Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων – Η μετά-COVID εποχή
Το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στον τομέα της Καρδιολογίας στη χώρα μας, το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν περίπου 2.000 σύνεδροι, διεθνείς και Έλληνες Καρδιολόγοι, πρωτοπόροι στον τομέα τους θα αναφερθούν στις τρέχουσες εξελίξεις της Καρδιολογίας.
Η Τελετή Έναρξης του 42ου Πανελληνίου Καρδιολογικού Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (21/10/2021) παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος έκανε την κήρυξη των εργασιών του. Κατά την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γιάννη Κανακάκη (Διευθυντής Καρδιολογίας, Θεραπευτική Κλινική ΓΝ Αλεξάνδρα) παρουσιάστηκαν οι πολύπλευρες επιστημονικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες της ΕΚΕ. Η φετινή τελετή έναρξης συνοδεύτηκε από μία ακόμα κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, με τη συνεργασία και τη συμμετοχή της Εθνικής Ομάδας Ανδρών Πόλο και τη δημιουργία ενός σποτ που παροτρύνει τους πολίτες σε υγιεινό τρόπο ζωής και καθημερινή άσκηση, μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία τίμησε την Εθνική Ομάδα Ανδρών του Πόλο, τόσο για τη μεγάλη επιτυχία στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με την κατάκτηση του Αργύρου Μεταλλίου, όσο και την εθελοντική συμμετοχή του προπονητή και των παικτών της Εθνικής στη δημιουργία του σποτ. Ο πρόεδρος της ΕΚΕ κ. Κανακάκης παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας κ. Φουντούλη και σε όλους τους παρευρισκόμενους παίκτες και προπονητές.
Τις κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου είχε παρουσιάσει ο κ. Κανακάκης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Στη χώρα μας έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, η οποία έχει οδηγήσει στην ελάττωση της νοσηρότητας και της θνητότητας. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε αριθμό Αιμοδυναμικών Εργαστηρίων με βάση τον πληθυσμό, σημείωσε ο κ. Κανακάκης και πρόσθεσε πως θα παρουσιασθούν εθνικές καταγραφές για τη διαχείριση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου καθώς και των εμφυτεύσεων συσκευών διατήρησης του καρδιακού ρυθμού. Αναφορά στο συνέδριο γίνεται στις νέες φαρμακευτικές θεραπείες στην καρδιακή ανεπάρκεια που ελαττώνουν τις εισαγωγές στο Νοσοκομείο και αυξάνουν την επιβίωση, στις ψηφιακές εφαρμογές και στην τηλεϊατρική. Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή ψηφιακές εφαρμογές για την απομακρυσμένη παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού. Επίσης, στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ιδιαίτερα στη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας και της αύξησης των λιπιδίων, με τα νέα μακράς δράσεως φαρμακευτικά προϊόντα πέραν των στατινών (PCSK9 – αναστολείς), έχει οδηγήσει σε επιπλέον 50% μείωση της LDL χοληστερόλης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα προγράμματα άσκησης κατά την αποκατάσταση και στον τρόπο διακοπής τους καπνίσματος καθώς και στον ρόλο των νέων καπνικών προϊόντων.
Αναφορικά με την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΑΕΕ) αλλά και την αντιμετώπισή τους με σκοπό την μείωση της θνητότητας αλλά και της νευρολογικής αποκατάστασης, θα παρουσιασθούν περιπτώσεις ασθενών με εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη μηχανική θρομβεκτομή που αποτελεί το σύγχρονο τρόπο επεμβατικής αντιμετώπισης των ΑΕΕ. Η Καρδιοογκολογία αποτελεί ένα νέο ιδιαίτερο πεδίο που αφορά τις επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία από τις αντι-νεοπλασματικές θεραπείες. Τέλος, αναμένεται με ενδιαφέρον η αναφορά στα οικονομικά της υγείας και στην αξιολόγηση των νέων φαρμακευτικών και τεχνολογικών προϊόντων κατά την εισαγωγή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ο Ιωάννης Γουδέβενος (Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Τέως Πρόεδρος ΕΚΕ), στην ίδια συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Υγεία μέσω Τηλεϊατρικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στη μάχη κατά των Καρδιαγγειακών Παθήσεων (ΚΑΠ) μετά την πανδημία COVID-19: «Ο αριθμός θανάτων από COVID-19 στη χώρα μας ξεπέρασε τους 15.000 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνεχίζουν να ευθύνονται για 30.000 θανάτους ετησίως. Το επόμενο στάδιο που θα αντιμετωπίσουμε με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως και με όλες τις χρόνιες) θα θυμίζει τοπίο μετά από τσουνάμι ή μεγάλες πυρκαγιές.
