Σύσταση για εμβολιασμό των ασθενών με ΧΑΠ για την covid-19, τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Η πανδημία που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα συστήματα υγείας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
O Στέλιος Λουκίδης, η Ανδριάνα Παπαϊωάννου, o Γεώργιος Χειλάς, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας.
Ε.Π.Ε
7'

Η 17η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τονίζει ότι η ημέρα «ποτέ δεν ήταν τόσο σημαντική» γιατί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια παραμένει κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και η πανδημία του κορονοϊού επιβάλλει ακόμα περισσότερο να προσέξουμε την υγεία των πνευμόνων μας. «Υγιείς Πνεύμονες: Τώρα είναι πιο σημαντικό!» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε).

Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης ανέδειξε η Ε.Π.Ε σε συνέντευξη Τύπου (16/11/2021) -στην οποία απεύθυνε χαιρετισμό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα- καθώς οι μισοί από τους πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, ενώ η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως με την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Η νόσηση COVID-19 ασθενών με ΧΑΠ συνεπάγεται 4,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας, 1,5 φορά αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της ζωής» επισήμανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Ε.

Η αντιμετώπιση του ασθενούς με ΧΑΠ, ο οποίος θα νοσήσει από COVID-19 δεν διαφέρει από την αντιμετώπιση των υπολοίπων ασθενών που θα νοσήσουν από COVID-19. Το πρόβλημα με τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι ωστόσο ότι είναι ασθενείς κατά κανόνα προχωρημένης ηλικίας, με συννοσηρότητες και με ήδη περιορισμένες αναπνευστικές εφεδρείες, με αποτέλεσμα να βιώνουν βαρύτερα συμπτώματα και να απαιτούν πολύ ευκολότερα υψηλά μείγματα οξυγόνου ή/και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επιπλέον εκτός των συμπτωμάτων της COVID-19, ο ιατρός θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μια πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ (παρόξυνση) η οποία και από μόνη της είναι επιβαρυντική για τον ασθενή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.

O Πρόεδρος της Ε.Π.Ε Στέλιος Λουκίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, ΕΚΠΑ αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού για τους ασθενείς με ΧΑΠ και της τήρησης των μέτρων προστασίας τόνισε: «Kατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας παρατηρήσαμε μειωμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας από ασθενείς με ΧΑΠ, χαμηλό αριθμό παροξύνσεων και μικρή επίπτωση σε μόλυνση από COVID. Τα παραπάνω άπτονται του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού, της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και της συμμετοχής των Πνευμονολόγων στην εξωνοσοκομειακή διαχείριση». Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προτείνει τον καθολικό εμβολιασμό των ασθενών με ΧΑΠ έναντι του κορονοϊού, του ιού της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου.

«Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα και οδηγεί στο θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε έτος. Η νόσος εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία ακόμη και τα πιο εύρωστα και οργανωμένα συστήματα υγείας. Η "συμβολή" της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δισ. ευρώ» ανέφερε ο Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Γεώργιος Χειλάς, Πνευμονολόγος - Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική Κλινική Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία». Ο αριθμός των θανάτων από τη ΧΑΠ, αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες και θα οδηγήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να νοσήσουν και περίπου σε 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν, αφού η νόσος υποδιαγιγνώσκεται.

Η νόσος εκτιμάται ότι «ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Ωστόσο είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη μείωση των παροξύνσεων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών» δήλωσε η συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της Ε.Π.Ε, Ανδριάννα Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Επιμελήτρια A΄, Β’ Παν. Πνευμονολογικής Κλινικής (Νοσοκομείο «Αττικόν»). Η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από το 36% των ασθενών με ΧΑΠ αναφέρουν ότι η πάθηση τούς αναγκάζει να απέχουν από την εργασία, περιορίζει την ικανότητά τους για εργασία ή τους ανάγκασε να πάρουν άδεια από την εργασία τους το περασμένο έτος. Το 45% των ασθενών με ΧΑΠ και ηλικία μικρότερη των 65 ετών, ανέφεραν απώλεια εργασίας το περασμένο έτος.

Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της ΧΑΠ είναι φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, εμβόλιο έναντι του κοκκύτη) αλλά και μη φαρμακευτική (φυσική άσκηση ή πνευμονική αποκατάσταση δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, φυσιοθεραπείας, άσκησης, διατροφικής παρέμβασης και ψυχολογικής υποστήριξης, η οξυγονοθεραπεία, ο μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός και η χειρουργική αντιμετώπιση).

Η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία της ΧΑΠ έχει παρουσιάσει μέσα από πρόσφατες μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες χιλιάδων ασθενών, σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, την αύξηση της ικανότητας των ασθενών για σωματική δραστηριότητα, την επιβράδυνση της επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασής τους, την αποφυγή των λοιμώξεων-παροξύνσεων-νοσηλειών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ελάττωση της θνησιμότητας. Απαραίτητο στοιχείο της σωστής και αποτελεσματικής θεραπείας είναι και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της Ελλάδας

• Το 2004 καταγράφηκε ότι 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες νοσούσαν. Νεότερα δεδομένα του 2015 δείχνουν ότι το ποσοστό της ΧΑΠ ανέβηκε στο 10.6% στον αντίστοιχο πληθυσμό.

• Το 56% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

• Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.

• Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές συχνότερα από τις γυναίκες (11,6% έναντι 4,8%) και ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός.

• Η ΧΑΠ οδηγεί από μόνη της σε απώλεια τουλάχιστον του 50% της ποιότητας ζωής.

• Ο μέσος αριθμός ημερών απουσίας από την εργασία κατ’ έτος, λόγω της ΧΑΠ ανέρχεται σε 16,9. Το έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας) ανέρχεται στα 1.398,3 ευρώ.

• Το άμεσο κόστος ανέρχεται στα 2.809 ευρώ, ενώ το άμεσο μη ιατρικό (χρόνος ασθενών, χρόνος φροντιστών) στα 1.374 ευρώ ανά έτος.

• Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή ανέρχεται στα 5.582 ευρώ.

• Με βάση την εκτίμηση ότι οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 250.000, η συνολική επιβάρυνση της νόσου για το σύστημα υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (άμεσο ιατρικό κόστος) ανέρχεται στα 702 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ το φορτίο για την κοινωνία συνολικά ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Την ενημερωτική εκστρατεία της Ε.Π.Ε για τη ΧΑΠ υποστηρίζουν οι εταιρείες: Μenarini Hellas, ΑstraZeneca, Boehringer Ingelheim, Chiesi και ΕLPEN.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παραλύει η χώρα αύριο: Απεργία σε Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ

Survivor Spoiler: Τα τρία «ναι» που πήρε ο Ατζούν - Ποιοι μπαίνουν στο παιχνίδι

GNTM: Η Όλγα «τρέλανε» και τα άλογα με την πιο «καυτή» της φωτογράφιση (photos)

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή