καθιερώσει και τη συνήθεια του «tea time» μέσα στο πρόγραμμά τους από τον 17ο αιώνα! Σύμφωνα με την ιστορία, όταν η βασίλισσα Αικατερίνη της Μπραγκάνζα -κόρη του Πορτογάλου βασιλιά Ιωάννη του IV- παντρεύτηκε τον Κάρολο Β’ της Αγγλίας, έφερε μαζί με τις πολυάριθμες αποσκευές της και μεγάλες ποσότητες τσαγιού στη Μεγάλη Βρετανία. Έτσι, από τη στιγμή που η Αικατερίνη αποφάσισε να κάνει το τσάι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής της ζωής, το ίδιο αποφάσισαν να κάνουν και οι υπήκοοι της, διαμορφώνοντας σταδιακά μία «ιεροτελεστία» που αποτελεί ακόμη και σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της Βρετανικής κουλτούρας. Εμείς το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ένα φλιτζάνι τσάι ημερησίως προάγει την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, ενισχύοντας τη λειτουργία της καρδιάς, του πεπτικού συστήματος και βοηθώντας σημαντικά στη συντήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
«Il dolce far niente» από τη γειτονική Ιταλία
Περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του 2020 στο σπίτι, αρκετοί από εμάς αισθανθήκαμε την ανάγκη να… σκοτώσουμε τον χρόνο μας, κάνοντας όλα εκείνα που δεν είχαμε τη δυνατότητα ή τον χρόνο να κάνουμε πριν την έλευση του Covid-19 στην ζωή μας. Η αλήθεια είναι πως το να παραμείνουμε απασχολημένοι λειτούργησε βοηθητικά για αρκετούς από εμάς, όμως μερικές φορές χρειάστηκε να «κατεβάσουμε» λίγο τους ρυθμούς και να απολαύσουμε την «πολυτέλεια» του να μην κάνουμε τίποτα απολύτως. Αυτό είναι κάτι που οι γείτονες Ιταλοί γνωρίζουν καλά, έχοντας δημιουργήσει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από αυτό, η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «il dolce far niente», ένα μότο βαθιά ριζωμένο στον τρόπο ζωής των Ιταλών, το οποίο τους ενθαρρύνει να απολαύσουν μερικές στιγμές αδράνειας μέσα στην ημέρα, δίνοντας έτσι και ένα διαφορετικό νόημα στην έννοια της… τεμπελιάς, ως μία ευεργετική κατάσταση, που τους βοηθά να αποσυμπιέζονται από την ένταση που συγκεντρώνουν μέσα στην καθημερινότητα.
Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι μικρές συνήθειες που περιλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας είναι αυτές που καταλήγουν να καθορίζουν και τον τρόπο ζωής μας. Συνεπώς, όσο παραμένουμε συνεπείς στις «ιεροτελεστίες» που ωφελούν την υγεία μας και δεν τη… σαμποτάρουν, τόσο πιο αισιόδοξο και ξέγνοιαστο θα είναι το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.