Η πανδημία ευτυχώς ανάγκασε την επιτάχυνση εφαρμογής της ψηφιακής υγείας και δημιούργησε την ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπιση των ΚΑΠ. Οι τεχνολογίες διευκολύνουν την παρακολούθηση των παθήσεων, υπενθυμίζουν και προκαθορίζουν τις μεταβολές στη φαρμακευτική αγωγή και υποστηρίζουν τις αλλαγές στη συμπεριφορά. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης με την ικανότητα να ανακαλύπτει ευρήματα από δεδομένα που η ανθρώπινη πλευρά δεν μπορεί στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (βελτίωση στη διάγνωση και πρόβλεψη αρρυθμιών) και κυρίως στην απεικόνιση είναι ένα άλλο παράδειγμα. Η Ψηφιακή Υγεία αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Οι λύσεις της δεν αποτελούν πανάκεια και πρέπει να είναι συμπληρωματικές σε ένα πλήρως εξοπλισμένο σύστημα υγείας».
Τέλος, ο Χάρης Αντωνιάδης (Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης) μίλησε για την καρδιαγγειακή αξονική τομογραφία, «μια εξέταση για πόνο στο στήθος και όχι μόνο»: «Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί τη μόνη μη επεμβατική μέθοδο για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και επιτρέπει ανίχνευση και χαρακτηρισμό των αθηρωματικών πλακών. Με τις σύγχρονες τεχνολογίες, μπορούμε όχι μόνο να χαρακτηρίσουμε το βαθμό στένωσης σε μια στεφανιαία αρτηρία, αλλά μπορούμε ακόμα και να προσδιορίσουμε την αιμοδυναμική σημαντικότητα μιας στένωσης (με τη μέθοδο CT-FFR) αλλά και να μελετήσουμε τα χαρακτηριστικά της ίδιας πλάκας, που την κάνουν ευάλωτη. Με την μελέτη των αλλαγών που συμβαίνουν στο περιαγγειακό λίπος, έχουμε δείξει ότι μπορούμε να προσδιορίσουμε ακόμα και το βαθμό φλεγμονής στις στεφανιαίες αρτηρίες, προβλέποντας όχι μόνο ποιες πλάκες είναι ευάλωτες, αλλά και ποιοι ασθενείς είναι ευάλωτοι για την ανάπτυξη πλακών, πριν καν αυτές εμφανιστούν!
Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι αναλύσεις έχουν μεταφερθεί στην κλινική πράξη, και πρόσφατα έχουμε παρουσιάσει την πρώτη εφαρμογή (regulatory cleared medical device), που έχει εγκριθεί από τα ελεγκτικά σώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για χρήση στην κλινική πράξη. Η καινούρια εφαρμογή μπορεί να αναλύει τις εικόνες από την αξονική στεφανιογραφία απευθείας από το νοσοκομείο όπου γίνονται, και με τεχνητή νοημοσύνη ερμηνεύει τις εικόνες (αθηρωματικό φορτίο, φλεγμονή του περιαγγειακού λίπους) και αφού εκτιμήσει την ποσότητα του ευάλωτου αθηρωματικού φορτίου και τους παράγοντες κινδύνου, προσδιορίζει τον αναθεωρημένο απόλυτο κίνδυνο του ασθενούς για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να κατευθύνουμε την εφαρμογή μέτρων για πρόληψη των εμφραγμάτων. Η μέθοδος αυτή που έχει αναπτυχθεί από ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εφαρμόζεται ήδη σε πολλά νοσοκομεία στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία, και μας επιτρέπει να μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική στην πράξη».
Το 42ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της ΕΚΕ βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή (22/10/2021) στη δεύτερη ημέρα του και ολοκληρώνεται αύριο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού
Άλεκ Μπάλντουιν: Η εξάντληση πριν το δυστύχημα, η σκηνή με τη σφαίρα και τα αναπάντητα ερωτήματα
Αιγάλεω: Με ματωμένα ρούχα στη ΓΑΔΑ ο 20χρονος μητροκτόνος - Τι είπε στους αστυνομικούς